Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Η Κομισιόν «στέλνει» τη Δανία στο Ευρωδικαστήριο, γιατί εξάγει φέτα-μαϊμού

Λευκά τυριά με την… παραπλανητική ονομασία «δανέζικη φέτα» εξάγει η Δανία, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να την παραπέμψει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι η «φέτα» είναι καταχωρημένη προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) από το 2002 στην ΕΕ, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με ένα σύνολο προδιαγραφών παραγωγής.

Ως εκ τούτου, εταιρείες που εδρεύουν στη Δανία και ασχολούνται με την παραγωγή και εξαγωγή λευκών τυριών τα οποία έχουν… βαφτίσει «φέτα», σε χώρες εκτός ΕΕ, πολύ απλά παρανομούν!

Διαβάστε επίσης: Μάχη με τις ΗΠΑ για τη φέτα και το ροδάκινο

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η Κομισιόν θεωρεί ότι «αποφεύγοντας να το πράξει, η Δανία παραβιάζει τόσο τον κανονισμό για τα συστήματα ποιότητας όσο και την αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και των κρατών μελών (άρθρο 4 παράγραφος 3 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση)»

«Η συμπεριφορά αυτή όχι μόνο παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ αλλά είναι επίσης πιθανό να εμποδίσει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών για τη σύναψη διμερών συμφωνιών που διασφαλίζουν την προστασία των ευρωπαϊκών ΠΟΠ και την προώθηση προϊόντων ποιότητας της ΕΕ εκτός της ΕΕ», αναφέρει.

Διαβάστε επίσης: Μπλόκο στην αυστραλιανή «φέτα» από την Ε.Ε.

Η Κομισιόν είχε ήδη προειδοποιήσει τη Δανία τον Ιανουάριο του 2018, με σχετική επιστολή, καλώντας τις αρχές της χώρας να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, για να αποτρέψουν ή να σταματήσουν τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στο έδαφός της από αυτή την πρακτική.

Δεδομένου ότι η σκανδιναβική χώρα δεν εξέτασε, ως φαίνεται, τα ζητήματα που τέθηκαν, η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ