Η Κομισιόν «στέλνει» τη Δανία στο Ευρωδικαστήριο, γιατί εξάγει φέτα-μαϊμού

Must Read

Λευκά τυριά με την… παραπλανητική ονομασία «δανέζικη φέτα» εξάγει η Δανία, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να την παραπέμψει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι η «φέτα» είναι καταχωρημένη προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) από το 2002 στην ΕΕ, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με ένα σύνολο προδιαγραφών παραγωγής.

Ως εκ τούτου, εταιρείες που εδρεύουν στη Δανία και ασχολούνται με την παραγωγή και εξαγωγή λευκών τυριών τα οποία έχουν… βαφτίσει «φέτα», σε χώρες εκτός ΕΕ, πολύ απλά παρανομούν!

Διαβάστε επίσης: Μάχη με τις ΗΠΑ για τη φέτα και το ροδάκινο

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η Κομισιόν θεωρεί ότι «αποφεύγοντας να το πράξει, η Δανία παραβιάζει τόσο τον κανονισμό για τα συστήματα ποιότητας όσο και την αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και των κρατών μελών (άρθρο 4 παράγραφος 3 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση)»

«Η συμπεριφορά αυτή όχι μόνο παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ αλλά είναι επίσης πιθανό να εμποδίσει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών για τη σύναψη διμερών συμφωνιών που διασφαλίζουν την προστασία των ευρωπαϊκών ΠΟΠ και την προώθηση προϊόντων ποιότητας της ΕΕ εκτός της ΕΕ», αναφέρει.

Διαβάστε επίσης: Μπλόκο στην αυστραλιανή «φέτα» από την Ε.Ε.

Η Κομισιόν είχε ήδη προειδοποιήσει τη Δανία τον Ιανουάριο του 2018, με σχετική επιστολή, καλώντας τις αρχές της χώρας να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, για να αποτρέψουν ή να σταματήσουν τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στο έδαφός της από αυτή την πρακτική.

Δεδομένου ότι η σκανδιναβική χώρα δεν εξέτασε, ως φαίνεται, τα ζητήματα που τέθηκαν, η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This