Πώς η Ρωσία με ελληνική βοήθεια άνοιξε μια «τρύπα» 11 δισεκ. δολαρίων στις δυτικές κυρώσεις για το πετρέλαιο

Συντάκτης: Newsroom

Ένα... αόρατο παιχνίδι εξουσίας εν μέσω κυρώσεων - Ο ρόλος του σκιώδους στόλου και της Ελλάδας

Το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου σχεδιάστηκε από τη Δύση με στόχο να υπονομεύσει την ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και παράλληλα να αποφευχθεί ένα παγκόσμιο ενεργειακό σοκ.

Αλλά ένα χρόνο μετά, όπως αναφέρει το Bloomberg, η σύγκρουση εξακολουθεί να μαίνεται και το ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να ρέει.

Παρά το επιβληθέν ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, έχει αναπτυχθεί ένα εξελιγμένο σύστημα από τη Ρωσία για να παρακάμψει αυτές τις κυρώσεις και να συνεχίσει να εμπορεύεται πετρέλαιο στον αναπτυσσόμενο κόσμο, σε τιμές που ξεπερνούν το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι.

Αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί έναν «σκιώδη στόλο» πλοίων που μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο, αποφεύγοντας ουσιαστικά τους κανονισμούς που υποστηρίζουν το πλαφόν.

Το ανώτατο όριο διοχετεύει περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σε ένα δίκτυο μυστήριων εμπόρων πετρελαίου και σε έναν «σκιώδη στόλο» δεξαμενόπλοιων, καθιστώντας το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου πιο αδιαφανές και λιγότερο ασφαλές.

Όπως αναφέρει μάλιστα το άρθρο του Bloomberg, το οποίο συνοδεύεται και από μια φωτογραφία (σ.σ. με δύο τάνκερ σε μεταφορά STS στον Λακωνικό Κόλπο), η αποτυχία των δυτικών κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, φαίνεται σε μια σύντομη βόλτα με σκάφος από την παραλιακή πόλη Γύθειο, όπου δύο πετρελαιοφόρα με σκουριασμένο κύτος και συνολική ηλικία 57 ετών βρίσκονται λίγα μέτρα μακριά το ένα από το άλλο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ταυτότητα των ιδιοκτητών και του ασφαλιστή των πλοίων είναι άγνωστη. Πλέουν υπό την μοναδική σημαία στον κόσμο που οι αρχές θεωρούν ότι είναι «πολύ υψηλού κινδύνου». Και ο τελικός προορισμός των κερδών από την εμπορία των ρωσικών καυσίμων τους, είναι ένα μυστήριο.

Ακόμα και οι κινήσεις τους είναι ύποπτες. Τα ψηφιακά συστήματα παρακολούθησης έδειξαν το 26 ετών Turba να πλέει σε απόσταση 4 μιλίων, καθώς το Simba μήκους 900 ποδιών, αδειάζει το φορτίο καυσίμων του στο μικρότερο σκάφος.

Την ίδια μέρα που έγινε αυτή η μεταφορά από πλοίο σε πλοίο (STS), τον Σεπτέμβριο, περισσότερα από 12 παρόμοια σκάφη – μέρος ενός τεράστιου σκιώδη στόλου- επέπλεαν κοντά, κάνοντας το ίδιο πράγμα, ή ετοιμάζονταν να το κάνουν.

Η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την ιδιοκτησία, την ασφάλιση και τον προορισμό των κερδών από την εμπορία ρωσικών καυσίμων, σε συνδυασμό με τις ύποπτες κινήσεις και δραστηριότητες αυτών των δεξαμενόπλοιων, υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δυτικές κυρώσεις για τον αποτελεσματικό περιορισμό των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου.

Το Bloomberg σχολιάζει πως, καθώς οι εντάσεις συνεχίζουν να σιγοβράζουν μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η παρουσία αυτών των σκαφών απλώς περιπλέκει τις προσπάθειες επιβολής κυρώσεων και την ανάληψη ευθύνης από όσους εμπλέκονται στην παράκαμψή τους.

(ξανα)Αποκαλύπτεται ο ρόλος του σκιώδους στόλου και της Ελλάδας στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου

Από τις αρχές του 2023, τα τάνκερ του σκιώδους στόλου έχουν μεταφέρει συνολικά περίπου το 45% του ρωσικού πετρελαίου.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα διαδραματίζει έναν από τους βασικούς ρόλους στη μεταφορά πρώτων υλών από τη Ρωσική Ομοσπονδία, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία παρακολούθησης πλοίων.

Από τον Ιανουάριο, τα ελληνικά πλοία έχουν μεταφέρει συνολικά το 20% του συνόλου των προμηθειών πετρελαίου από τη Ρωσία και σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών πρώτων υλών της ναυαρχίδας της κατηγορίας, Urals oil.

Σύμφωνα με αυτόν τον δείκτη, η Ελλάδα ήταν μπροστά από όλες τις άλλες χώρες που εμπλέκονται στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου. Υπάρχουν δεκάδες έμποροι και ναυτιλιακές εταιρείες που εμπλέκονται στον σκιώδη στόλο, οι οποίοι είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Παρά όλες τις προσπάθειες να αποτραπεί η επέκταση των λαθραίων ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, ένα τέτοιο σχήμα για την παράκαμψη των κυρώσεων συνεχίζει να χρησιμοποιείται ενεργά στα διεθνή ύδατα, κοντά στον Λακωνικό Κόλπο.

Όπως αναφέρει μάλιστα το Bloomberg, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν επιρροή επί των ιδιοκτητών τέτοιων πλοίων, καθώς η μεταφόρτωση φορτίου πραγματοποιείται έξι μίλια από την ακτογραμμή τους!

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ιδιοκτήτες του εγχώριου και σκιώδους στόλου, μετέφεραν συλλογικά περισσότερο από το 70% του ρωσικού φορτίου πετρελαίου τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, κατέληξαν οι ειδικοί.

φωτογραφία αρχείου

Ταυτόχρονα, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες πλοίων του σκιώδους στόλου, χρησιμοποιούν συχνά σημαίες άλλων χωρών για να παρακάμψουν τις κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου.

Προκειμένου να εξαλειφθούν τέτοιες πρακτικές, στις αρχές Δεκεμβρίου οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, αύξησαν την πίεση στη Λιβερία, τις Νήσους Μάρσαλ και τον Παναμά, υπό τις σημαίες των οποίων εταιρείες-κελύφη μεταφέρουν ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, καταστρατηγώντας τις κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Ομάδα των Επτά, επέβαλαν ανώτατο όριο τιμών στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, απαγορεύοντας στους εμπόρους που χρησιμοποιούν δυτικές υπηρεσίες να πωλούν ρωσικό αργό πάνω από 60 δολάρια το βαρέλι.

Αυτή η απόφαση ήταν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη διατήρηση του ρωσικού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες χρηματοδότησης του πολέμου της Μόσχας.

Σύμφωνα με τη Lloyd’s List Intelligence, σχεδόν το 40% από τα 535 δεξαμενόπλοια του «σκιώδους στόλου» που εμπλέκονται στις μεταφορές, ανήκουν σε εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στα Νησιά Μάρσαλ.

Η Ρωσία αυξάνει τα κέρδη του πετρελαίου παρά τις δυτικές κυρώσεις

Τα μηνιαία κέρδη της Ρωσίας από το πετρέλαιο φέτος, είναι μεγαλύτερα από ό,τι πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής κυρώσεων των δυτικών χωρών.

Τα επίσημα τελωνεία της Ινδίας, δείχνουν ότι η τιμή που καταβλήθηκε για το ρωσικό πετρέλαιο ήταν κατά μέσο όρο 72 δολάρια το βαρέλι φέτος μέχρι να φτάσει στην ασιατική χώρα.

Αυτό είναι 12 δολάρια υψηλότερα, από τις τιμές που δηλώθηκαν στο σημείο εξαγωγής στη Ρωσία!

Τα καθαρά έσοδα από το πετρέλαιο της Ρωσίας ύψους 11,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο, αντιπροσώπευαν το 31% των συνολικών καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού της χώρας για το μήνα.

Αυτό ήταν το υψηλότερο από τον Μάιο του 2022 και ξεπέρασε κάθε μήνα του έτους πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάζα: Τον θάνατο 7 (ακόμη) ομήρων από ισραηλινούς βομβαρδισμούς ανακοίνωσε η Χαμάς

Μία ημέρα μετά το ασύλληπτο μακελειό κοντά στην πόλη της Γάζας με περισσότερους από 110 νεκρούς Παλαιστίνιους αμάχους και τουλάχιστον 760 τραυματίες από ισραηλινά...

Ραγδαία κλιμάκωση στις σχέσεις Ρωσίας – Γερμανίας: Το Κρεμλίνο απαιτεί εξηγήσεις και προειδοποιεί

Σάλο και οργή στη Ρωσία έχουν προκαλέσει τα ηχητικά αποσπάσματα που αποκάλυψε το Russia Today και στα οποία ακούγονται Γερμανοί αξιωματικοί να οργανώνουν πυραυλική...

Αποτροπιασμός στην Βιέννη: 17 αλλοδαποί κακοποιούσαν σεξουαλικά 12χρονη και κατέγραφαν τις φρικώδεις πράξεις

Για κατά συρροή βιασμούς ενός κοριτσιού 12 ετών κατηγορούνται 17 νεαροί αλλοδαποί στην Αυστρία. «Πολλές φορές την εβδομάδα επί πολλούς μήνες» κακοποιούσαν σεξουαλικά την...

Πανικός στην Πολωνία από αυτοκίνητο που έπεσε με φόρα σε πεζούς – Δεκάδες τραυματίες

Με αίμα βάφτηκε η πρώτη ημέρα του Μάρτη στην Πολωνία, καθώς ένα αυτοκίνητο έπεσε με φόρα σε πεζούς που διέσχιζαν διάβαση σε κεντρικό σημείο...

Διπλή ένοπλη επίθεση από στρατιώτη με 4 νεκρούς στην Γερμανία

Τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί 3 ετών, είναι τα θύματα σε διπλό περιστατικό με πυροβολισμούς στην βόρεια Γερμανία. Ένας στρατιώτης της Μπούντεσβερ (Bundeswehr)...

Η Ρωσία… διαφημίζει την επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυρηνικού πυραύλου!

Την ώρα που οι φήμες περί ενδεχόμενης παγκόσμιας πολεμικής σύρραξης, με την εμπλοκή, μάλιστα, πυρηνικών όπλων, ολοένα και πυκνώνουν, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως...

Στην Αλβανία τα πρώτα τουρκικά drones Bayraktar

Έφτασαν την Παρασκευή στην Αλβανία τα πρώτα drones Bayraktar, τουρκικής παραγωγής, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Την ανακοίνωση έκανε ο Αλβανός...

Ένα βήμα πριν τον παγκόσμιο πόλεμο – Στα άκρα η ρωσική αντίδραση έπειτα από...

Την οργή του Κρεμλίνου έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του Russia Today ότι Γερμανοί οργάνωναν επίθεση στην γέφυρα της Κριμαίας, με τον αντιπρόεδρος του Συμβουλίου...

Σοκάρει ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα: Ξεπέρασε τις 30.000!

Διεθνής καταδίκη για τη σφαγή αμάχων στη Μέση Ανατολή

«Κατασκοπική» αποκάλυψη του Russia Today: Γερμανοί οργάνωναν επίθεση στην γέφυρα της Κριμαίας!

Η διευθύντρια του κρατικού μέσου της Ρωσίας διατυπώνει έναν άκρως επικίνδυνο ισχυρισμό, επικαλούμενη πηγές προφανώς των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Η αποκάλυψη μάλιστα συνοδεύεται...

Ιστορική ομιλία Ραντ Πωλ στη Γερουσία: Εξέθεσε Μπάιντεν και Μητσοτάκη για την στήριξη στην...

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομιλία του Ραντ Πωλ, Γερουσιαστή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος από το Κεντάκι, που πρόσφατα κατέθεσε «ψήφισμα μη έγκρισης», σχετικά με την...

Πύρινος εφιάλτης στο Τέξας: Στάχτη περισσότερα από 4,3 εκατομμύρια στρέμματα

Ένας πύρινος εφιάλτης δίχως τέλος μαίνεται στο Τέξας, όπου περισσότερα από 4 εκατομμύρια στρέμματα έχουν μετατραπεί ήδη σε αποκαΐδια. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει χάσει...

Βλαντιμίρ Πούτιν: Όσο τον στριμώχνουν, τόσο εκείνος αγριεύει…

«Έχουμε κι εμείς όπλα που μπορούν να χτυπήσουν στόχους στο έδαφός τους. Όλα αυτά απειλούν να προκαλέσουν πυρηνική σύγκρουση και την καταστροφή του πολιτισμού....

Πάνω από 20 μαθητές νεκροί από την επιδημία μηνιγγίτιδας στη Νιγηρία

Επιδημία μηνιγγίτιδας έπληξε σχολεία στη Νιγηρία με νεκρούς πάνω από 20 μαθητές, ενώ περισσότεροι από 400 έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.Το εκπαιδευτικό ίδρυμα Government Technical...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λάμπρος Κωνσταντάρας: «Γελάνε τα ληξιαρχεία αν ο Δημήτρης Παπανώτας είναι στην ίδια ηλικία με την Μπέττυ Μαγγίρα»

Καλεσμένος βρέθηκε χθες ο Δημήτρης Παπανώτας στην εκπομπή «Fay's Time» και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην κόντρα που έχει προκύψει μεταξύ εκείνου και της Μπέττυς...

Super Κική για Μαυρίκιο Μαυρικίου: «Ποιο ζευγάρι με την Ιλάειρα; Στη φαντασία του εννοείς»- Η υπόθεση θα πάρει τη νομική οδό

Ένας νέος «πόλεμος» έχει ξεσπάσει στην showbiz η οποία ενδέχεται να πάρει και τη νομική οδό.Ο λόγος για τον Μαυρίκιο Μαυρικίου και την Super...

«Καταργήθηκε» πριν καν εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Για δυστοπική αγορά εργασίας, όπου πίσω από την παρουσίαση μεγαλόπνοων σχεδίων και «καινοτόμων» εφαρμογών υποκρύπτεται επιμελώς η κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων, κάνει λόγο...

Oι γονείς της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου κλείνουν 37 χρόνια μαζί- H σπάνια κοινή φωτογραφία

Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της, ενώ έχει ήδη αποκτήσει ένα γιο, το Βλάσση, που είναι ενός έτους με το σύζυγό της Βασίλη...

Σοκ: Μαχαίρωσαν γυναίκα στην Ερμού!

Συναγερμός σήμανε στις αρχές μετά από αιματηρή επίθεση σε βάρος μιας γυναίκας, το μεσημέρι της Παρασκευής, στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας.Πληροφορίες αναφέρουν ότι...

Νίκαια: Αυτός είναι ο 64χρονος που σκότωσε τον γαμπρό του – Είχε στήσει καρτέρι!

«Μαμά, κάποιος σκοτώνει τον μπαμπά!», φώναξε ο ανήλικος γιος του 39χρονου - «Μπες μέσα!» ούρλιαζε η γυναίκα του στο θύμα!

Ο Βαγγέλης Περρής απαντάει στην Κατερίνα Καινούργιου: «Xρησιμοποιούνται βαρείς χαρακτηρισμοί ανύπαρκτης βαρύτητας»

Η κόντρα του Δημήτρη Παπανώτα με την Μπέττυ Μαγγίρα συνεχίζεται και γίνει ένα από τα θέματα προς συζήτηση στις πρωινές ψυχαγωγικές εκπομπές.Με αφορμή λοιπόν...

Νίκαια: Αυτός είναι ο 39χρονος Στέλιος που έπεσε θύμα του πεθερού του – Κακοποιούσε γυναίκα και κόρη ο δράστης!

Ανείπωτη είναι η θλίψη στην οικογένεια του 39χρονου Στέλιου ο οποίος λίγο μετά τις 8 σήμερα το πρωί έπεσε θύμα του 64χρονου πεθερού του...

Η κραυγή του πατέρα του 39χρονου που σκότωσε ο πεθερός του: «Στέλιο μου!»

Οι μαρτυρίες των γειτόνων - Το χρονικό της τραγωδίας

Η 22χρονη Νικολέτα πήγαινε στη δουλειά της όταν ένας αλλοδαπός τη μαχαίρωσε ξαφνικά στην Ερμού – Κυκλοφορούσε με χατζάρα

Ένα νεαρό κορίτσι χαροπαλεύει μετά από επίθεση Ιρακινού που κυκλοφορούσε ένοπλος στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της Αθήνας - Καταγγελία και για καθυστέρηση του ασθενοφόρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ