Ενοχλητική η επιμονή της Ούρσουλας με την Ουκρανία: Η ΕΕ θα τη βοηθήσει «οτιδήποτε κι αν συμβεί»

Must Read

Για μια ακόμη φορά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε προκλητική στις δηλώσεις της περί υποστήριξης της Ουκρανίας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τη βοηθήσει «οτιδήποτε κι αν συμβεί», μετά το βέτο που άσκησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, όσον αφορά, πλέον, στη χρηματοδότηση ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ υπέρ του Κιέβου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιστεύει πως μια προσεχής σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές του 2024 αναμένεται να επιτρέψει την αποδέσμευση αυτής της βοήθειας. «Μέχρι τότε, θα χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο για να εξασφαλίσουμε πως οτιδήποτε κι αν συμβεί θα έχουμε μια επιχειρησιακή λύση κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου», δήλωσε σχετικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά, ασφαλώς, για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των 27 κρατών μελών. Όμως, θεωρώ ότι είναι επίσης απαραίτητο να επεξεργαστούμε δυνητικές εναλλακτικές, ώστε να διαθέτουμε μια επιχειρησιακή λύση στην περίπτωση που μια συμφωνία των 27 δεν θα είναι δυνατή», διευκρίνισε η φον ντε Λάιεν και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα εκταμιευθεί προς το Κίεβο η τελευταία δόση για φέτος, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η οποία θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» για να καλύψει το κενό, έως ότου ληφθεί η απόφαση για τα 50 δισ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι στις αρχές του επόμενου χρόνου θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος κορυφής για το πακέτο οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας, ύψους 50 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία, στο οποίο μέχρι τώρα έχουν συμφωνήσει τα 26 κράτη-μέλη, «εκτός από ένα».

Ο Σαρλ Μισέλ διευκρίνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί γύρω στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου και πως η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με απόλυτη ομοφωνία. Εξήγησε, επίσης, ότι το πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία περιλαμβάνεται στη συνολική αναθεώρηση του πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού (2021-2027), στο οποίο συμφωνούν τα 26 κράτη-μέλη, κάτι που σημαίνει ότι το σημείο εκκίνησης στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι λιγότερο σύνθετο.

Τις επιφυλάξεις του, ωστόσο, εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακόμη «πολύ μακριά από μια διεύρυνση» μέσω Ουκρανίας και ότι αυτό προϋποθέτει τη μεταρρύθμιση των κανόνων λειτουργίας της. «Είμαστε πολύ μακριά από μια πραγματική διεύρυνση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε για την ανησυχία των ευρωπαίων αγροτών και πρόσθεσε πως «οποιαδήποτε διεύρυνση θα συνεπάγεται τη σε βάθος μεταρρύθμιση των κανόνων μας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This