Πύρινος εφιάλτης στην Ισλανδία: Εκκενώθηκε η πόλη Γκρίνταβικ – Ποτάμια λάβας και καπνός!

Παραμένει άγνωστο πότε οι κάτοικοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Καθησυχαστική η κυβέρνηση

Must Read

Σε κατάσταση συναγερμού το Ρέικιαβικ μετά την έκρηξη του ηφαιστείου. Λάβα και τέφρα σκέπασαν την χερσόνησο Ρέικιανες, με τους κατοίκους να εκκενώνουν τα σπίτια τους. Οι επιστήμονες αναφέρουν πως οι εκρήξεις μπορεί να συνεχιστούν για ημέρα ή και μήνες. 

 

 

Απίστευτες είναι οι εικόνες από το ηφαίστειο. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, συνεχώς μειούμενη οδεύει η ηφαιστειακή δραστηριότητα του ηφαιστείου Γκρίνταβικ στην χερσόνησο Ρέικιανές στην νότια Ισλανδία από την έκρηξη που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα (18/12). Οι επιστήμονες εργάζονται για να αξιολογήσουν την κατάσταση στη χερσόνησο, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Αν και η έκρηξη δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, η ρύπανση από τα αέρια μπορεί να φτάσει στην περιοχή της πρωτεύουσας, Ρέικιαβικ, τις επόμενες ώρες, όπως αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία. Η αστυνομία ζητά από τους κατοίκους να μείνουν μακριά από την περιοχή της έκρηξης, προειδοποιώντας ότι το αέριο «μπορεί να είναι επικίνδυνο».

 

 

Η μυρωδιά καπνού και στάχτης απλώνεται μέχρι και 30 χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης και όπως περιγράφει η ομάδα του BBC μπορεί ακόμη και να αισθανθεί περιστασιακές δονήσεις στο έδαφος. Μια κάτοικος που ζει κοντά στο Γκρίνταβικ περιέγραψε «τρελές» και «τρομακτικές» σκηνές το βράδυ της Δευτέρας και είπε ότι είδε την έκρηξη του ηφαιστείου. 

 

Η Ισλανδία έχει προετοιμαστεί για ηφαιστειακή δραστηριότητα εδώ και εβδομάδες. Από τα τέλη Οκτωβρίου, η περιοχή γύρω από το Γκρίνταβικ παρουσιάζει αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η έκρηξη έγινε ορατή ακόμα και από το Ρέικιαβικ, το οποίο βρίσκεται περίπου 42 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Γκρίνταβικ. Αυτόπτης μάρτυρας στην πρωτεύουσα είπε στο BBC ότι ο μισός ουρανός ήταν «φωτισμένος με κόκκινο» από την έκρηξη και ο καπνός φαινόταν να υψώνεται στον αέρα.

 

Την Τρίτη (19/12), οι Βρετανοί τουρίστες Amrit και Peter, ένα παντρεμένο ζευγάρι στα 20 τους, έβγαλαν selfie με φόντο τη λαμπερή πορτοκαλί λάβα. Μιλώντας στο BBC, ο Peter είπε: «Δεν φοβόμαστε καθόλου, οι ισλανδικές αρχές το χειρίζονται καλά και συνεχίζουν να μας δίνουν πληροφορίες. Αισθανόμαστε απόλυτα ασφαλείς». Το 2010, μια ηφαιστειακή έκρηξη προκάλεσε ένα νέφος τέφρας το οποίο ανέβηκε αρκετά χιλιόμετρα στην ατμόσφαιρα, οδηγώντας σε αρκετές ημέρες σε διακοπή τα αεροπορικά ταξίδια. Η ηφαιστειολόγος Δρ. Evgenia Ilyinskaya είπε στο BBC ότι δεν θα υπάρξει το ίδιο επίπεδο διαταραχής με το 2010, καθώς αυτά τα ηφαίστεια στη νοτιοδυτική Ισλανδία «φυσικά δεν ήταν σε θέση να δημιουργήσουν τα ίδια σύννεφα τέφρας». Μιλώντας από την Ισλανδία, ο Δρ Ilyinskaya, αναπληρωτής καθηγητής ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, είπε ότι οι ντόπιοι το «φοβόντουσαν και περίμεναν» την έκρηξη του ηφαιστείου.

Ο Χανς Βέρα απομακρύνθηκε από το Γκρίνταβικ τον περασμένο μήνα, αλλά ήλπιζε πριν από την έκρηξη της Δευτέρας να επιστρέψει στο σπίτι του για τα Χριστούγεννα. Αλλά είπε: «Δεν βλέπω ότι στο μέλλον θα αφήσουν τον κόσμο να πλησιάσει τον Γκρίνταβικ – οπότε είμαστε σε ένα παιχνίδι αναμονής». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας, Bjarni Benediktsson, δήλωσε στο X, πρώην Twitter, ότι «δεν υπάρχουν διακοπές στις πτήσεις από και προς την Ισλανδία και οι διεθνείς διάδρομοι πτήσεων παραμένουν ανοιχτοί».

 

Το μήκος της ρωγμής στο ηφαίστειο είναι περίπου 3,5 χιλιόμετρα, με τη λάβα να ρέει με ρυθμό περίπου 100 έως 200 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, ανέφερε η Met Office, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν πολλές φορές περισσότερο από τις πρόσφατες εκρήξεις στη χερσόνησο του Ρέικιανες. Ο Πρόεδρος της χώρας Gudni Johannesson είπε ότι η προστασία ζωών ήταν η κύρια προτεραιότητα, αλλά ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την προστασία των δομών επίσης. Ένα ελικόπτερο της Ισλανδικής Ακτοφυλακής πέταξε στην καρδιά του ηφαιστείου λίγο μετά την έκρηξη του με τα πλάνα που τραβήχθηκαν στον λόφο κοντά στο Γκρίνταβικ να είναι εντυπωσιακά.

 

Διαβάστε ακόμα:

Τι αναφέρει ο Ευθύμιος Λέκκας για την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία – Κινδυνεύει το Ρέικιαβικ από τα αέρια

Εικόνες αποκάλυψης: Εξερράγη το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες της Ισλανδίας – Καυτή λάβα σκέπασε τα πάντα! 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This