Ψήφισμα του Συμβουλίου Αφαλείας για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα – Αποχή από ΗΠΑ και Ρωσία

Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κατάπαυση του πυρός

Must Read

Την παροχή περαιτέρω ανθρωπιστικής βοήθειας στην χειμαζόμενη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας ενέκρινε την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Το σχετικό ψήφισμα πέρασε με 13 ψήφους υπέρ, καμία ψήφο κατά και δύο αποχές, των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Στο τελικό κείμενο δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κατάπαυση του πυρός ούτε στην τρομοκρατική δράση της Χαμάς, γεγονός που εξόργισε την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ. Η πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε «βαθιά απογοητευμένη, συγκλονισμένη που το Συμβούλιο δεν ήταν σε θέση να καταδικάσει την φρικτή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου».

Ο Ρώσος πρέσβης, Βασίλι Νεμπένζια, επέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος τονίζοντας: «Υπογράφοντας αυτό, το Συμβούλιο θα δώσει ουσιαστικά στις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις πλήρη ελευθερία κινήσεων για περαιτέρω εκκαθάριση στην Λωρίδας της Γάζας και όποιος ψηφίσει υπέρ του κειμένου όπως είναι σήμερα, θα φέρει την ευθύνη για αυτό και ουσιαστικά θα γίνει συνένοχος στην καταστροφή της Γάζας».

Το ψήφισμα αναφέρει:

  1. Όλα τα μέρη «να διευκολύνουν και να καταστήσουν δυνατή την άμεση, ασφαλή και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα» στους Παλαιστίνιους πολίτες
  2. Τα μέρη να «δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών». Αρχικά ζητούσε την διακοπή των μαχών και ένα δεύτερο σχέδιο που απορρίφθηκε την «αναστολή» των μαχών για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας
  3. Τα μέρη να «διευκολύνουν την χρήση όλων των διαθέσιμων οδών προς και σε ολόκληρη την Λωρίδα της Γάζας» για τις παραδόσεις βοήθειας.
  4. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ να διορίσει έναν αξιωματούχο που θα επιβλέπει την εκταμίευση της βοήθειας. Ο αξιωματούχος θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό του ΟΗΕ για την επιτάχυνση της βοήθειας.
  5. Απαιτεί την απελευθέρωση των ομήρων
  6. Να επιτραπεί η είσοδος στην Λωρίδα της Γάζας επαρκών καυσίμων για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών.

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This