Η ταραγμένη Ερυθρά Θάλασσα… εκτόξευσε τις ναυτιλιακές εταιρείες στο χρηματιστήριο

Η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των εταιρειών του Solactive Global Shipping Index (γερμανικός δείκτης που συγκεντρώνει τους 47 εισηγμένους στο χρηματιστήριο πλοιοκτήτες) έφτασε σχεδόν τα 190 δισεκατομμύρια δολάρια την Τετάρτη (20/12)

Must Read

Οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν ως αποτέλεσμα την παράταση των χρόνων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και συνεπώς την αύξηση των ναύλων, δηλαδή των τιμολογίων.

Από αυτά τα περιστατικά, η κεφαλαιοποίηση των πλοιοκτητών στο χρηματιστήριο έχει αυξηθεί σημαντικά.

Τα επεισόδια έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με μια σειρά επιθέσεων με drone και πυραύλους από τους Χούθι σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (τα λεγόμενα κοντεϊνεράδικα).

Οι κύριοι πλοιοκτήτες, η δανική Maersk, η γερμανική Hapag-Lloyd, η γαλλική CMA CGM και η ελβετική MSC, αναγκάστηκαν εξαιτίας αυτών, να αναστείλουν την κυκλοφορία τους στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αρχικά, «οι αντάρτες Χούθι ισχυρίστηκαν ότι επιτέθηκαν μόνο σε πλοία που συνδέονται ή ανήκουν/διαχειρίζονται οντότητες που συνδέονται με το Ισραήλ», εξηγεί η εταιρεία Stifel σε έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα. Αλλά πρόσφατα, «οι επιθέσεις με drone φαίνεται να χτυπούν στόχους αδιακρίτως», προσθέτει το ερευνητικό γραφείο.

Αυτή την Πέμπτη, η Ikea αναγνώρισε ότι η κατάσταση γύρω από τη Διώρυγα του Σουέζ περιέπλεκε την παράδοση ορισμένων από τα προϊόντα της, χωρίς να διευκρινίσει τη φύση αυτού για λόγους ανταγωνισμού. Ο κολοσσός επίπλων θα προσπαθήσει να βρει νέες επιλογές για να προμηθεύσει τα καταστήματά του.

Μια ακριβή εναλλακτική

Αυτά τα περιστατικά έχουν, ως αποτέλεσμα, πλήρη διατάραξη της παγκόσμιας θαλάσσιας κυκλοφορίας. Στο σημείωμά της, η Stifel υπενθύμισε ότι η Ερυθρά Θάλασσα και κατ’ επέκταση η Διώρυγα του Σουέζ ,αποτελούν «μία από τις κύριες αρτηρίες του εμπορίου εμπορευματοκιβωτίων».

«Ειδικά δεδομένου ότι η διώρυγα –η οποία έχει ήδη περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου– χρησιμοποιείται εδώ και αρκετές εβδομάδες ως εναλλακτική λύση για τον Παναμά (καθυστερήσεις λόγω ξηρασίας) για αρκετές γραμμές Ασίας-Ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών-Ηνωμένων Πολιτειών», γράφει η Le Marin, ιστοσελίδα που ειδικεύεται στη θαλάσσια οικονομία.

«Η μόνη βιώσιμη εναλλακτική λύση για τους μεταφορείς εμπορευματοκιβωτίων είναι να περάσουν μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, το οποίο παρατείνει το χρόνο ταξιδιού κατά περίπου ένα τρίτο», συνεχίζει η Stifel. Αυτή η παράκαμψη «αντιπροσωπεύει έναν επιπλέον χρόνο πλοήγησης 10 ημερών», προσδιορίζει η Le Marin.

Ο ναύλος, δηλαδή για την απλοποίηση των δασμών, θα πρέπει επομένως να αυξηθεί βραχυπρόθεσμα σε όλο το εμπόριο που χρησιμοποιεί τη Διώρυγα του Σουέζ, προσθέτει ο ιστότοπος που ειδικεύεται στα ναυτιλιακά οικονομικά.

Αυτή η αύξηση εξηγείται από το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός πλοίων επιλέγει να αποφύγει τη ζώνη σύγκρουσης, όπου το κόστος ασφάλισης αυξάνεται κατακόρυφα, σημειώνει από την πλευρά του το Bloomberg.

Επιπλέον, αυτή η αύξηση στο κόστος μεταφοράς μπορεί επίσης να εξηγηθεί από τη χαμηλότερη διαθεσιμότητα πλοίων.

«Οι μεγαλύτερες αποστάσεις κρατούν τους στόλους κατειλημμένους περισσότερο, μειώνοντας την προσφορά πλοίων. Οι καθυστερήσεις θα προκαλέσουν επίσης διακοπές, καθώς τα πλοία φτάνουν στους προορισμούς τους αργότερα από το αναμενόμενο και στη συνέχεια καθυστερούν να επιστρέψουν στο επόμενο φορτίο τους, γεγονός που μειώνει περαιτέρω την προσφορά των πλοίων», υπενθυμίζει ακόμα το Bloomberg.

Η Kuehne+Nagel, ένας παγκόσμιος κολοσσός εφοδιαστικής, δήλωσε την Τετάρτη ότι χρειάστηκε να εκτρέψει 103 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που κατευθύνονταν προς την Αφρική, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί.

Ήδη με τα στοιχεία της Παρασκευής που έδωσε η αμερικανική ναυτιλιακή εταιρεία Flexport Inc., ο αριθμός των επαναδρομολογήσεων ξεπερνούσε τις 170.

Ευνοϊκό περιβάλλον

Οι τιμές των μετοχών των κύριων πλοιοκτητών του κόσμου έχουν εκτοξευθεί με την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο κολοσσός τη Δανίας, Maersk σημείωσε άλμα της τιμής της μετοχής του κατά 20%, ενώ από τις 12 Δεκεμβρίου, η Kuehne+Nagel ανέκτησε 7% από την εντατικοποίηση των επιθέσεων στην περιοχή.

Το Bloomberg  προσδιορίζει την έκταση αυτών των κερδών για όλες τις εταιρείες του κλάδου που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που απαρτίζουν τον Solactive Global Shipping Index – έναν γερμανικό δείκτη που συγκεντρώνει τους 47 πλοιοκτήτες που είναι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο – έφτασε σχεδόν τα 190 δισεκατομμύρια δολάρια την Τετάρτη (20/12).

Στις 12 Δεκεμβρίου, διαμορφώθηκε στα 166,2 δισεκατομμύρια δολάρια και ήταν στα 143 δισεκατομμύρια δολάρια στο ετήσιο χαμηλό του τον Ιούνιο.

Από την πλευρά της, η Stifel υπενθυμίζει ότι «οι ναύλοι ταχείας μεταφοράς φορτίων αυξήθηκαν ακόμη και πριν από την κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα».

Η εταιρεία λέει ότι στη «λωρίδα εμπορίου της Άπω Ανατολής, τα ποσοστά έχουν αυξηθεί κατά περίπου 55% μεταξύ των μεγάλων προμηθευτών από τα χαμηλά των μέσων Οκτωβρίου».

Άνοδος και στα αεροπορικά ναύλα

Όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, η Stifel λέει ότι συνεχίζει να παρατηρεί μια σταθερή αύξηση και των ναύλων αεροπορικών μεταφορών.

Οι τελευταίες, αυξήθηκαν κατά 20% επιπλέον τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και κατά σχεδόν 75% από το χαμηλό του καλοκαιριού.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This