Εξαήμερη απεργία των ειδικευόμενων γιατρών στην Αγγλία

Τα αιτήματά τους

Must Read

Άνω κάτω στην Βρετανία και συνεχείς αντιδράσεις…

Οι ειδικευόμενοι γιατροί ξεκίνησαν ήδη την απεργία που είχαν προαναγγείλει και η οποία θα διαρκέσει για έξι ημέρες. Κάτι που ως είδηση είναι πρωτοφανές για το δημόσιο σύστημα υγείας της Βρετανίας, το οποίο δοκιμάζεται και περνά μεγάλη κρίση.

Ο Ιανουάριος ίσως να είναι «μία από τις χειρότερες αρχές χρονιάς» που έχει γνωρίσει το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας, είπε ο Στίβεν Πόουις, στέλεχος του NHS. Έπειτα από τρεις προειδοποιητικές ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων, πριν τα Χριστούγεννα και άλλες στην διάρκεια του προηγούμενου έτους, οι ειδικευόμενοι γιατροί, που ζητούν άμεσα μισθολογικές αυξήσεις, κλιμακώνουν τις αντιδράσεις και την στάση τους, μιας και δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την βρετανική κυβέρνηση. Οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι περίπου 70.000 στην Αγγλία.

Η νέα απεργία πραγματοποιείται κι ενώ το NHS είναι αντιμέτωπο με μαζικές αποχωρήσεις ιατρών, αλλά παράλληλα δεν είναι και σε θέση να απορροφήσει τις τεράστιες λίστες αναμονής των ασθενών. Στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας ανησυχούν για τις επιπτώσεις της απεργίας, εξηγώντας ότι θα προκληθούν προβλήματα κατά βάση στα έκτακτα περιστατικά. Ένας ειδικευόμενος γιατρός αμοίβεται με περίπου 32.000 λίρες (37.000 ευρώ) το πρώτο έτος της εργασίας του, σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο (ΒΜΑ), που μετρά στις τάξεις του 46.000 ειδικευόμενους γιατρούς, οι μισθοί τους έχουν μειωθεί σχεδόν κατά ένα τέταρτο από το 2008 κι έπειτα, σε συνάρτηση και με τον πληθωρισμό.

Η κυβέρνηση πρότεινε αύξηση 3% επιπλέον του 8,8% κατά μέσο όρο στην οποία είχαν αρχικά συμφωνήσει. Για το συνδικάτο BMA όμως, «η κυβέρνηση δεν εμφανίστηκε ικανή να παρουσιάσει μια αξιόπιστη πρόταση για τους μισθούς. Περάσαμε την περίοδο των γιορτών ελπίζοντας να λάβουμε ‘την τελική πρόταση’, την οποία το υπουργείο Υγείας είχε υποσχεθεί πέρυσι. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη».

Και ο αντίλογος: «Είμαστε έτοιμοι για νέες συνομιλίες, αλλά το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να τερματιστεί αυτή η απεργία», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, σημειώνοντας πως κατά τις τρεις ημέρες απεργίας τον Δεκέμβριο ακυρώθηκαν 88.000 ραντεβού. Τότε, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχε χαρακτηρίσει «πολύ απογοητευτική» την συνέχιση των κινητοποιήσεων, κατηγορώντας μάλιστα τους γιατρούς ότι προκαλούν μεγαλύτερες λίστες αναμονής. Οι ειδικευμένοι γιατροί έλαβαν πρόσφατα αύξηση από 6% ως 19,6%, την οποία πάντως δεν έχει επικυρώσει ο BMA.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This