Συνεχίζεται η ισοπέδωση της Γάζας: Τέταρτη περιοδεία Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Ισραήλ

Must Read

«Καζάνι» που βράζει το Ισραήλ με τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας να είναι ανελέητοι και με θύματα χιλιάδες αμάχους. Το βλέμμα πλέον στραμμένο στην επόμενη ημέρα.

 

 

Στους 22.438 τα θύματα του πολέμου στη Γάζα, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν για ακόμα μια φορά αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας. Αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού έπληξαν χθες τη Χαν Γιούνις, μεγάλη πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, που έχει μετατραπεί σε επίκεντρο των εχθροπραξιών τελευταία, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Στο νεκροτομείο Νάσερ, ο Μπάχα Αμπού Χάταμπ, με δάκρυα να τρέχουν, στεκόταν, σε κατάσταση σοκ, μπροστά στα νεκρά ανίψια του. «Είχαν βρει καταφύγιο σε χωράφι, όπου έστησαν σκηνή για να προστατεύονται από το κρύο, αλλά ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα τα σκότωσαν καθώς κοιμούνταν. Γιατί; Επειδή ήταν παιδιά; Απειλούσαν μήπως το Ισραήλ και τις ΗΠΑ;» είπε ανάμεσα σε λυγμούς.

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε χθες (4/1) για πρώτη φορά σε αδρές γραμμές προβλέπει πως δεν θα κυβερνά ούτε η Χαμάς, ούτε ισραηλινή πολιτική αρχή τον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακο όπου οι ζημιές είναι τεράστιες έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες ακατάπαυστων πληγμάτων. Οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς πλησιάζουν τους τρεις μήνες και ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας. Για τέταρτη περιοδεία στην περιοχή ετοιμάζεται ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επιδιώκει την αποτροπή της εξάπλωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ πρότεινε την περασμένη Δευτέρα να επιστρέψουν Εβραίοι έποικοι στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο και να «ενθαρρυνθεί» ο παλαιστινιακός πληθυσμός να «μεταναστεύσει», έπειτα από παρόμοια πρόταση του άλλου ακροδεξιού υπουργού της κυβέρνησης Νετανιάχου, του Μπεζαλέλ Σμότριτς (Οικονομικών).

 

Οι δηλώσεις των δυο υπουργών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις διεθνώς. Όμως «δεν θα υπάρξει ισραηλινή πολιτική παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίτευξη των στόχων του πολέμου», είπε χθες ο κ. Γκάλαντ, προσθέτοντας πως ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει σε κάθε περίπτωση «ελευθερία δράσης» στον θύλακο για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε «απειλής». «Οι κάτοικοι της Γάζας είναι Παλαιστίνιοι. Κατά συνέπεια παλαιστινιακές οντότητες θα αναλάβουν (τη διακυβέρνηση), υπό τον όρο πως δεν θα υπάρχει καμιά εχθρική ενέργεια ή απειλή εναντίον του κράτους του Ισραήλ», είπε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιος ακριβώς από τους Παλαιστίνιους αναμένει πως θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του θυλάκου 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων. Από το ξέσπασμα του πολέμου, στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 22.438 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς. Με άλλα λόγια, σχεδόν του 1% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θυλάκου. 

Διαβάστε ακόμα:

«Ντροπή! Εγκληματία πολέμου!» – Τα… άκουσε για τα καλά έξω από το σπίτι του ο Μπλίνκεν! 

Κηδεία υπαρχηγού Χαμάς: «Εμείς θα πεθάνουμε, αλλά η Παλαιστίνη θα ζήσει» φώναζε το πλήθος 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This