Συναγερμός σε Ελλάδα και Ευρώπη για το «κοκτέιλ» ιώσεων – Σε «ασφυξία» τα νοσοκομεία, επιστρέφουν οι μάσκες

Γρίπη, Covid-19 και Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός (RSV) κυκλοφορούν ευρέως στις κοινότητες, σπέρνοντας τον πανικό στους πολίτες

Must Read

Εποχές πανδημίας Covid-19 αρχίζει να θυμίζει η κατάσταση στα νοσοκομεία της ευρωπαϊκών κρατών, με το «κοκτέιλ» ιώσεων να έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές σε ολόκληρη τη «γηραιά» ήπειρο, και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε δημόσιους χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς να είναι ένα από τα μέτρα που ήδη τίθενται εκ νέου σε ισχύ σε περιοχές όπου παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων.

Στην Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων αρχών, καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται οι διαγνώσεις γρίπης με επιπλοκές του αναπνευστικού συστήματος και με περιστατικά πνευμονίας. Την τελευταία εβδομάδα τα περιστατικά Covid-19 μειώθηκαν κατά 16%, αλλά, σύμφωνα με πολλούς καθηγητές ιολογίας, η μείωση αυτή μπορεί να οφείλεται στον μικρότερο αριθμό τεστ που πραγματοποιήθηκαν τις ημέρες των γιορτών. Κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να καταγραφεί νέα άνοδος.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, πάνω από ένα εκατομμύριο Ιταλοί έχουν κολλήσει γρίπη, αν και ακόμη δεν έχει καταγραφεί η κορύφωση των κρουσμάτων, η οποία αναμένεται πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Επανέρχονται οι μάσκες στην Ισπανία

Πέντε ισπανικές περιφέρειες ανακοίνωσαν την επαναφορά του μέτρου που καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στις υγειονομικές εγκαταστάσεις, έπειτα από τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 και γρίπης την περίοδο των εορτών.

Η περιφέρεια της Βαλένθια είδε τον ρυθμό των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος να αυξάνεται στα 1.501 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το διάστημα μεταξύ 26ης Δεκεμβρίου 2023 και 1ης Ιανουαρίου 2024, το δεύτερο υψηλότερο φορτίο στη χώρα για αυτήν εβδομάδα, μετά την Καστίλλη Λα Μάντσα. Οι επικεφαλής των υγειονομικών αρχών στη Βαλένθια συνέστησαν στους πολίτες που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως και στους επαγγελματίες της υγείας, αλλά και στους συγγενείς και φίλους στις αίθουσες αναμονής να φορούν μάσκες για το άμεσο μέλλον. Άφησαν, επίσης, ανοικτό το ενδεχόμενο ο κανόνας αυτός να επεκταθεί σε άλλους τομείς όπου συγκεντρώνονται ευπαθείς ομάδες.

Η γειτονική Καταλονία έδωσε εντολή για τη χρήση μάσκας στα υγειονομικά κέντρα, ενώ η Αραγονία εξέδωσε την ίδια οδηγία για το βόρειο τμήμα της, προσθέτοντας πως απευθύνει «ισχυρή σύσταση» οι εργαζόμενοι και οι πολίτες συνολικά να φορούν μάσκες στους δημόσιους χώρους, ειδικά στους κλειστούς. Η αυτόνομη κοινότητα της Μούρθια, στις βορειοανατολικές ακτές, εισήγαγε επίσης τη χρήση της μάσκας, ενώ στο βορειοδυτικό τμήμα της Ισπανίας, η Γαλικία συνέστησε τη χρήση μάσκας.

Η Ισπανία ήταν μεταξύ των τελευταίων ευρωπαϊκών χωρών που ήραν τα μέτρα για τη χρήση μάσκας μετά την πανδημία Covid-19 και οι πολίτες είχαν την υποχρέωση να τις φορούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς έως τον Φεβρουάριο πέρυσι και στα υγειονομικά κέντρα και τα φαρμακεία έως τον Ιούλιο. Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση από το Carlos III University Health Institute της Ισπανίας, η γρίπη, η Covid-19 και ο Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός (RSV) κυκλοφορούν ευρέως στις κοινότητες, με τη γρίπη να επικρατεί, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας για τα μωρά και τους ηλικιωμένους.

Την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, 953 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους καταγράφηκαν στα κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας στη χώρα με οξείες αναπνευστικές νόσους, σε σύγκριση με 922 μία εβδομάδα πριν, ενώ τα ποσοστά νοσηλείας κατέγραψαν απότομη αύξηση σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Το Υπουργείο Υγείας της χώρας κάλεσε σε συνάντηση τις περιφερειακές υγειονομικές αρχές και, όπως μεταδίδουν ισπανικά ΜΜΕ, θα προτείνει την εισαγωγή υποχρεωτικών μέτρων σε όλη τη χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Έντονη ανησυχία και στην Ελλάδα, με συστάσεις ειδικά για τα σχολεία

Ανησυχία και προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές της Ελλάδας έχει προκαλέσει η δυναμική επανεμφάνιση του κορωνοϊού, εξαιτίας του συγχρωτισμού χωρίς παράλληλη τήρηση μέτρων προστασίας ιδίως κατά την περίοδο των γιορτών.

Οι ειδικοί, που κάνουν λόγο για μεγαλύτερη δυναμική στην έξαρση των κρουσμάτων σε σχέση με πέρυσι, συνιστούν προσοχή, ενώ ισχυρή είναι -εκ νέου- η σύσταση για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και για χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού δημοσιοποιήθηκε εγκύκλιος για τα μέτρα προστασίας για τη μείωση της μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού στα σχολεία όλης της χώρας, την ώρα που, με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται, αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε εργάσιμων ημερών, οι οποίες οφείλονται στη νόσηση από Covid-19 για το σχολικό έτος 2023-24.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:
^
Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This