Βομβαρδίζουν με στόχο την «αποκλιμάκωση» ΗΠΑ, Βρετανία και Σια – Κοινή δήλωση για τα πλήγματα στην Υεμένη

Χούθι: 73 επιθέσεις, πέντε θάνατοι

Must Read

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οκτώ σύμμαχοί τους βεβαιώνουν σήμερα σε κοινή τους δήλωση ότι «στόχος (τους) παραμένει η αποκλιμάκωση των εντάσεων» και «η αποκατάσταση της ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα» μετά τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

«Οι σημερινές ενέργειες καταδεικνύουν κοινή δέσμευση για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, του διεθνούς εμπορίου και της υπεράσπισης της ζωής ναυτικών απέναντι σε παράνομες και αδικαιολόγητες επιθέσεις», σημειώνουν οι κυβερνήσεις 10 χωρών (Αυστραλία, Μπαχρέιν, Καναδάς, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Βρετανία και ΗΠΑ) στην κοινή τους δήλωση.

«Ο στόχος μας παραμένει η αποκλιμάκωση των εντάσεων και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά το μήνυμά μας πρέπει να είναι απολύτως σαφές: δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε ζωές και να διασφαλίσουμε την ελεύθερη ροή του εμπορίου σε μια από τις πιο σημαντικές οδούς ναυσιπλοΐας στον κόσμο απέναντι σε συνεχιζόμενες απειλές», υπογραμμίζουν.

Τη νύχτα που πέρασε, οι ΗΠΑ και η Βρετανία πραγματοποίησαν αεροπορικά πλήγματα κατά στόχων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, καθώς οι αντάρτες έχουν πολλαπλασιάσει -από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου- τις επιθέσεις τους κατά των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Οι αμερικανοβρετανικές επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη είχαν στόχο να αποτρέψουν περαιτέρω επιθέσεις του κινήματος, εκτίμησε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο στόχος μας παραμένει η αποκλιμάκωση των εντάσεων και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα», έγραψε το υπουργείο στην πλατφόρμα Χ.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας αξιωματούχος του ολλανδικού στρατού συμμετείχε στην αμερικανοβρετανική στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη στη διάρκεια της νύχτας.

Ο αξιωματικός αυτός συμμετείχε έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στη Χάγη.

Στόχος ήταν η αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με επιστολή της κυβέρνησης, οι στρατιωτικές ικανότητες των Χούθι έχουν αποδυναμωθεί. Η Ολλανδία επίσης υποστηρίζει την επιχείρηση πολιτικά, εξήγησε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε στην πλατφόρμα Χ.

«Οι επιθέσεις των Χούθι είναι μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συνιστούν απειλή για το ναυτικό προσωπικό και για τη ροή του εμπορίου. Οι αμερικανοβρετανικές ενέργειες βασίζονται στο δικαίωμα της αυτοάμυνας και έχουν στόχο να προστατεύσουν την ελεύθερη διέλευση, ενώ είναι επικεντρωμένες στην αποκλιμάκωση. Η Ολλανδία, με την μακροχρόνια ιστορία της ως ναυτική χώρα, δίνει μεγάλη σημασία στο δικαίωμα της ελεύθερης διέλευσης και υποστηρίζει αυτή τη στοχευμένη επιχείρηση», έγραψε ο Ρούτε.

Οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα «συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συνιστούν απειλή για το ναυτικό προσωπικό και για τις εμπορικές ροές», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν Μπαντρ Αλμπουσάιντι σχετικά με τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και την ανάγκη να διατηρηθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, όπως έγραψε σήμερα ο ίδιος στην πλατφόρμα Χ.

Χούθι: 73 επιθέσεις, πέντε θάνατοι

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν σήμερα 73 πλήγματα κατά των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και έξι να τραυματιστούν, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι.

«Ο αμερικανοβρετανικός εχθρός…εξαπέλυσε 73 επιδρομές, στοχοθετώντας την πρωτεύουσα Σαναά και τις επαρχίες Χοντέιντα, Ταΐζ, Χατζάχ και Σααντά. Οι επιδρομές αυτές προκάλεσαν τον θάνατο πέντε μαρτύρων και τον τραυματισμό έξι άλλων μελών των ενόπλων δυνάμεών μας», δήλωσε ο Γιαχία Σαρέα στην πλατφόρμα Χ, δηλώνοντας ότι αυτή η «επιθετικότητα…δεν θα μείνει αναπάντητη».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This