«Η χαρά του επιτιθέμενου δεν θα κρατήσει για πολύ» διαμηνύουν οι Χούθι – Ρωσία και Τουρκία κατά των πληγμάτων – Η άρνηση της Ιταλίας

Οι συμμαχικές επιθέσεις στην Υεμένη ήταν... αμυντικές λέει το NATO - Ζαχάροβα: Ανεύθυνες περιπέτειες που κινδυνεύουν να σπείρουν το χάος σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή

Must Read

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, σύμμαχοι του Ιράν, ανακοίνωσαν σήμερα πως όλα τα αμερικανικά και τα βρετανικά συμφέροντα αποτελούν πλέον «θεμιτούς στόχους» για τους μαχητές τους αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν μαζικά πλήγματα εναντίον τους.

«Όλα τα αμερικανικά και τα βρετανικά συμφέροντα έχουν γίνει θεμιτοί στόχοι για τις Υεμενικές Ένοπλες Δυνάμεις σε απάντηση για την (…) επίθεσή τους στη δημοκρατία της Υεμένης», ανακοινώθηκε από το κυβερνών Ανώτερο Πολιτικό Συμβούλιο των ανταρτών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SABA που ελέγχεται από τους Χούθι.

Το Συμβούλιο ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύκτας πως η αμερικανοβρετανική επίθεση δεν θα μείνει ατιμώρητη. Η επίθεση υποστηρίχθηκε από την Ολλανδία, τον Καναδά, το Μπαχρέιν και την Αυστραλία.

«Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί δεν θα πρέπει να πιστέψουν πως θα ξεφύγουν από την τιμωρία των γενναίων ενόπλων δυνάμεών μας. Η χαρά του επιτιθέμενου δεν θα κρατήσει για πολύ», πρόσθεσε το Πολιτικό Συμβούλιο στη δήλωση που εξέδωσε.

Σούνακ: «Επιτυχημένα» τα πλήγματα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι τα χτυπήματα από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ κατά στρατιωτικών στόχων των Χούθι στην Υεμένη θα υποβαθμίσουν τις δυνατότητες της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης.

«Πραγματοποιήσαμε σειρά πληγμάτων μαζί με συμμάχους, που, όπως πιστεύουμε, θα υποβαθμίσουν και θα πλήξουν τις ικανότητες –το είδος αυτών που εμείς στοχοποιήσαμε είναι σημεία εκτόξευσης για πυραύλους και drones», δήλωσε ο Σούνακ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουκρανία.

«Οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι εκείνα τα πλήγματα ήταν επιτυχημένα…Ο στόχος μας είναι πολύ ξεκάθαρος, είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ερντογάν: Δυσανάλογη χρήση βίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη τα οποία χαρακτήρισε δυσανάλογη χρήση βίας και κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι προσπαθούν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε «θάλασσα από αίμα».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη μετά τις προσευχές της Παρασκευής, ο Ερντογάν είπε πως η Άγκυρα ακούει από διάφορους διαύλους πως οι δυνάμεις των Χούθι διεξήγαγαν μια «επιτυχή άμυνα» εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

https://www.youtube.com/watch?v=NDQrH30KqfU&pp=ygUFWWVtZW4%3D

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη πως η Τουρκία παρέχει τεκμήρια στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής εναντίον του Ισραήλ στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ για μια κατηγορία για διάπραξη γενοκτονίας εναντίον Παλαιστινίων αμάχων.

«Πιστεύω πως το Ισραήλ θα καταδικαστεί εκεί. Πιστεύουμε στη δικαιοσύνη του Διεθνούς Δικαστηρίου», είπε υποκριτικά ο Ερντογάν που περιφρονεί όλες τις αποφάσεις που δεν του αρέσουν.

NATO: Αμυντικές οι επιθέσεις

Το ΝΑΤΟ εκτίμησε σήμερα πως τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη ήταν «αμυντικά» και κάλεσε τους τελευταίους να θέσουν τέλος στις επιθέσεις τους.

«Τα πλήγματα αυτά ήταν αμυντικά και είχαν σκοπό να διατηρήσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε μία από τις πιο σημαντικές θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο», δήλωσε ο Ντίλαν Γουάιτ, εκπρόσωπος της Συμμαχίας και πρόσθεσε: «Οι επιθέσεις των Χούθι πρέπει να λάβουν τέλος».

Από την πλευρά του, το Βέλγιο δήλωσε πως εργάζεται με τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και την αποφυγή οποιασδήποτε διάχυσης, όπως ανέφερε σήμερα στο X η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαμπίμπ.

«Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις από τους Χούθι είναι ένας πραγματικός κίνδυνος για τη σταθερότητα της περιοχής και αντιπροσωπεύει μια κλιμάκωση που δεν είναι προς όφελος κανενός», ανέφερε στην ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).

Ρωσία: Από την πλευρά του διεθνούς δικαίου είναι παράνομα

Το Κρεμλίνο καταδίκασε σήμερα τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα εναντίον των Χούθι στη διάρκεια της νύχτας στην Υεμένη χαρακτηρίζοντάς τα «παράνομα» με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Τα καταδικάζουμε. Γνωρίζετε ότι υιοθετήθηκε ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, εμείς απείχαμε, και οι χώρες που πραγματοποίησαν το πλήγμα επιχείρησαν να παράσχουν μια διεθνή νομική βάση για τις ενέργειές τους. Η απόπειρα αυτή ήταν αποτυχής γιατί το ψήφισμα που υιοθετήθηκε δεν παρέχει κάποια δικαίωμα για την πραγματοποίηση επιθέσεων και επομένως, από την πλευρά του διεθνούς δικαίου είναι παράνομα», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Η Ρωσία, η οποία έχει δεχτεί επικρίσεις για τον παράνομο, σύμφωνα με την Δύση, πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η επίθεση στην Υεμένη πραγματοποιήθηκε χωρίς εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως είπε η Ρωσία σήμερα, μοιράζεται τις ανησυχίες της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών στην περιοχή για τα πλήγματα. Το Ριάντ έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ζήτησε «να αποφευχθεί η κλιμάκωση» μετά τις επιθέσεις προσθέτοντας ότι παρακολουθεί την κατάσταση με μεγάλη ανησυχία.

«Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι περιφερειακοί μας εταίροι, κυρίως η Σαουδική Αραβία», δήλωσε νωρίτερα η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, καταγγέλλοντας σφόδρα τις επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και χαρακτηρίζοντας τες ανεύθυνες περιπέτειες που κινδυνεύουν να σπείρουν το χάος σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

https://www.youtube.com/watch?v=f02rKMl1pMs&pp=ygUPWmFraGFyb3ZhIFllbWVu

«Μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας κινδυνεύει να ακυρώσει τις θετικές τάσεις που προέκυψαν πρόσφατα στη διαδικασία διευθέτησης της κρίσης στην Υεμένη αλλά και να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση σε όλη την Μέση Ανατολή», είπε η Ζαχάροβα ζητώντας την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η συμμαχική χώρα της Ρωσίας, το Ιράν καταδίκασε επίσης τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα χαρακτηρίζοντάς τα παράνομα που οδηγούν σε κλιμάκωση.

Το «όχι» της Ιταλίας

Η Ιταλία αρνήθηκε να λάβει μέρος στα πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία στη διάρκεια της νύχτας εναντίον του κινήματος των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, όπως δήλωσε σήμερα κυβερνητική πηγή, η οποία εξήγησε πως η Ρώμη προτίμησε να ακολουθήσει μια «κατευναστική πολιτική» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπε επίσης πως η κυβέρνηση θα χρειαζόταν την έγκριση της Βουλής προκειμένου να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια, καθιστώντας αδύνατη μια γρήγορη έγκριση.

Η Ιταλία ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο πως θα έστελνε ένα πλοίο στην περιοχή έπειτα από αιτήματα για υποστήριξη από πλοιοκτήτριες εταιρίες, αλλά δεν δεσμεύθηκε με την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποστολή, με άλλους συμμάχους της ΕΕ να φαίνονται επίσης να αποστασιοποιούνται από την πρωτοβουλία.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This