UANI κατά ΗΠΑ για την ομηρία του ελληνόκτητου St Nikolas: Η μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία από το μεγαλύτερο ναυτικό στην ιστορία

«Πυρ» της αμερικανική ΜΚΟ κατά της αμερικανικής κυβέρνησης: Δεν μπορεί να προστατέψει ένα σκάφος που βρίσκεται υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ!

Must Read

Την Πέμπτη, μασκοφόροι από το Πολεμικό Ναυτικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRIN) απήγαγαν στον Κόλπο του Ομάν το ελληνικών συμφερόντων τάνκερ ST NIKOLAS με σημαία Νήσων Μάρσαλ, το οποίο πέρυσι την άνοιξη κατασχέθηκε με δικαστική απόφαση των ΗΠΑ για μεταφορά αργού πετρελαίου για το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), κατά παράβαση των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Η ΜΚΟ United Against Nuclear Iran (UANI) αποκάλυψε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2022 τις παράνομες μεταφορές από το ST NIKOLAS, το οποίο τότε λειτουργούσε με το όνομα SUEZ RAJAN.

Το έργο και οι καταγγελίες της UANI είχαν ως αποτέλεσμα το πρώτο ποινικό ψήφισμα των ΗΠΑ που αφορούσε εταιρεία που διευκόλυνε την παράνομη πώληση και μεταφορά ιρανικού πετρελαίου.

Κατόπιν συμφωνίας που σύναψε η ελληνική ιδιοκτησία του St Nikolas, εταιρεία Empire Navigation, ομολογώντας την ενοχή της για λαθρεμπόριο αργού που υπόκειται σε κυρώσεις, της επιβλήθηκε πρόστιμο 2,45 εκατομμυρίων δολαρίων και τρία χρόνια αναστολή δίωξης.

Αυτό σημαίνει ότι το St Nikolas είναι ένα πλοίο υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Καυτηριάζοντας και επικρίνοντας το γεγονός, σε δήλωσή τους, ο Πρόεδρος της UANI πρώην Γερουσιαστής Joseph I. Lieberman, ο Διευθύνων Σύμβουλος Πρέσβης Mark D. Wallace και το μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου και πρώην Σύμβουλος Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Frances F. Townsend ανέφεραν:

«Η UANI καταδικάζει έντονα την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν για την πειρατεία του ST NIKOLAS, το οποίο βρίσκεται υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Δρούσε έξω από τα χωρικά ύδατα του Ιράν στον Κόλπο του Ομάν. Η IRIN επιδίδεται στην ίδια μορφή πειρατείας που ασκούν οι Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η UANI ανησυχεί για την τύχη του πληρώματος που κατέλαβε η IRIN και που τώρα κρατούνται όμηροι. Παρά τις επανειλημμένες απειλές αντιποίνων από το Ιράν, η Empire Navigation, η οποία διαχειρίζεται το ST NIKOLAS και το πλήρωμά του, συνεργάστηκε αξιοθαύμαστα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και συνήψε συμφωνία δίωξης για αναβολή.

Η σημερινή πειρατεία αντιπροσωπεύει μια αποτυχία για τις ναυτικές ομάδες των ΗΠΑ που έχουν σκοπό να προστατέψουν από τέτοια πειρατεία. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν καν να προστατεύσουν ένα σκάφος που βρίσκεται υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Σηματοδοτεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν αποτελεσματικά την ασφαλή διέλευση μέσω δύο από τις πιο βασικές πλωτές οδούς στον κόσμο: τα στενά του Ορμούζ και τα στενά Μπαμπ αλ-Μαντέμπ.

Είναι η μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία από το μεγαλύτερο ναυτικό στην ιστορία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πρέπει να εξουσιοδοτήσουν το ναυτικό μας να διασφαλίσει την ασφάλεια της διεθνούς ναυτιλίας και την ελεύθερη ροή του εμπορίου.

Η κατάσχεση του ST NIKOLAS από την IRIN κινδυνεύει επίσης να στείλει ένα ανατριχιαστικό μήνυμα στους ιδιοκτήτες, τους χειριστές και τα μέλη του πληρώματος άλλων πλοίων που μεταφέρουν παράνομο πετρέλαιο για λογαριασμό καθεστώτων που παραβιάζουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ότι θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν εάν συνεργαστούν με την αμερικανική κυβέρνηση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ευθύνη να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να εξασφαλίσουν ότι το πλήρωμα και το σκάφος θα απελευθερωθούν αμέσως από την ιρανική αιχμαλωσία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να επιτρέψει στο Ιράν να αποτρέψει τη νόμιμη επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This