Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα ως σημεία ηλεκτρικής διασύνδεσης της ΕΕ με τη Λιβύη!

«Γαργάρα» πάλι το τουρκολιβυκό μνημόνιο;

Must Read

Η Γενική Εταιρεία Ηλεκτρισμού της Λιβύης (GECOL) αποκάλυψε σχέδια για συγχρονισμό του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσδιορίζοντας την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα ως εστιακά σημεία για την ηλεκτρική διασύνδεση!

Η αποκάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια της 3ης Συνάντησης της Επιτροπής Διεθνούς Διασύνδεσης της GECOL, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στα κεντρικά γραφεία της GECOL στην Τρίπολη.

Πρωταρχικός στόχος του έργου είναι η διερεύνηση και η δημιουργία σημείων ηλεκτρικής διασύνδεσης με κράτη της ΕΕ και αποτελεί μέρος του ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου της GECOL για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ηλεκτρικού δικτύου της Λιβύης.

Αυτή η κίνηση ευθυγραμμίζεται με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Λιβύης να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ιδίως με την Ελλάδα και τη Μάλτα και η δέσμευση για συνεργασία τεκμηριώνεται από προηγούμενους διαλόγους και Μνημόνια Συναντίληψης (MoUs) που έχουν υπογραφεί σχετικά με την ενεργειακή συνεργασία.

Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε η επείγουσα ανάγκη να κλιμακωθούν οι προσπάθειες για να ξεπεραστούν τυχόν προσκόμματα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την πρόοδο αυτών των πρωτοβουλιών και προγραμμάτων διασύνδεσης.

Τα ευρύτερα σχέδια της Ελλάδας

Μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά κάνει για το θέμα και ειδικότερα για την Ελλάδα το bnnbreaking.com γράφοντας το εξής:

«Επιπλέον, η πρόθεση της Ελλάδας να συνεργαστεί με τη Λιβύη υπερβαίνει τον ενεργειακό τομέα, στοχεύοντας να καλύψει τομείς όπως οι κατασκευές, οι θαλάσσιες μεταφορές, η υγεία, η ασφάλεια, ο τουρισμός, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.

Αυτή η πρόθεση προκύπτει παρά την αμφιλεγόμενη θαλάσσια συμφωνία με την Τουρκία, υποδεικνύοντας μια ισχυρή δέσμευση για την ενίσχυση των δεσμών με τη Λιβύη».

Όπως έγραψε και προσφάτως το newsbreak.gr η Κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να επιβεβαιώνει την παταγώδη αποτυχία της (και) στο διπλωματικό σκηνικό, αφού όχι μόνο δεν αντέδρασε όταν μέχρι και το…  failed state της Λιβύης απέκτησε ΑΟΖ 12 μιλίων (σ.σ. επέκτεινε την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ναυτικά μίλια, «απέναντι από τα μούτρα μας», νοτίως της Κρήτης δηλαδή), όχι μόνο συνεχίζει πεισματικά να μην εξασκεί τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά συζητά σαν να μην τρέχει τίποτα με την τουρκόφιλη και υποτακτική στον Ερντογάν «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας», για το πώς θα ανοίξει ο εναέριος χώρος Ελλάδας-Λιβύης και πώς θα αναπτυχθεί η συνεργασία των δύο χωρών!

Αυτά.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This