Η «βόμβα» της Λιβύης θέτει προ των ευθυνών του τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης τώρα!

Η νέα πραγματικότητα στη Μεσόγειο επιβάλλει την ελληνική επέκταση στα 12 μίλια - Αν ο Πρωθυπουργός δεν το κάνει, θα μιλάμε για εθνική μειοδοσία

Must Read

Μετά την αποκάλυψη-βόμβα για την κίνηση της προσωρινής Κυβέρνησης της Λιβύης (και μαριονέτας της Τουρκίας), η οποία όπως αναφέρει η «Καθημερινή», εφάρμοσε το Δίκαιο της Θάλασσας και επέκτεινε την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ναυτικά μίλια και τη συνορεύουσα ζώνη της στα 24ν.μ., κάποια πράγματα αρχίζουν να είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη (η υποτιθέμενη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας) κοινοποίησε στα Ηνωμένα Έθνη την απόφασή της για τα χωρικά ύδατα των 12 ναυτικών μιλίων αλλά και τη δήλωση για συνορεύουσα ζώνη 24 μιλίων προς τα βόρεια, κάτι που χαρακτήρισε «δικαίωμα της σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Η Λιβύη ουσιαστικά προσπάθησε να απαντήσει στην Αίγυπτο, η οποία προσφάτως με διάταγμα καθόρισε μονομερώς τα δυτικά όρια της ΑΟΖ της, σε πρωτοβουλία του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ώστε να ακυρώσει τα παράπλευρα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019.

Η συνορεύουσα ζώνη των 24 ναυτικών μιλίων δεν παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στο κράτος που τη δηλώνει, αλλά δίνει δικαιώματα ελέγχου σε θέματα που σχετίζονται με την εμπορική κίνηση, την ασφάλεια ή τη μετανάστευση, όπως διευκρινίζει η «Καθημερινή».

Έκθετος ο Μητσοτάκης

Η αποκάλυψη αυτή θέτει προ των κολοσσιαίων ευθυνών της την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και συγκεκριμένα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πρέπει άμεσα να προβεί στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σε όλη την Επικράτεια.

Η νέα πραγματικότητα στη Μεσόγειο επιβάλλει την ελληνική επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης (όπου υπάρχει γειτνίαση με τη λιβυκή Κυρηναϊκή) και στο Αιγαίο. Αν ο Πρωθυπουργός δεν το κάνει, θα μιλάμε για εθνική μειοδοσία.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι από τον Νοέμβριο του 2019, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, είχε προτείνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την άμεση επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης τουλάχιστον στην Κρήτη, ώστε να ακυρωθεί στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι απόλυτα έκθετος μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και του καταλογίζεται το γεγονός ότι αντί να ακολουθήσει την συμβουλή του κ. Παυλόπουλου, τον εκδίωξε ουσιαστικά από το Προεδρικό Μέγαρο και τοποθέτησε στη θέση του την πειθήνια Κατερίνα Σακελλαρόπουλου!

Να μην ξεχάσουμε επίσης να αναφέρουμε, ότι στην πρόσφατη ελληνοτουρκική Διακήρυξη των Αθηνών, υπάρχει η υπογραφή του κ.Μητσοτάκη στο κατάπτυστο και επιζήμιο για τα εθνικά μας συμφέροντα κείμενο, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Τα Μέρη (Ελλάδα-Τουρκία) αναλαμβάνουν την υποχρέωση να απέχουν από οποιαδήποτε δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να δυσφημήσει το γράμμα και το πνεύμα της παρούσας Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητα στην περιοχή τους».

Με τις υγείες μας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This