Ανατολική Μεσόγειος α λα Τούρκα: Ελληνική ανυπαρξία στη συστηματική δημιουργία τετελεσμένων υπό το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Εμμένει στην εθνική μειοδοσία η Κυβέρνηση Μητσοτάκη - Φωνή βοώντος εν τη ερήμω ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης

Must Read

Έτοιμη να δραστηριοποιηθεί στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης και να «υπενθυμίσει» τα «δικαιώματά της» στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Τουρκία, όπως δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Aλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, από την Τρίπολη της Λιβύης.

Ο Μπαϊρακτάρ, μάλιστα, σχολίασε ότι «την προσεχή περίοδο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα στείλουμε μια ομάδα εδώ (σ.σ. στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου)», υπενθυμίζοντας σε όσους σφυρίζουν αδιάφορα –και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη– εξ αυτών –ότι οι δύο χώρες κινούνται απολύτως ευθυγραμμισμένα για την εδραίωση του παράνομου μνημονίου.

Όλες οι τελευταίες κινήσεις άλλωστε της Τρίπολης και της Άγκυρας, δείχνουν σε αυτή την τακτική, να δημιουργήσουν δηλαδή τετελεσμένα επί του πεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς –εννοείται- τη σύμφωνη γνώμη των γειτόνων τους.

Στάση εθνικής μειοδοσίας

Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να επιβεβαιώνει την παταγώδη αποτυχία της (και) στο διπλωματικό σκηνικό, αφού όχι μόνο δεν αντέδρασε όταν μέχρι και το…  failed state της Λιβύης απέκτησε ΑΟΖ 12 μιλίων (σ.σ. επέκτεινε την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ναυτικά μίλια, «απέναντι από τα μούτρα μας», νοτίως της Κρήτης δηλαδή), όχι μόνο συνεχίζει πεισματικά να μην εξασκεί τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά συζητά σαν να μην τρέχει τίποτα με την τουρκόφιλη και υποτακτική στον Ερντογάν «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας», για το πώς θα ανοίξει ο εναέριος χώρος Ελλάδας-Λιβύης και πώς θα αναπτυχθεί η συνεργασία των δύο χωρών!

Η Ελλάδα παραμένει με χωρικά ύδατα 6 ναυτικών μιλίων, χωρίς να έχει κλείσει επισήμως τους κόλπους και να έχει χαράξει γραμμές βάσεις και φυσικά χωρίς συνορεύουσα ζώνη, τη ώρα που η διεθνής κοινότητα έχει μπροστά της έναν χάρτη, στον οποίον, όπως είχε γράψει ο Σάββας Καλεντερίδης, η Λιβύη από 18 Φεβρουαρίου του 1959 έχει καθιερώσει χωρική θάλασσα 12 ναυτικά μίλια και από το 2005 γραμμές βάσης με 64 σημεία, ενώ με τη νέα απόφασή της η οποία στηρίζεται στο «δικαίωμά της σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», αποκτά και συνορεύουσα ζώνη 24 ναυτικών μιλίων, πέραν της γραμμής των χωρικών υδάτων!

Η Ελλάδα για ποιο λόγο δεν «πατάει» επίσης στο αναφαίρετο δικαίωμά της να πράξει τα αντίστοιχα;

Δηλαδή, να κλείσει τους κόλπους και να χαράξει γραμμές βάσης, να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια και να κηρύξει συνορεύουσα ζώνη 24 ναυτικών μιλίων;

Μήπως γιατί το κουρελόχαρτο της «Διακήρυξης Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών», που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Ερντογάν στην Αθήνα αναφέρει ότι «τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους»;

Τότε και οι δηλώσεις-εξαγγελίες της Τουρκίας για έρευνες στη θάλασσα της Λιβύης, δεν εμπίπτουν στις δεσμεύσεις αυτές;

Ή μήπως οι συντεταγμένες κινήσεις της Άγκυρας, με τα τετελεσμένα που δημιουργεί, με την πρωτοκόλληση του τουρκολιβυκού μνημονίου στον ΟΗΕ, έχουν διαλύσει κάθε ψευδαίσθηση που προσπαθεί να πλασάρει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για το τι πραγματικά συμβαίνει και –κυρίως- για το τι πραγματικά έρχεται;

Μήπως τελικά ο α λα Τούρκα διαμοιρασμός της ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου (με αμερικανική… κηδεμονία του σχεδίου), να είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε;

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω…

Αυτόν τον ύπνο του δικαίου που «απολαμβάνει» ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η τουρκο-υποτακτική παρέα του, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, πλασάροντας το αφήγημα ότι στα ελληνοτουρκικά πάνε «όλα καλά, όλα ανθηρά», δεν φαίνεται ούτε οι νεότερες εξελίξεις να είναι ικανές να τον διαταράξουν.

Τουλάχιστον –και από το ολότελα- ακούστηκε μια κυβερνητική φωνή στις Βρυξέλλες.

Ήταν αυτή του Ευρωβουλευτή Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος με ερώτησή του προς την Κομισιόν με αφορμή τις νέες τουρκικές δηλώσεις για τη δραστηριοποίηση της Τουρκίας στις περιοχές του παράνομου μνημονίου, ζητά τη λήψη μέτρων και υπενθυμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υπερψηφίσει «μία πολύ σημαντική τροπολογία» που είχε καταθέσει ο ίδιος τον Νοέμβριο του 2022, με την οποία «το ΕΚ είχε ρητά αποφασίσει ότι το μνημόνιο συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών που υπεγράφη μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας στη Μεσόγειο Θάλασσα δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και, επομένως, δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

Επίσης, ο κ.Κεφαλογιάννης κάλεσε τις λιβυκές αρχές «να προβούν στην ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης του 2019 και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στην επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, η οποία υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδος».

  • Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Έλληνα Ευρωβουλευτή:

«Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας από την Τρίπολη της Λιβύης δήλωσε ότι, στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, η Τουρκία είναι έτοιμη να δραστηριοποιηθεί στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης και να υπενθυμίσει τα “δικαιώματα” της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σχετική τροπολογία του στο Ψήφισμα για την κατάσταση στη Λιβύη στις 23 Νοεμβρίου 2022 έχει ρητά αποφασίσει ότι το μνημόνιο συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών που υπεγράφη μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας στη Μεσόγειο Θάλασσα δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.

Επίσης, καλεί τις λιβυκές αρχές να προβούν στην ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης του 2019 και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στην επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες η οποία υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τρίτων χωρών συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδος.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-Είναι σε γνώση της οι δηλώσεις αυτές; Σε ποιες ενέργειες και ποια μέτρα πρόκειται να λάβει ώστε να μην προχωρήσουν οι παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου;»

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This