Ο Μπάιντεν «τράβηξε το αυτί» του Νετανιάχου για την άρνησή του να δεχτεί τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

Must Read

Στο τηλέφωνο αναγκάστηκε να καλέσει ο Τζο Μπάιντεν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, πληροφορούμενος ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι απορρίπτει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, πηγαίνοντας, έτσι, κόντρα στα πλάνα των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, Μπάιντεν και Νετανιάχου συζήτησαν για την ευθύνη του Ισραήλ να μειώσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε «την ευθύνη του Ισραήλ -ακόμη και όταν διατηρεί τη στρατιωτική πίεση στη Χαμάς και τους ηγέτες της- να μειώσει τις απώλειες των αμάχων και να προστατεύσει αθώους πολίτες».

Ο Κίρμπι δήλωσε, επίσης, πως ο Αμερικανός πρόεδρος «πιστεύει ακόμα στην υπόσχεση και στη δυνατότητα της λύσης των δύο κρατών», σημειώνοντας πως μετέφερε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ «το όραμά του για μια πιο διαρκή ειρήνη και ασφάλεια για το Ισραήλ, πλήρως ενσωματωμένη στην περιοχή, και μια λύση δύο κρατών με εγγυημένη την ασφάλεια του Ισραήλ». «Επανέλαβε την ισχυρή πεποίθησή του για τη βιωσιμότητα μιας λύσης δύο κρατών – κατανοώντας βέβαια ότι δεν πρόκειται να φτάσουμε εκεί αύριο, ότι υπάρχει μια ενεργή σύγκρουση σε εξέλιξη και στη συνέχεια θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη πως στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο ηγετών βρέθηκαν και οι προσπάθειες για την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. «Εξέτασαν επίσης την κατάσταση στη Γάζα και τη στροφή σε στοχευμένες επιχειρήσεις που θα επιτρέψουν τη ροή αυξανόμενων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας, διατηρώντας παράλληλα σημαντική τη στρατιωτική πίεση στη Χαμάς και τους ηγέτες της», ανέφερε συγκεκριμένα ο Κίρμπι.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Μπάιντεν ζήτησε ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τα φορολογικά έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που παρακρατεί το Ισραήλ από την Παλαιστινιακή Αρχή, γεγονός που έχει εξοργίσει τις ΗΠΑ, καθώς τα συγκεκριμένα κεφάλαια πηγαίνουν για την πληρωμή των μισθών των δυνάμεων ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, με τις οποίες το Ισραήλ συνεργάζεται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Όπως ανέφερε σχετικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ πρόκειται να ψηφίσει την Κυριακή μια νέα πρόταση που θα προβλέπει τη μεταφορά των κεφαλαίων μετά από μήνες καθυστέρησης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πάντως, εξακολουθούν να αντιτίθενται σε μια γενική κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακο, πιστεύοντας ότι θα βοηθήσει τη Χαμάς. «Υποστηρίζουμε τις ανθρωπιστικές παύσεις, όπως είπα, για να προσπαθήσουμε να βγάλουμε τους ομήρους έξω και να φέρουμε περισσότερη βοήθεια, αλλά δεν υποστηρίζουμε μια κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή», δήλωσε σχετικά ο Τζον Κίρμπι και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπήρχε κατάπαυση του πυρός στις 6 Οκτωβρίου». Σημειώνεται πως αυτή ήταν η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου από τις 23 Δεκεμβρίου 2023.

Μπορέλ: Το Ισραήλ χρηματοδοτούσε τη Χαμάς για να αποδυναμώσει την Φατάχ

Στο μεταξύ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε σήμερα πως το κράτος του Ισραήλ χρηματοδότησε τη σύσταση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, στην προσπάθεια να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή.

«Ναι, η Χαμάς χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ στην προσπάθεια να αποδυναμωθεί η Παλαιστινιακή Αρχή, της οποίας ηγείται η Φάταχ», είπε χαρακτηριστικά ο Μπορέλ σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Βαγιαδολίδ στην Ισπανία, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για αυτή την -υποτιθέμενη- χρηματοδότηση.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αρνηθεί κατηγορηματικά κατηγορίες πολιτικών του αντιπάλων του στο Ισραήλ, αλλά και ορισμένων διεθνών ΜΜΕ πως η κυβέρνησή του στήριξε ενεργά επί χρόνια τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This