Η Γερμανία κατηγορεί δύο πρώην βουλευτές, για δωροδοκία από το Αζερμπαϊτζάν!

Εισαγγελείς άσκησαν κατηγορίες

Must Read

Σάλος στην Ευρώπη και νέα υπόθεση διαφθοράς στο προσκήνιο! Με συνταρακτικές αποκαλύψεις και λεπτομέρειες… Γερμανία και Αζερμπαϊτζάν μαλλιά κουβάρια και στην μέση ένα μεγάλο σκάνδαλο!

Συγκεκριμένα, Γερμανοί εισαγγελείς άσκησαν ήδη βαριές κατηγορίες που αφορούν δωροδοκία και διαφθορά εναντίον τεσσάρων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων δύο πρώην βουλευτών της χώρας. Αμφότεροι, θεωρούνται ύποπτοι και ουσιαστικά κρίνονται ως ένοχοι για δωροδοκία από το Αζερμπαϊτζάν! Ως αντάλλαγμα στο ντιλ ήταν το να ψηφίσουν υπέρ του Μπακού, στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ειδικότερα λοιπόν, οι Άξελ Φίσερ και Έντουαρντ Λίντνερ, υπήρξαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE). Και οι δύο εμπλέκονταν σε αυτό που ονομάστηκε «Πλυντήριο» του Αζερμπαϊτζάν. Με λίγα λόγια, ένα πρόγραμμα «λόμπι» και ουσιαστικά πλήρους νομιμοποίησης εσόδων, μέσα όμως από παράνομες δραστηριότητες και ενέργειες σε όλο το φάσμα της ΕΕ.

Το μέγα σκάνδαλο αποκαλύφθηκε πρώτη φορά από την OCCRP το 2017. Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε έκτοτε την λεγόμενη και «διπλωματία του χαβιαριού», με σκοπό να επηρεάσει προς όφελός του φυσικά, συνολικά την ευρωπαϊκή κεντρική πολιτική σκηνή.

Εν προκειμένω, το Μπακού χρησιμοποίησε (και αξιοποίησε με ευρηματικό τρόπο η αλήθεια είναι) μυστικό ταμείο 2.900.000.000 δολαρίων, ώστε να προσφέρει, μέσα σε όλα, δωρεάν ταξίδια και πανάκριβα δώρα, προς Ευρωπαίους βουλευτές!

Οι οποίοι βουλευτές, όμως, θα έδιναν υπόσχεση πως θα ψήφιζαν υπέρ του Μπακού και θα φτιασίδωναν τις εκθέσεις της PACE, αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε μια εποχή που οι Αζέροι έμπασαν, για να μην ξεχνιόμαστε, δεκάδες πολιτικούς κρατούμενους μέσα στην φυλακή!

Σημειωτέον, η έρευνα που διεξήχθη και αργότερα δημοσιεύτηκε, από το OCCRP και την Suddeutsche Zeitung, εξέθετε τον Λίντνερ αλλά επίσης και ένα τρίτο μέλος της PACE, την Karin Strenz. Τούς φωτογράφιζε ως εκείνους που ωφελήθηκαν σφόδρα από την εν λόγω τακτική. Η Στρεντς, να τονίσουμε, πέθανε αιφνίδια προ τριετίας, όμως οι αμείλικτες εισαγγελικές αρχές δημοσιοποίησαν την πρόθεσή τους να κατάσχουν τις όποιες ανά καιρούς δωροδοκίες, φέρεται να έλαβε… Όσο για τον Φίσερ, αναγνωρίστηκε ο ίδιος και τυπικά, λίγο αργότερα, εντός του 2021 πάντως, από τους Γερμανούς εισαγγελείς.

Επιπροσθέτως, οι εισαγγελείς στο Μόναχο απήγγειλαν κατηγορίες προς τον γιο του Λίντνερ, ο οποίος φέρεται να βοήθησε δρώντας στο παρασκήνιο, καθώς και σε έναν πρώην υπάλληλο των Lintner/Strenz. Κανείς τους βέβαια, δεν απάντησε στις σχετικές ερωτήσεις του γερμανικού περιοδικού, Der Spiegel.

«Στο τέλος, αυτές οι διαδικασίες θα πυροδοτήσουν μια αλυσιδωτή αντίδραση», ανέφερε στο περιοδικό, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης της Bundestag, Frank Schwabe και πρόσθεσε: «Σε τελική ανάλυση, αυτοί οι τρεις είναι απλώς μέρος ενός γερμανικού και ευρωπαϊκού δικτύου διαφθοράς που περιβάλλει το Αζερμπαϊτζάν».

Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ… Υπάρχουν και άλλα (σκοτεινά) επεισόδια.

Συν τοις άλλοις, η εισαγγελία του Μονάχου ερευνά τον πρώην βουλευτή του Αζερμπαϊτζάν, Ελκάν Σουλεϊμάνοφ. Ο ίδιος διηύθυνε μια ΜΚΟ, με έδρα το Μπακού, μέσω της οποίας γίνονταν οι περιβόητες πληρωμές και θεωρείται ότι αυτός ήταν που ουσιαστικά στρατολόγησε τον Φίσερ… Ο Σουλεϊμάνοφ με την σειρά του, δεν απάντησε σε ερωτήσεις του OCCRP και του Der Spiegel. Ο Φίσερ εξάλλου, φέρεται να έλαβε δωροδοκία ύψους 21.800 ευρώ (23.590 $), εν έτει 2016.

Για αυτό άλλωστε και πιστεύεται ότι ψήφισε υπέρ του Αζερμπαϊτζάν. Όπως για παράδειγμα, σε μία ψηφοφορία για τον πόλεμο μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας στο Καραμπάχ, το 2016. Τότε, ο Φίσερ υπηρετούσε ως κοινοβουλευτικός εισηγητής της PACE για λογαριασμό της Αρμενίας. Ο Στρεντς λέγεται πως πληρώθηκε τουλάχιστον 22.000 ευρώ (24.270 δολάρια), μέσω εταιρείας… λόμπι, την οποία δημιούργησε ο Λίντνερ. Οι δυο εταιρείες του Λίντνερ έλαβαν συνολικά 3.400.000 ευρώ (3,7 εκ. δολάρια) μεταξύ 2012-2014, αν και δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο με το πόσα ο ίδιος έβαλε στην τσέπη του!

Πέρα από τους υπόπτους, η αστυνομία ερεύνησε και 20 ακίνητα στην Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων γραφείων των μελών του κοινοβουλίου, της Bundestag. Έπειτα, εξέδωσαν 15 ευρωπαϊκές εντολές έρευνας κι αιτήματα για αμοιβαία νομική συνδρομή, σε χώρες όπως η Κύπρος, το Λιχτενστάιν, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Λετονία, το Αζερμπαϊτζάν, η Ελβετία αλλά και η Τουρκία! Οι νέες κατηγορίες ήρθαν στο φως, καθώς η σχέση του Αζερμπαϊτζάν με την PACE, ολοένα και επιδεινώνεται…

Κάθε χρόνο, να τονίσουμε, τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της PACE παρουσιάζουν τα διαπιστευτήρια των αντιπροσωπειών τους. Με την συνέλευση να ψηφίζει την επικύρωσή τους. Στις 24/1, η PACE ωστόσο, ψήφισε να μην επικυρώσει τα διαπιστευτήρια της αντιπροσωπείας του Αζερμπαϊτζάν, με ψήφους 76 υπέρ, 10 κατά και τέσσερις αποχές. Επικαλούμενη έτσι, την κακή κατάσταση της χώρας στα ανθρώπινα δικαιώματα και το έλλειμμα δημοκρατίας. Αναμένοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, η αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν είχε ήδη αποχωρήσει κακήν κακώς από την PACE…

«Κανείς στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κάθονται σε αυτή την αίθουσα, δεν μπορεί να μιλήσει με το Αζερμπαϊτζάν στην γλώσσα των απειλών και του εκβιασμού», επεσήμανε ο Samad Seyidov, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Αζερμπαϊτζάν, θέλοντας να ρίξει στάχτη στα μάτια και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, υπό το βάρος των εξελίξεων: «Η αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν αποφασίζει να διακόψει την συνεργασία και την παρουσία της στην PACE, μέχρι νεωτέρας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This