Eurovision: Κατηγορηματικό «όχι» από τους διοργανωτές στον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον διαγωνισμό

«Δεν πρόκειται για διαγωνισμό μεταξύ κυβερνήσεων» τόνισε ο γενικός διευθυντής της EBU

Must Read

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την EBU (European Broadcasting Union – Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση), διοργανώτρια Αρχή της Eurovision, καθώς απέρριψε κατηγορηματικά σήμερα την ιδέα να αποκλεισθεί φέτος το Ισραήλ από τον διαγωνισμό, με αφορμή τη γενοκτονία των Παλαιστινίων που συντελείται από πλευράς του στη Λωρίδα της Γάζας, παρά το γεγονός ότι, στην περίπτωση της Ρωσίας, είχε τεθεί σε ισχύ ο αποκλεισμός της, εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία το 2022.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νόελ Κέρεν, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η EBU έχει «γνώση» των φωνών που τάσσονται υπέρ του φετινού αποκλεισμού του Ισραήλ από τον διαγωνισμό, «ωστόσο, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι μια μη πολιτική μουσική εκδήλωση και ένας διαγωνισμός μεταξύ δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων, μελών της EBU. Δεν πρόκειται για διαγωνισμό μεταξύ κυβερνήσεων».

«Οι συγκρίσεις μεταξύ των πολέμων και των συγκρούσεων είναι περίπλοκες και δύσκολες και, ως μη πολιτικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης, δεν εναπόκειται σε εμάς να τις κάνουμε», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι, στην περίπτωση του Ισραήλ, «τα διευθυντικά μας όργανα κατέληξαν στο ότι ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan πληρούσε όλους τους κανόνες του διαγωνισμού για αυτή τη χρονιά και ότι μπορούσε να συμμετάσχει όπως κατά τα 50 τελευταία χρόνια».

«Στην περίπτωση της Ρωσίας», αντιθέτως, «η συμμετοχή του ρωσικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα είχε ανασταλεί από την EBU, λόγω της συστηματικής αποτυχίας να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις του ως μέλους και της καταπάτησης των αξιών δημόσιων υπηρεσιών», τόνισε ο Κέρεν και σημείωσε ότι η σχέση μεταξύ του δημόσιου φορέα Kan και της ισραηλινής κυβέρνησης είναι «θεμελιωδώς διαφορετική» από αυτή μεταξύ της ρωσικής τηλεόρασης και της Μόσχας, σημειώνοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει «απειλήσει τα τελευταία χρόνια να κλείσει τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα».

Σημειώνεται πως το Ισραήλ είναι πολυνίκης του διαγωνισμού της Eurovision, καθώς έχει κερδίσει τέσσερις φορές, με πλέον αξιομνημόνευτη εκείνη το 1998, στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, όπου θριάμβευσε η τρανς τραγουδίστρια Ντάνα Ιντερνάσιοναλ με το «Diva», ενώ το 2019 τον φιλοξένησε για τρίτη φορά, αυτή τη φορά στο Τελ Αβίβ, όπου, μάλιστα, εμφανίστηκε ζωντανά επί σκηνής η βασίλισσα της pop Madonna (φωτο).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This