Η Γερμανία του Σολτς νοσεί! Η ακρίβεια σαρώνει τα νοικοκυριά

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Must Read

Στη Γερμανία, αν και η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι η χώρα δεν είναι ασθενής, απλά κουρασμένη, τα στοιχεία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.

Σήμερα, στη Γερμανία δεν υπάρχει κλάδος που να μη διαμαρτύρεται, οι απεργίες είναι καθημερινό φαινόμενο, η ακρίβεια σαρώνει τα νοικοκυριά και η Ακροδεξιά καλπάζει. Η γερμανική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη φέτος στο 0,2%, από 1,3% τον Οκτώβριο.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση που ανέτρεψε τον δημοσιονομικό σχεδιασμό του συνασπισμού παράγοντα που επιβαρύνει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η Γερμανία ήταν η μόνη οικονομία της Ομάδας των Επτά που συρρικνώθηκε πέρυσι και όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν νέα συρρίκνωση για το 2024.

Οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια δεν είναι καλύτερες, με το Συμβούλιο Οικονομικών της κυβέρνησης να τοποθετεί τη δυνητική ανάπτυξη σε μόλις 0,4%. Για τη Γερμανία αυτός είναι ένας σκληρός χειμώνας. Ο Πίτερ Μπόφινγκερ, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ, λέει ότι η γερμανική οικονομία έχει διαρθρωτικά προβλήματα και ότι αυτά που κάποτε θεωρούνταν δυνατά σημεία του επιχειρηματικού μοντέλου της χώρας έχουν μετατραπεί σε αδυναμίες.

Γράφοντας για το Social Europe, ο Μπόφινγκερ αναφέρει: «Η Γερμανία έχει αρρωστήσει. Θα μπορούσε όμως να θεραπευτεί αν ήταν πρόθυμη να αλλάξει, να πάρει το φάρμακο που χρειάζεται για να ανακτήσει την υγεία της. Το φάρμακο είναι το δημόσιο χρέος που αναπτύσσεται ως μοχλός ανάπτυξης όχι με τη μείωση των φόρων, αλλά με την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης και την εμφάνιση και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εάν οι ευρωεκλογές διεξάγονταν την ερχόμενη Κυριακή, η Εναλλακτική για τη Γερμανία θα μπορούσε ενδεχομένως να καταστεί δεύτερη πολιτική δύναμη και να διπλασιάσει το ποσοστό της, αποσπώντας το 22% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου ερευνών Insa για λογαριασμό της ιστοσελίδας T-Online.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) με 27% και οι μεγαλύτεροι χαμένοι είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι θα διολισθήσουν στο 10,5%, από 20,5% το 2019. Το SPD βρίσκεται στο 16%, από 15,8% το 2019. Το FDP χάνει 2,4 ποσοστιαίες μονάδες και πέφτει στο 3%, ενώ η Αριστερά συγκεντρώνει το 4,5% (-1%). Η νεοϊδρυθείσα Συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW), που κατεβαίνει για πρώτη φορά σε ευρωεκλογές, συγκεντρώνει 5,5%.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This