Πάσχα: «Πολυτέλεια» στο εξής τα σοκολατένια αυγά – Αυξάνεται συνεχώς η τιμή τους

Must Read

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι καταναλωτές, ώστε να καταφέρουν να απολαύσουν τα πολύποθητα…σοκολατένια αυγά, αφού η τιμή τους έχει πάρει την ανιούσα, μετατρέποντάς τα σε πολυτέλεια!

Σύμφωνα με το BBC, το αγαπημένο γλυκό του Πάσχα θα κοστίσει φέτος αρκετά περισσότερα, με τους ερευνητές να εξηγούν πως η κλιματική αλλαγή ευθύνεται σε ένα μεγάλο ποσοστό για την κατάσταση, δεδομένο ότι πλήττει τις καλλιέργειες. «Η περισσότερη σοκολάτα παρασκευάζεται από κακάο που καλλιεργείται στη Δυτική Αφρική, αλλά ένα κύμα καύσωνα έχει διαλύσει τις καλλιέργειες, μειώνοντας μαζικά τις αποδόσεις», αναφέρει το BBC, επισημαίνοντας πως τα κακαόδεντρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις αλλαγές του κλίματος: «Αναπτύσσονται μόνο σε μια στενή ζώνη γεωγραφικού πλάτους περίπου 20 μοιρών γύρω από τον Ισημερινό, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να συγκεντρώνεται στη Δυτική Αφρική».

Εντούτοις, το τελευταίο διάστημα η περιοχή πλήττεται από καύσωνες, που σε χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα έσπασαν ρεκόρ ξεπερνώντας ακόμα και τους 40 βαθμούς. Ως εκ τούτου, οι υψηλές θερμοκρασίες αύξησαν τον ρυθμό εξάτμισης, αφήνοντας τις καλλιέργειες κακάο χωρίς επαρκή υγρασία. Στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση έρχεται να προστεθεί και το ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που ανεβάζει τις θερμοκρασίες παγκοσμίως και δύναται να οδηγήσει σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ωστόσο, η ξηρασία δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα που επηρεάζει τις καλλιέργειες, καθώς τον Δεκέμβριο η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα βίωσαν έντονες βροχοπτώσεις. Μάλιστα, η συνολική βροχόπτωση στη Δυτική Αφρική ήταν υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο των 30 ετών για την εποχή αυτή, ενώ η υγρασία επέτρεψε την ανάπτυξη μιας μυκητιασικής λοίμωξης, η οποία σάπισε τους κόκκους κακάο στα δέντρα.

Τριπλασιάστηκαν οι τιμές

Το εκρηκτικό αυτό κοκτέιλ οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών, σε σχεδόν 8.500 δολάρια ανά τόνο αυτή την εβδομάδα, με την τιμή του κακάο να έχει τριπλασιαστεί από πέρυσι.

Από την πλευρά της, η Mondelez, εταιρεία στην οποία ανήκει η μάρκα Cadbury, και η αμερικανική σοκολατοβιομηχανία Hershey, ήδη από τον Φεβρουάριου είχε ήδη προειδοποιήσει ότι η αύξηση των τιμών του κακάο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της σοκολάτας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This