Αμερικανική απαίτηση προς τους Ουκρανούς για παύση στις επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου

Ανησυχία για αντίποινα κατά της ενεργειακής υποδομής της Δ. Ευρώπης

Must Read

Oι Financial Times εκφράζουν την εντονή ανησυχία για τις ουκρανικές επιθέσεις -με μη επανδρωμένα αεροσκάφη- στα ρωσικά διυλιστήρια…

Κάτι που ως γεγονός ήδη έχει θορυβήσει. Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος αυξάνει τις τιμές στην αγορά πετρελαίου ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο και υπό τον κίνδυνο κλιμάκωσης.

Όπως αποκαλύπτεται,  οι ΗΠΑ απάιτησαν από την Ουκρανία να βάλει φρένο στις επιθέσεις προς τα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου μέσω drones. Εξηγώντας πως αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα και κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές! «Οι επανειλημμένες αμερικανικές προειδοποιήσεις διαβιβάστηκαν στις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας», σημείωσαν ενδεικτικά οι Financial Times.

Να τονιστεί, πως οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 15% φέτος, με το Brent χαρακτηριστικά να ξεπερνά τα 85 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό τα 80 δολάρια… Η Ρωσία εξάλλου, είναι ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς πετρελαίου παγκοσμίως και η καταστροφή των διυλιστηρίων της οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μείωση της παγκόσμιας προσφοράς. Επομένως και σε υψηλότερες τιμές βενζίνης στα πρατήρια καυσίμων ως αλυσίδα της όλης κατάστασης σε μία αλληλουχία του τρόμου.

«Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επανεκλογή του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ», όπως υποστηρίζουν οι Financial Times. Η Ουάσιγκτον ωστόσο ανησυχεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν αντίποινα κατά της ενεργειακής υποδομής της Δυτικής Ευρώπης. Εάν φυσικά η Ουκρανία συνεχίσει να επιτίθεται, πλήττοντας με την ίδια ίσως και μεγαλύτερη συχνότητα τα ρωσικά διυλιστήρια.

Εκφράζονται παράλληλα φόβοι ότι θα επηρεαστούν ιδιαίτερα και οι δομές που χρησιμοποιούν οι μεγάλες εταιρείες ExxonMobil και Chevron. Σημειωτέον, τα ουκρανικά drones, τα οποία φυσικά προμηθεύτηκαν από άλλους, έχουν εμβέλεια κι ακτίνα δράσης περίπου 1.000 χλμ, φτάνοντας ως τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη…

Σύμφωνα με το άρθρο, το Κίεβο έχει διευρύνει τις επιθέσεις και ήδη επτά διυλιστήρια πετρελαίου εικάζεται ότι χτυπήθηκαν πρόσφατα. Οι επιθέσεις έχουν ως σκοπό κυρίως να παρεμποδίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να προμηθεύει στρατεύματα με βενζίνη, υπονομεύοντας την δυνατότητα εξαγωγής πετρελαίου.

Οι Ουκρανοί προφανώς θέλουν να δείξουν -συμβολικά- ότι μπορούν να φτάσουν ως την Μόσχα με τα drones τους. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, οι προκλήσεις έχουν βασικό στόχο ένα μέτρο πίεσης προς το αμερικανικό Κογκρέσο, να αποδεσμεύσει τα 60.000.000.000, που προορίζονται για βοήθεια προς την Ουκρανία. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται οι Financial Times.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This