«Κλείδωσε» για τις 9 Μαΐου η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ

Must Read

Στην Ουάσινγκτον αναμένεται να βρεθεί στις 9 Μαΐου ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογαν, προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ.

Η συγκεκριμένη είδηση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποτελεί την έμμεση επιβεβαίωση των πληροφοριών που υπήρχαν μέχρι σήμερα στην Τουρκία και προέκυψε κατά τη σημερινή συνάντηση των μελών της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, με επικεφαλής τον βουλευτή Μάικ Ρότζερς, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, στην οποία έδωσε το «παρών» και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζέφρι Φλέικ. Όπως έγινε γνωστό, η προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στο τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, αλλά θα είναι και στην ατζέντα της -προγραμματισμένης για αργότερα μέσα στην ημέρα- συνάντησης της τετραμελούς αμερικανικής αντιπροσωπείας με τον αρχηγό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές πηγές, το περιεχόμενο των συνομιλιών ήταν διευρυμένο και περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τη διαδικασία προμήθειας και εκσυγχρονισμού των τουρκικών μαχητικών F-16, όπως και την άρση των αντιρρήσεων από το Κογκρέσο για αμυντικές προμήθειες της Τουρκίας. Η Αγκυρα ζητά, επίσης, να βρεθεί λύση για το ποσό που έχει καταβάλει για τα F-35 και δεν της έχει επιστραφεί από τις ΗΠΑ, μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα.

To CNN Turk μετέδωσε ότι, μετά την υποστηρικτική στάση του αμερικανικού Κογκρέσου στη διαδικασία αγοράς των F-16 από την Τουρκία, υπάρχουν, πλέον, αξιολογήσεις για τη σύμβαση αγοράς. Η προμήθεια των F-16 το συντομότερο δυνατό και η άρση των περιορισμών στην αμυντική βιομηχανία ήταν στην ατζέντα των συναντήσεων με τα μέλη της Επιτροπής, στα οποία, όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού δικτύου στην Άγκυρα, αρχικά τους δόθηκε ο κατάλογος των πωλήσεων που έχουν μπλοκαριστεί από το Κογκρέσο μέχρι στιγμής και, κατόπιν, τούς μεταφέρθηκαν οι προοπτικές για μια βαθύτερη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία.

Οι κρίσιμες εξελίξεις στο κουρδικό

Θέμα ιδιαίτερης βαρύτητας για την Τουρκία στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ είναι και οι  κρίσιμες εξελίξεις στο κουρδικό. Η Άγκυρα ετοιμάζεται για ευρεία στρατιωτική επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ κατά των μελών της οργάνωσης ΡΚΚ που δρα κατά της Τουρκίας, την ώρα που αποτελεί σημείο τριβής με την Ουάσινγκτον η αμερικανική υποστήριξη προς κουρδική πολιτοφυλακή της βόρειας Συρίας, την οποία η τουρκική κυβέρνηση συνδέει με το ΡΚΚ.

Τα μέλη της επιτροπής φέρεται να ζήτησαν τις απόψεις της Άγκυρας για τη Συρία. «Όπως είναι γνωστό, η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία βρίσκεται στην ατζέντα, αν και δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Το τι μπορεί να γίνει πριν και μετά έχει συζητιέται εδώ και καιρό» σχολίασε το CNN Turk και πρόσθεσε πως στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε, επίσης, η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους -θέμα που επίσης συνδέεται με τις εξελίξεις στη βόρεια Συρία-, η τουρκική συμβολή στο ΝΑΤΟ, οι αντιρρήσεις της Άγκυρας στην αμερικανική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, οι σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς και οι εξελίξεις και ο ρόλος της Τουρκίας γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα.

Σημειώνεται πως η τετραμελής αμερικανική αντιπροσωπεία ταξίδεψε στην Άγκυρα μετά από «στάσεις» στη Σαουδική Αραβία και το Ουζμπεκιστάν.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This