Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες – Αντίστροφη μέτρηση για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών

Αν ο Ιμάμογλου κερδίσει (σ)την Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν θα αποκτήσει για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια έναν ισχυρό αντίπαλο από την πλευρά της αντιπολίτευσης

Must Read

Κορυφώνεται η αγωνία για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, καθώς στις 5 το απόγευμα έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες, με όλα τα φώτα να είναι στραμμένα στην κρίσιμη αναμέτρηση για την «κατάκτηση» της Κωνσταντινούπολης.

«Τώρα είναι η ώρα να προστατεύσουμε τις κάλπες και τις ψήφους», έγραψε σε ανάρτηση του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το που έκλεισαν οι κάλπες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιδιώκει το κόμμα του να πετύχει νίκη-επιβεβαίωση της κυριαρχίας του, συντρίβοντας την αντιπολίτευση στην μεγαλούπολη που αντιπροσωπεύει το 18% του πληθυσμού της Τουρκίας με 16 εκατομμύρια κατοίκους και το 1/3 της οικονομίας της. Εκεί αναμετρώνται ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος ψήφισε στην περιοχή Μπεϊλίκτνουζου, όπου ήταν δήμαρχος προτού εκλεγεί το 2019 επικεφαλής του δήμου της Κωνσταντινούπολης, και ο εκλεκτός του Τούρκου προέδρου, Μουράτ Κουρούμ.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Ιμάμογλου εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος, λέγοντας: «Σήμερα είναι μια συναισθηματική ημέρα για μένα, διότι είναι η στιγμή του αποχαιρετισμού και συμφιλίωσης για τα πέντε χρόνια εργασίας. Ελπίζω ότι ο λαός μας θα μου χαρίσει αυτό το συναίσθημα της συμφιλίωσης». Ο βασικός του αντίπαλος, ο οποίος είχε ψηφίσει νωρίτερα, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε ότι «σήμερα ανατέλλει ο ήλιος στην Κωνσταντινούπολη».

Οι κάλπες άνοιξαν στις ανατολικές επαρχίες στις 07:00 και έκλεισαν στις 16:00, ενώ στις δυτικές επαρχίες η ψηφοφορία διήρκεσε από τις 8:00 το πρωί έως τις 17:00 και σε αυτές προσήλθαν εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι για να εκλέξουν 1.393 δημάρχους και χιλιάδες μέλη δημοτικών συμβουλίων, καθώς και τοπικούς άρχοντες δημοτικών διαμερισμάτων και χωριών, με τους αναλυτές, πάντως, να κάνουν λόγο για χαμηλή συμμετοχή, κάτι που, όπως εκτιμούν, οφείλεται στο Ραμαζάνι, αλλά και στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν πολιτικές εντάσεις. Σύφωνα, πάντως, με τον ίδιο τον Ερντογάν, οι πολίτες ήταν… κουρασμένοι από τις δύο σερί εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το τουρκικό πρακτορείο Αnadolu, ο Ερντογάν πρόκειται να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από την Κωνσταντινούπολη, όπου, κατόπιν, αναμένεται να πραγματοποιήσει ομιλία. Στην περίπτωση που κερδίσει ο Κουρούμ, ο Τούρκος πρόεδρος αποκτά πολιτικό εκτόπισμα για να χαλυβδώσει ακόμη περισσότερο την εξουσία του, ίσως και με Συνταγματική αλλαγή. Αν, όμως, χάσει, αποκτά για πρώτη φορά έναν ισχυρό αντίπαλο από την πλευρά της αντιπολίτευσης, εφόσον, βέβαια, το επιτρέψουν οι εσωτερικές έριδες στο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Ιμάμογλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν ανέλαβε προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας του εκλεκτού του, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι μόνο κατά το τελευταίο 48ωρο οργάνωσε έξι προεκλογικές συγκεντρώσεις, όλες στην Κωνσταντινούπολη.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This