Έντι Ράμα: Μετατρέπει την Αλβανία σε «ναρκοκράτος»

Μπλεγμένος σε μεγάλο κύκλωμα κοκαΐνης ο αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού - Στη φυλακή ο εκλεκτός του δήμαρχος, που αρπάζει ελληνικές περιουσίες στη Χειμάρρα

Must Read

«Πρέπει να σταματήσουμε τη συζήτηση για μια διεφθαρμένη Αλβανία» τόνιζε εμφατικά από το ηθικά… άμεμπτο βάθρο του «μεταρρυθμιστή» ο Εντι Ράμα στο Euronews το 2016.
Προχθές τα αλβανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο αδελφός του, Ολσι Ράμα, φέρεται ότι είναι ύποπτος συμμετοχής σε κύκλωμα διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είναι το ένα από τα μέλη του κυκλώματος που είχαν στήσει εργοστάσιο παρασκευής κοκαΐνης στην περιοχή Τζιμπράκα, 68 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων. Την αποκάλυψη έκανε ο Γκασμέτ Μπάρτι, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος διαβίβασε επίσημα στο δικαστήριο κατά της διαφθοράς (SPAK) το αίτημα για τη διερεύνηση ποινικών ερευνών σε βάρος του Ολσι Ράμα. Το SPAK είναι το Ειδικό Δικαστήριο που παράνομα έκρινε ένοχο τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών.

Ο πρώην Αλβανός πρωθυπουργός Μπερίσα κατήγγειλε προχθές την «εγκατάσταση του ναρκοκράτους από τον Εντι Ράμα, που σημαίνει την αντικατάσταση των νόμων από τον κώδικα της μαφίας». Προσθέτοντας πως «τον Ιανουάριο 2015, πάνω από ένας τόνος κοκαΐνης ανακαλύφθηκε στην Τζιμπράκα με το ισχυρότερο εργαστήριο στα Βαλκάνια. Το φορτίο υπολογίστηκε σε περίπου 300.000.000 ευρώ. Τέτοιες ποσότητες δεν κινούνται ποτέ χωρίς μεγάλη πολιτική εγγύηση. Ο μεγάλος εγγυητής αυτού του ποσού ήταν ο Εντι Ράμα με τον αδελφό του, άμεσα εμπλεκόμενο στη συμμορία της Τζιμπράκα».

Το τεράστιο εργαστήριο κοκαΐνης ανακαλύφθηκε σε ειδική επιχείρηση από τη γερμανική αστυνομία το 2014. Τότε, ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν δύο Κολομβιανοί ειδικοί και ο Ερμαλ Χότζα, εγγονός του πρώην δικτάτορα Ενβερ Χότζα. Ομως τώρα έμαθε η κοινή γνώμη στην Αλβανία ότι στους τέσσερις κατηγορουμένους, τα ονόματα των οποίων δεν δίνονταν στη δημοσιότητα, συμπεριλαμβάνεται τελικά κι ο αδελφός του Ράμα.

Ο Ράμα πλασαριζόταν ως η cool βιτρίνα της Αλβανίας από μεγάλα δυτικά ΜΜΕ: «Αντισυμβατικός», «παλεύει να βάλει την Αλβανία στο μονοπάτι για ένταξη στην Ε.Ε.», «ο καλλιτέχνης και πρώην μπασκετμπολίστας» που δεχόταν για συνεντεύξεις τα δυτικά ΜΜΕ «ντυμένος, όπως συνηθίζει, με μπλουζάκι και αθλητικά παπούτσια». «Ο Ράμα είναι ό,τι πιο σπάνιο πράγμα: όχι ένας πολιτικός με καλλιτεχνικές τάσεις, αλλά ένας πραγματικός, καλόπιστος καλλιτέχνης στην εξουσία», έκανε την αγιογραφία του ο «Guardian» το 2016.

Ο Αλεξ Σόρος, γιος του μεγιστάνα Τζορτζ Σόρος και νέο αφεντικό των ιδρυμάτων Open Society, είναι θαυμαστής του Ράμα: «Από τους μεγάλους ηγέτες του κόσμου», τον αποθέωνε το 2023, αποκαλώντας τον «αδελφό». Η Αλβανία είναι «σπουδαίος σύμμαχος και μία από τις πλέον φιλοαμερικανικές χώρες στον κόσμο χάρη στην ηγεσία του Εντι Ράμα» έγραφε ο υιός.

Το 2017 ο Εντι Ράμα, που πουλάει… νομιμοφροσύνη στη στημένη δίκη του Μπελέρη, ενεπλάκη σε εκλογική νοθεία. Σε κασέτες που δημοσιεύτηκαν από τη γερμανική «Bild» ο Ράμα και μέλη του υπουργικού συμβουλίου καταγράφηκαν σε συνομιλίες με την αστυνομία και μέλη του οργανωμένου εγκλήματος. Στις ηχογραφήσεις γίνονταν συνεννοήσεις για μπράβους, δωροδοκίες ψηφοφόρων, συνομιλίες με διακινητές ναρκωτικών.

Αν τυχόν δημοσιογράφοι τον «ζορίσουν», ο… καλλιτέχνης αλλάζει ύφος. «Σύμφωνα με τους Ιταλούς εισαγγελείς κατά της μαφίας και τις εκθέσεις εμπειρογνωμόνων, περίπου το 1/3 της αλβανικής οικονομίας κυριαρχείται από εγκλήματα όλων των τύπων», του είπε η δημοσιογράφος του Euronews το 2016, με τον Ράμα να αρνείται κατηγορηματικά τα στοιχεία: «Αυτό είναι αηδιαστικό! Δεν έχει υπάρξει ποτέ αναφορά, πουθενά, που να λέει ότι το 1/3 της αλβανικής οικονομίας ασχολείται με όλα αυτά». Ο αδελφός του, πάντως, μάλλον έχει διαφορετική γνώμη.

Το χαϊδεμένο παιδί της Ουάσινγκτον ενεπλάκη τον Φεβρουάριο 2023 και στο σκάνδαλο ΜακΓκόνιγκαλ. Ο κορυφαίος πράκτορας του FBI πουλούσε τις υπηρεσίες του στο εξωτερικό. Ενώ ήταν ακόμη στο FΒΙ, ανέπτυξε σχέση με τον Εντι Ράμα και έλαβε μέτρα προς όφελος του Αλβανού πρωθυπουργού, σύμφωνα με τους εισαγγελείς στην Ουάσινγκτον.

Φιγούρα με τις πλάτες του Μητσοτάκη

Ακόμα και τότε, λίγες ημέρες μετά το σκάνδαλο, τον Μάρτιο 2023 ο Μητσοτάκης έσπευδε να προσφέρει service στον Εντι Ράμα. Το ελληνικό ΥΠΕΞ διοργάνωσε στο Ζάππειο έκθεση ζωγραφικής και γλυπτών του Ράμα. Ο Μητσοτάκης, αφότου επισκέφτηκε με κάθε επισημότητα την έκθεση με τις ατάλαντες καλλιτεχνικές δημιουργίες του Ράμα, του παρέθεσε έπειτα δείπνο στο Μαξίμου.

Στο μεταξύ, βέβαια, οι μπίζνες του «καλόπιστου καλλιτέχνη» Ράμα συνεχίζονταν αδηφάγες. Λίγο αφότου έκανε τη φιγούρα του με τις πλάτες του Ελληνα πρωθυπουργού, ο Ράμα συνέλαβε τον Μπελέρη, βάζοντας στην τελική ευθεία το σχέδιό του να υφαρπάξει τις ελληνικές περιουσίες-φιλέτα με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη του παραθαλάσσιου μετώπου της Χειμάρρας από κυκλώματα που συνδέονται στενά με τον Αλβανό πρωθυπουργό.

Οπως είδε το φως της δημοσιότητας, μετά τη μήνυση του Φρέντι Μπελέρη σχετικά με την αρπαγή των ελληνικών περιουσιών, οδηγήθηκε στη φυλακή ο εκλεκτός δήμαρχος του Ράμα.

Η μεγάλη κλίση του Ράμα, πάντως, δεν είναι η τέχνη. Είναι η εμπλοκή σε τεράστια επιχειρηματικά ντιλ. Μέσα στον Μάρτιο μαθεύτηκε ότι επίκειται να οριστικοποιηθούν οι δουλειές του με τον γαμπρό του Τραμπ, Κούσνερ, για πολυτελή ξενοδοχεία και τουριστικές βίλες στη χερσόνησο Zvërnec, μια παράκτια περιοχή 1.000 στρεμμάτων στη νότια Αλβανία, αλλά και τη μεταμόρφωση ενός νησιού σε τουριστικό θέρετρο. Ολα αυτά θα χτιστούν σε εδάφη που ελέγχονται από την αλβανική κυβέρνηση.

Οι διαδηλώσεις στους δρόμους της Αλβανίας κατά της διαφθοράς Ράμα είναι συχνές. Αλλά ο «μεταρρυθμιστής» συνεχίζει ακάθεκτος τις μπίζνες. Πάντα με το σπρώξιμο της Δύσης

Βιογραφικό

Πρωθυπουργός Αλβανίας

Γεννήθηκε το 1964 στα Τίρανα και ως έφηβος ασχολήθηκε με το μπάσκετ, φτάνοντας μέχρι την Εθνική ομάδα. Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, κι ενώ ήταν καθηγητής στην Ακαδημία Τεχνών, εντάχθηκε στο κίνημα του Μπερίσα, αλλά αποχώρησε λόγω διαφωνιών. Το 1994 μετανάστευσε στη Γαλλία για να γίνει ζωγράφος. Το 1998 αποδέχτηκε την πρόταση του τότε πρωθυπουργού Φάτος Νάνο για τη θέση του υπουργού Πολιτισμού και το 2000 έγινε δήμαρχος Τιράνων. Το 2005 εξελέγη ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος και από το 2013 είναι πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This