Eπιστήμονες εκπαιδεύουν σκύλους για να ανιχνεύουν προβλήματα ψυχικής υγείας των ανθρώπων

Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν προβλήματα ψυχικής υγείας μέσω της αναπνοής

Must Read

Καινούρια δεδομένα με τους τετράποδους φίλους μας σε πρώτο πλάνο… Νέα μελέτη ανέδειξε πως οι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύουν τα ψυχικά τραύματα μέσω της ανθρώπινης αναπνοής!

Τα σημαντικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι σκύλοι μπορούν να γίνουν ακόμη καλύτεροι φίλοι, βοηθώντας με τον δικό του τρόπο τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα ψυχολογικά προβλήματα…

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Dalhousie στη Νέα Σκωτία διερευνούν εδώ και καιρό το κατά πόσο τα σκυλιά μπορούν να βοηθήσουν όσους πάσχουν κυρίως από διαταραχή μετατραυματικού στρες. Ανέφεραν δε ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Frontiers in Allergy, θα μπορούσαν να κάνουν τους τετράποδους φίλους πιο αποτελεσματικούς στην προσπάθεια των ανθρώπων να νικήσουν το PTSD.

Το PTSD να τονίσουμε αποτελεί μία κατάσταση ψυχικής υγείας που προκαλείται από στρεσογόνα, τρομακτικά ή οδυνηρά γεγονότα, με τους πάσχοντες να ξαναζούν αυτές τις στιγμές μέσω εφιαλτών και αναδρομών.

Η Laura Kiiroja, του τμήματος ψυχολογίας και νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Dalhousie στον Καναδά, εξήγησε: «Οι σκύλοι που βοηθάνε όσους έχουν ψυχικά προβλήματα είναι ήδη εκπαιδευμένοι να παρέχουν ασφάλεια και φροντίδα στους ασθενείς κατά την διάρκεια των συγκεκριμένων επεισοδίων».

H έρευνα μάλιστα είχε ως εξής: Τα άτομα κλήθηκαν να αναπνεύσουν σε μια μάσκα προσώπου ενώ θυμόντουσαν τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος! Η ομάδα «στρατολόγησε» 25 σκύλους ώστε να εκπαιδευτούν στην ανίχνευση οσμών, αλλά μόνο δύο -η Ivy και η Callie- αποδείχθηκαν αρκετά ικανοί για να ολοκληρώσουν επιτυχώς τα πειράματα, είπαν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι οι δύο σκύλοι εκπαιδεύτηκαν να αναγνωρίζουν την οσμή μόνο από τις μάσκες προσώπου. Οι σκύλοι ήταν σε θέση να διακρίνουν την διαφορά μεταξύ των δειγμάτων που ήταν σε στρες και σε μη στρες κατάσταση, με ακρίβεια στοιχείων έως και 90%, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές. Υπογραμμίστηκε ωστόσο πως θα υπάρξουν μεγαλύτερες μελέτες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This