Ως απάντηση στην πίεση για αποστολή Patriot στην Ουκρανία, η Ισπανία θα στείλει μόνο πυραύλους

Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Γερμανία να στείλει πυραύλους Taurus

Must Read

Μετά το δημοσίευμα τον Financial Times για πίεση τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ελλάδα για την αποστολή Patriot στην Ουκρανία. Δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais, η οποία επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, γράφει πως η Ισπανία θα στείλει έναν μικρό αριθμό πυραύλων για συστήματα Patriot στην Ουκρανία.




 

Η Ισπανία έχει αποκλείσει να στείλει στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά θα προσφέρει στο Κίεβο πυραύλους, σύμφωνα με την εφημερίδα. Το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες.

Η Ισπανία διαθέτει τρεις συστοιχίες Patriot, τις οποίες αγόρασε μεταχειρισμένες από τη Γερμανία το 2004 και το 2014, ανέφερε η El Pais.  «Πρέπει να ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας προς την Ουκρανία», σχολίασε ισπανική διπλωματική πηγή σε ξένους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ότι το Κίεβο έχει ανάγκη τουλάχιστον επτά συστήματα Patriot ή άλλα εξελιγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. Παράλληλα τις κάλεσε να ενισχύσουν τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν στο Κίεβο.

 

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία φέρεται να ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τα ηλικιωμένα συστήματα S-300 που διατηρεί η Ελλάδα, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις τα έχουν ήδη στο οπλοστάσιο τους και έχουν εμπειρία στον χειρισμό τους.

Οι ΗΠΑ θα αγοράσουν όπλα αξίας 6 δισ. δολαρίων για να τα δώσουν στην Ουκρανία

H κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει, πιθανόν ακόμη και εντός της ημέρας, συμβόλαια αγοράς όπλων προοριζόμενων για την Ουκρανία αξίας 6 δισεκ. δολαρίων, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters και στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico.

Ανάμεσα στα όπλα και τα πυρομαχικά που θα αγοραστούν θα είναι ραντάρ αντιπυροβολικού, οχήματα διαφόρων τύπων, πύραυλοι για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, πυροβόλα και πυρομαχικά για αυτά, πυρομαχικά ακριβείας και συστήματα αντιμετώπισης drones, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Η μακρόπνοη στρατιωτική βοήθεια αποτελεί μέρος του πακέτου χρηματοδοτήσεων για την Ουκρανία 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ενέκρινε αυτήν την εβδομάδα το Κογκρέσο.

Προχθές Τετάρτη, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την άμεση αποστολή πακέτου στρατιωτικής βοήθειας αξίας 1 δισεκ. δολαρίων, που περιλαμβάνει συστήματα και πυρομαχικά αντιαεροπορικής άμυνας, πυροβολικού, πυραύλων και διάφορους τύπους τεθωρακισμένων, που θα αντληθούν από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Γερμανία να στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ελπίζει πως η πρόσφατη απόφασή της να στείλει πυραύλους μακρού βεληνεκούς στην Ουκρανία θα ενθαρρύνει τη Γερμανία να πράξει το ίδιο, κάτι που το Βερολίνο αποκλείει μέχρι στιγμής, δήλωσε χθες Πέμπτη αμερικανός αξιωματούχος.

Προχθές Τετάρτη η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε πως έστειλε, νωρίτερα «αυτόν τον μήνα», πυραύλους μακρού βεληνεκούς ATACMS στο Κίεβο, δίνοντας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τη δυνατότητα να πλήττουν στόχους σε απόσταση ως ακόμη και 300 χιλιομέτρων.

Διαβάστε επιπλέον: Ο Στόλτενμπεργκ εξακολουθεί να ονειρεύεται νίκη της Ουκρανίας – «Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει»

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This