Πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία εν μέσω φημών για παραίτηση Σάντσεθ

H πρώτη κυρία της Ισπανίας προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση

Must Read

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας εάν θα παραιτηθεί ή όχι, αφού έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της συζύγου του για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής.




 

Με επιστολή του που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ, ότι «σκέφτεται» την πιθανότητα να παραιτηθεί. «Χρειάζομαι να σταματήσω και να σκεφτώ» προκειμένου να αποφασίσει όπως αναφέρει, «εάν πρέπει να συνεχίσω ως επικεφαλής της κυβέρνησης ή να αποποιηθώ αυτήν την τιμή», γράφει ο Σάντσεθ.

Οι κατηγορίες που της προσάπτονται

Τις κατηγορίες σε βάρος της Μπεγκόνια Γκόμεθ, που δεν έχει δημόσιο αξίωμα, διατύπωσε η οργάνωση Manos Limpias («Καθαρά Χέρια»), προσάπτοντάς της ιδίως άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος και διαφθορά. Αργότερα, η οργάνωση αναγνώρισε πως οι κατηγορίες βασίζονται σε δημοσιεύματα του Τύπου που ενδέχεται να είναι αναληθή.

Η εισαγγελία της Μαδρίτης εισηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα η προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της κυρίας Γκόμεθ να μπει στο αρχείο.

 

Δυνάμει του Συντάγματος, αν ο κ. Σάντσεθ παραιτηθεί, ο βασιλιάς Φίλιππος Στ΄ θα πρέπει να διαβουλευτεί με τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων και κατόπιν να προτείνει τον διάδοχό του στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε είτε να αποφασίσει να παραμείνει στην εξουσία, να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την ισπανική εθνική αντιπροσωπεία, ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Η συντομότερη πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής τους σε αυτή την τελευταία περίπτωση θα ήταν η 21η Ιουλίου. Αναδείχθηκε εκ νέου στο αξίωμα μετά τις περυσινές εκλογές, επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας.

Πάνω από 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη το Σάββατο και άλλοι περίπου 5.000 την Κυριακή για να τον καλέσουν να παραμείνει στην πρωθυπουργία, κρατώντας πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «μην εγκαταλείψεις» και κατηγορώντας την ισπανική δεξιά και άκρα δεξιά πως καταφεύγει σε «εκβιασμούς» και «ψευδείς ειδήσεις» για να τον ανατρέψει.




 

Ποια είναι η πρώτη κυρία της Ισπανίας που προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση

Το μέλλον στην πρωθυπουργία της Ισπανίας αναλογίζεται ο Πέδρο Σάντσεθ μετά τη γνωστοποίηση της είδησης πως η σύζυγός του, Μπεγκόνια Γκόμεθ, ερευνάται για κατηγορία της διαφθοράς.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει τριγμούς στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας, με τους αντιπάλους του Σάντσεθ να τον καλούν σε εξηγήσεις. Ο ίδιος, στην πρώτη του αντίδραση, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη.

Το ζευγάρι είναι μαζί εδώ και μία 20ετία, μετά από η γνωριμία τους σε ένα πάρτι.

«Πήγα με κάποιους φίλους σε ένα πάρτι και εκεί συναντήσαμε μια ομάδα φίλων που με σύστησαν στον Πέδρο» είχε πει η Γκόμεθ για την ημέρα που γνώρισε τον πρωθυπουργό. «Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά» παραδέχθηκε.

Το 2006 παντρεύτηκαν και έχουν αποκτήσει δύο κόρες.

Παρότι η 48χρονη Γκόμεθ δεν έχει επίσημα τον τίτλο της πρώτης κυρίας της Ισπανίας  καθώς δεν υπάρχει αυτός ο ρόλος, τον επιτελεί ατύπως.

Η γεννημένη στο Μπιλμπάο σύζυγος του Ισπανού πρωθυπουργού έχει σπουδάσει μάρκετινγκ και έχει και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών.

Μέσω των κοινωνικών δικτύων έχει δείξει σε περισσότερες από μία περιπτώσεις το πάθος της για τον αθλητισμό και ειδικότερα όσα αφορούν την ύπαιθρο. Δηλώνει ότι είναι «παθιασμένη με τη βιωσιμότητα» και δραστηριοποιείται με ΜΚΟ, όπως Intermón ή η Διεθνής Αμνηστία.

Αγαπά, επίσης, τη μόδα και είναι συχνή η παρουσία της σε επιδείξεις.

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ GLOMEX

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This