H τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου ξεσηκώνει «θύελλα» αντιδράσεων! Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Must Read

Πολύς λόγος έχει γίνει τους τελευταίους μήνες για την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν ήδη θίξει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση της.

Η νεοϋορκέζικη εταιρία ΙΒΜ, που φυσικά θα έχει μεγάλο κομμάτι της πίτας στον τομέα, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ανακοίνωσε ότι όλα τα προβλήματα λύνονται μέσα σε ένα κατάλληλο πλαίσιο κανόνων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν πόλεις που έχουν προβεί στην απαγόρευση χρήσης της εν λόγω τεχνολογίας από την αστυνομία και τις ιδιωτικές εταιρίες, η IBM εκτιμά ότι ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθήσει η αμερικανική κυβέρνηση οφείλει να είναι διαφορετικός.

Δείτε επίσης: Ανεπίτρεπτη γκάφα του BBC: Αποκάλυψε πρόωρα τα αποτελέσματα της επιστολικής ψήφου!

Η IBM, όπως θα περίμενε κανείς, εναντιώνεται στη στείρα απαγόρευση, θεωρώντας ότι θα πρέπει να εισαχθεί ένα αναλυτικό πλαίσιο αρχών και κανόνων χρήσης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, έτσι ώστε να υπάρχει ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών.

Έτσι, δημοσίευσε ένα πρώτο δείγμα της φιλοσοφίας της, κάνοντας λόγο για την ακριβή ρύθμιση των κανόνων που θα πρέπει να διέπουν τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.

«Διαφορετικές χρήσεις θα πρέπει να έχουν και διαφορετικό πλαίσιο κανόνων, καθώς η τεχνολογία είναι δεδομένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα σενάρια χρήσης είναι τα ίδια» επισημαίνει η ΙΒΜ, προσθέτοντας πως θα πρέπει να έχουν προβλεφθεί τα πάντα από τον νομοθέτη, ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι και αυθαιρεσίες από όσους θα χειρίζονται αυτή την τεχνολογία.

Η IBM επιμένει ότι θα πρέπει να δίδεται σαφής και ρητή συγκατάθεση του υποκειμένου, ενώ σε περίπτωση χρήσης τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου από τις Αρχές θα πρέπει να υπάρχει δεδομένη διαφάνεια.

Τέτοιες τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους σε δημόσιους χώρους, όπως είναι τα εμπορικά κέντρα, τα αεροδρόμια και οι σταθμοί του μετρό, ενώ προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν εταιρίες που επιθυμούν να πουλήσουν τέτοια τεχνολογία και σε αστυνομικές δυνάμεις.

Η ίδια η IBM, άλλωστε, είχε προκαλέσει σάλο τον περασμένο Μάρτιο όταν είχε χρησιμοποιήσει φωτογραφίες από το Flickr, με άδεια Creative Commons, προκειμένου να εκπαιδεύσει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.

Με δεδομένο ότι οι πολίτες είναι παντελώς ανυπεράσπιστοι μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το ερώτημα που γεννάται είναι πόσο έτοιμη είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να προασπίσει τα συμφέροντά μας. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., καθόλου!

Μάλιστα, στην πρόσφατη έκθεσή του, έκτασης 36 σελίδων, αναφέρει ότι η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρότερους κανόνες για τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας από τα κράτη, είτε πρόκειται για τα εθνικά σύνορα είτε για τους δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν εμπλοκή στο ζήτημα, δεδομένης της τεχνολογίας αλλά και της έλλειψης εμπειρίας, υπάρχουν πολλές παράμετροι οι οποίες πρέπει να μελετηθούν πολύ προσεκτικά προτού αναπτυχθεί ένα τέτοιο σύστημα που να ακουμπάει πτυχές της προσωπικής ζωής των Ευρωπαίων.

Η ομάδα, που αναλύει στην έκθεσή της ζητήματα από την τεχνητή νοημοσύνη έως τα δικαιώματα των παιδιών, αναφέρει ότι οι αστυνομικές Αρχές διαφόρων κρατών της Ε.Ε. πολλαπλασιάζουν τις δοκιμές αναγνώρισης προσώπου σε πόλεις, όπως Βερολίνο, Νίκαια και Λονδίνο, αλλά και στα αεροδρόμια του Άμστερνταμ, του Δουβλίνου και του Παρισιού, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν από ιδιωτικές επιχειρήσεις και προσαρμόστηκαν για κράτη ή εταιρίες δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει κενά σε ζητήματα ασφαλείας.

Η νέα Κομισιόν, πάντως, έχει δεσμευτεί ότι μέσα στα πρώτα πράγματα που θα εξετάσει, στο ξεκίνημα των εργασιών της, θα είναι η ανοικοδόμηση μιας Ευρώπης «κατάλληλης για την ψηφιακή εποχή», κάτι που θα μετουσιωθεί σε έγγραφο το οποίο θα περιγράφει λεπτομερώς τα βήματα που πρέπει να λάβει η Ε.Ε. για να μπορέσει να εξελιχθεί και να ενσωματώσει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This