ΗΠΑ: Συνεχίζουν να «βράζουν» τα πανεπιστήμια για τη Γάζα – Διφορούμενη η στάση του Μπάιντεν

Must Read

Παρά τη βίαιη καταστολή των φοιτητών από την αστυνομία, οι διαδηλώσεις των φοιτητών στα αμερικανικά πανεπιστήμια κατά του πολέμου στη Γάζα συνεχίζονται. Αστυνομικοί απομακρύνουν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει φοιτητές, ενώ οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποιούν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος που έχει κατασκηνώσει έξω από την πανεπιστημιούπολη και προχωρούν σε συλλήψεις.




 

Παρά τις προειδοποιήσεις των Αρχών ότι θα συλληφθούν εάν δεν απομακρυνθούν, εκατοντάδες φοιτητές παραμέναν επί ώρες σε σκηνές κι είχαν οχυρωθεί πίσω από ξύλινα παραπετάσματα.

Να σημειωθεί ότι κατά την επιχείρηση στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, εκατοντάδες αστυνομικοί εισέβαλαν για να εκκενώσουν την κατάληψη των φοιτητών, που έχει κηρυχθεί παράνομη.

Στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA) έχει μεταφερθεί η ένταση που έχουν πυροδοτήσει τα τελευταία 24ωρα οι φιλοπαλαιστινιακές φοιτητικές διαδηλώσεις.

Nωρίτερα, αστυνομικοί είχαν εισβάλει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη ύστερα από αίτημα των πανεπιστημιακών Αρχών κι εντολή του δημάρχου της πόλης. Απομάκρυναν τους φοιτητές από κτίριο που είχαν καταλάβει και συνελήφθησαν πάνω από 300 άτομα.

Επιπτώσεις στην επανεκλογή Μπάιντεν;

Επτά μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, τα γεγονότα στα αμερικανικά πανεπιστήμια ανησυχούν σφόδρα το επιτελείο των Δημοκρατικών για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στην επανεκλογή του Τζο Μπάιντεν.




 

Αναλυτές εκτιμούν ότι αν δεν αλλάξει κάτι -και επειδή ακριβώς κάθε ψήφος θα μετρήσει τον Νοέμβριο- είναι πολύ πιθανόν η σημερινή κρίση στα πανεπιστήμια να κοστίσει στον Μπαιντεν την προεδρία.

Μνήμες Βιετνάμ

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών θυμίζουν τις αντίστοιχες δράσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Οι εντατικοί βομβαρδισμοί και η επέμβαση στην Καμπότζη τον Απρίλιο 1970 ξεσήκωσε μεγάλες διαδηλώσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ κατά τις οποίες σκοτώθηκαν και φοιτητές από την εθνοφρουρά. Το σχέδιο της Βιετναμοποίησης του Νίξον σταμάτησε προσωρινά την κριτική, καθώς αποσύρονταν τα Αμερικανικά στρατεύματα.

Οι εκτεταμένοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί όμως δημιούργησαν κύμα διαμαρτυρίας.

Οι συγκρούσεις εντάθηκαν τον Δεκέμβριο του 1972, όταν ο Νίξον εξαπέλυσε μία σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον στόχων σε μεγάλες πόλεις στο Βόρειο Βιετνάμ.




 

Αυτές οι επιθέσεις, γνωστές σαν Βομβαρδισμοί των Χριστουγέννων, καταδικάστηκαν άμεσα από τη διεθνή κοινότητα και οδήγησαν τον Νίξον στην αναθεώρηση της τακτικής των διαπραγματεύσεων.

Η αναταραχή στα αμερικανικά πανεπιστημία διαρκεί εδώ κι εβδομάδες. Βασικό αίτημα των φοιτητών είναι τα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα να σταματήσουν να δέχονται δωρεές και οικονομικές ενισχύσεις από οργανώσεις φίλα προσκείμενες στο Ισραήλ.

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ GLOMEX

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This