Τουρκία: Σοβαρό ατύχημα με Boeing και στην Αττάλεια – Έσκασε ο μπροστινός τροχός κατά την προσγείωση!

«Δόξα τω Θεώ, δεν υπήρξαν τραυματίες» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών

Must Read

Διαστάσεις… επιδημίας λαμβάνουν τα αεροπορικά ατυχήματα με αεροπλάνα τύπου Boeing τα τελευταία 24ωρα, καθώς μετά τη χθεσινή αναγκαστική προσγείωση λόγω βλάβης ενός Boeing 767 στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και τη φωτιά που ξέσπασε σε ένα Boeing 737 σήμερα το μεσημέρι στο διεθνές αεροδρόμιο Ντιάς της Σενεγάλης, σοβαρό πρόβλημα παρουσίασε απόψε ένα ακόμη Boeing 737 στην Τουρκία.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της προσγείωσης στο αεροδρόμιο Αλάνια – Γκαζίπασα στην Αττάλεια της νότιας Τουρκίας, ο μπροστινός τροχός του αεροσκάφους έσκασε, χωρίς, πάντως, να υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα ή τραυματισμοί. «Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονταν στο σημείο και ήταν σε επιφυλακή. Δόξα τω Θεώ, δεν υπήρξαν τραυματίες μεταξύ των 184 επιβατών και των έξι μελών του πληρώματος» ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως από τη βλάβη στο Boeing 737 που είχε απογειωθεί από την Κολονία της Γερμανίας, δεν προκλήθηκαν ζημιές στον διάδρομο προσαπογείωσης, ο οποίος, για καλό και για κακό, έκλεισε προσωρινά. Από την πλευρά της, η Corendon Airlines, εταιρεία στην οποία ανήκει το αεροσκάφος, ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ότι το αεροπλάνο σταμάτησε με ασφάλεια, αφότου έσκασε το ελαστικό.

Οι ειδικοί λένε ότι τέτοια συμβάντα είναι συνηθισμένα και συνήθως απαιτούν μόνο μικροεπισκευές, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί να εκκενωθεί το αεροπλάνο ή να ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό υπολειμμάτων του ελαστικού στον διάδρομο. Χθες Τετάρτη, πάντως, οι τουρκικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνα για το περιστατικό με το φορτηγό αεροσκάφος Boeing 767 της FedEx, το οποίο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης χωρίς τον μπροστινό τροχό του.

«Γνώριζαν και έκρυβαν τα προβλήματα στα αεροπλάνα»

Πρώην συνεργάτης της Boeing ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία γνώριζε για χρόνια τα προβλήματα που παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα αεροπλάνα της, αλλά επέλεξε να αποκρύψει το ζήτημα.

Ο Santiago Paredes, πρώην διευθυντής ποιότητας της «Spirit AeroSystems», που κατασκευάζει, κυρίως, τις ατράκτους των αεροσκαφών της Boeing, σε δηλώσεις του στο CBS News υποστήριξε πως ήταν ζήτημα χρόνου μέχρι να ξεσπάσει το πρόβλημα. «Ήταν πολύ σπάνιο να κοιτάξουμε μια εργασία και να μη βρούμε ελαττώματα σε καθημερινή βάση», είπε και πρόσθεσε πως «οι υπεύθυνοι πίεζαν τους επιθεωρητές να συντομεύουν τις εκθέσεις και να αποφεύγουν τις παρατηρήσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, επικρατούσε λάθος νοοτροπία στην εταιρεία του, γιατί διέθετε ελαττωματική παραγωγή και αντί να τη διορθώσει, έκρυβε τα ζητήματα και το ίδιο ζητούσε και από τους υπαλλήλους. Παράλληλα, τόνισε πως η Boeing γνώριζε την κατάσταση και δεν την απέτρεψε. «Στη δουλειά μου με κορόιδευαν, επειδή κάθε φορά κατέγραφα τα ελαττώματα και η παραγωγή έμενε πίσω. Ποτέ δεν κατηγορούσαν αυτούς που έκαναν την κατασκευή, παρά εμένα και άλλους επιθεωρητές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Paredes δεν μίλησε με καθόλου κολακευτικά σχόλια για τα αεροσκάφη της Boeing, τονίζοντας πως ξεκίνησε να αποφεύγει τα αεροπλάνα της και ότι φοβόταν να πετάξει με αυτά, λόγω των λαθών που κατέγραφε καθημερινά στη δουλειά του. «Εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι δεν θέλαμε να μπούμε σε κάποιο Boeing. Ήταν θέμα χρόνου να δημιουργεί πρόβλημα στην ασφάλεια και τελικά έγινε», είπε ο πρώην συνεργάτης της εταιρείας.

Στη συνέχεια ανέφερε πως απολύθηκε το 2022, όταν και αρνήθηκε να συμμετέχει στο «κουκούλωμα» των προβλημάτων. «Οι διευθυντές έστειλαν email και ζήτησαν οι επιθεωρητές να επισπεύσουμε τους ελέγχους, σε σημείο που, κυριολεκτικά, απλώς θα υπογράφαμε έγγραφα, χωρίς έλεγχο. Αρνήθηκα και με έδιωξαν», εξήγησε ο Paredes.

Ο ίδιος έκανε αγωγή και δικαιώθηκε, με αποτέλεσμα να προσληφθεί ξανά στην εταιρεία. Εντούτοις, το γεγονός ότι τα προβλήματα επιδεινώθηκαν, τον εξώθησε σε παραίτηση, αφού, σε περίπτωση ατυχήματος, θα μπορούσε κάλλιστα να βρεθεί κατηγορούμενος, ακόμη κι αν είχε πράξει όσα έπρεπε.

  • Δείτε το ρεπορτάζ:

*φωτό αρχείου

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This