Βεβήλωσαν ορθόδοξο ναό στο Μπράιτον με συναυλία με μπουζούκια! Τι απαντά ο Αρχιεπίσκοπος Μεγάλης Βρετανίας

Ποιος έδωσε την έγκριση για μια τέτοια εκδήλωση; Η επίσημη ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής

Must Read

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η είδηση πως στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδας, στο Μπράιτον της Αγγλίας διοργανώθηκε συναυλία μουσικής με έργα Ελλήνων συνθετών στην οποία έπαιζαν μπουζούκια και οι παρευρισκόμενοι χτυπούσαν παλαμάκια!

Σύμφωνα με την αφίσα της διοργάνωσης, την περασμένη Κυριακή, 19 Μάϊου, πέντε Έλληνες μουσικοί έπαιξαν και τραγούδησαν για περίπου δύο ώρες κομμάτια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζηδάκη και Σταύρου Ξαρχάκου στην εκδήλωση που είχε τίτλο «Είδωλα της Ελληνικής Μουσικής».

H αφίσα της εκδήλωσης:

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται οι μουσικοί να έχουν στηθεί μπροστά από το ιερό της εκκλησίας με τα μικρόφωνα, τα μουσικά όργανα και τους ενισχυτές τους και να παίζουν και να τραγουδούν μπροστά σε περίπου 100 άτομα που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση τα οποία χτυπούσαν παλαμάκια ανά διαστήματα!

Βίντεο από την εκδήλωση:

Σε δηλώσεις του ένας από τους μουσικούς ανέφερε πως ο χώρος δεν επιλέχθηκε από τους ίδιους. Πάντως, σημείωσε πως στην Αγγλία διενεργούνται συχνά συναυλίες σε εκκλησίες, είτε ορθόδοξες, είτε καθολικές, αρκεί το περιεχόμενο να μην προσβλητικό και προκλητικό.

«Η συναυλία αυτή είχε ως σκοπό την προώθηση του ελληνισμού με τραγούδια που προάγουν αξίες όπως η ειρήνη, η ελευθερία, η καλοσύνη, η αγάπη και τα λοιπά, αξίες που προάγει και η θρησκεία μας», είπε σχετικά με την συναυλία της Κυριακής. 

Και αν είναι σημαντικό να μην ξεχνούν οι Έλληνες του εξωτερικού την πατρίδα τους και να έχουν την δυνατότητα να έρχονται κοντά σε αυτή με κάθε τρόπο σίγουρα ο χώρος της εκκλησίας δεν ήταν κατάλληλος για μια τέτοια εκδήλωση.

Ένα ακόμη βίντεο από την εκδήλωση:

«Δεν γνωρίζαμε»

Καμία ενημέρωση για την συγκεκριμένη εκδήλωση δεν είχε ο Αρχιεπίσκοπος Θυάτειρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας, όπως δήλωσε.

Όπως είπε, ενημερώθηκε όταν έφτασε στα χέρια του η αφίσα της εκδήλωσης και τόνισε ότι δεν θα έδινε ποτέ την άδεια για κάτι τέτοιο.

«Μπορεί να γίνει μια συναυλία με εκκλησιαστικά τροπάρια, με ύμνους, μέχρι και τον εθνικό ύμνο λέμε στην εκκλησία, αλλά όχι τέτοιες εκδηλώσεις», ανέφερε.

Όπως διευκρίνισε ο Σεβασμιώτατος για να πραγματοποιηθούν τέτοιες εκδηλώσεις. δεν αρκεί η έγκριση της τοπικής Εκκλησιαστική Επιτροπή της ενορίας. Κλείνοντας δεν θέλησε να κατηγορήσει κανέναν πριν μάθει τι ακριβώς έχει συμβεί.

Η επίσημη ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας εκφράζει την βαθύτατη θλίψη και τον έντονο αποτροπιασμό της αναφορικά με το λυπηρό συμβάν μουσικού χαρακτήρα, το οποίο διενεργήθηκε εντός του σεπτού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Brighton στην Νότια Αγγλία, προϊστάμενος του οποίου τυγχάνει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Γερμανός Κουρκούνης.

Ούτε η Ιερά Αρχιεπισκοπή, ούτε προσωπικώς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Νικήτας, ούτε οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι είχαν ενημέρωση επί του θέματος. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή προέβη στα ενδεδειγμένα μέτρα που προβλέπονται σε ανάλογες περιστάσεις ανυπακοής έναντι της Εκκλησιαστικής Αρχής, ασέβειας και βεβηλώσεως των ιερών χώρων. Ευχόμεθα ο Ύψιστος να διαφυλάττει την Εκκλησία από παρεμφερή δυσάρεστα γεγονότα εις το μέλλον.

Πώς δόθηκε η έγκριση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του skai.gr, το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης έδωσε η Εκκλησιαστική Επιτροπή και την συναίνεση του Αρχιμανδρίτη Γερμανού Κουρκούνη, αιρετικού προϊσταμένου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αγίας Τριάδας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Αρχιμανδρίτης, η συναυλία είχε σκοπό να τιμήσει τους τρεις συνθέτες. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε την ελληνική γλώσσα εδώ στην Αγγλία», τόνισε.

Συναυλίες τέτοιου είδους γίνονται μία φορά στα πέντε χρόνια, όπως ισχυρίστηκε αλλά δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για την περιοχή αφού πέρσι είχε γίνει παρόμοια εκδήλωση σε εκκλησία του Ανατολικού Σάσεξ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This