Λωρίδα της Γάζας: Η Χαμάς καλεί τους Παλαιστίνιους να «ξεσηκωθούν» – Καταγγέλλει σφαγή στη Ράφα

Η απάντηση του ισραηλινού στρατού - «Πρέπει να επιστρέψουν όλοι σπίτι» λένε οι Ισραηλινοί για τους ομήρους

Must Read

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις τόσο στην Λωρίδα της Γάζας, όσο και στο Τελ Αβίβ κι ενώ η ανακωχή φαίνεται πλέον απίθανη για τις δύο πλευρές, η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ πως διέπραξε «σφαγή» αμάχων στοχοποιώντας κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων κοντά στη Ράφα.

«Αυτή η φρικιαστική σφαγή που διαπράχθηκε από την ισραηλινή κατοχή αποτελεί πρόκληση για όλους τους διεθνείς θεσμούς και τη διεθνή νομιμότητα», υπογράμμισε η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλοντας πως ο ισραηλινός στρατός «έβαλε στο στόχαστρο εσκεμμένα» τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) και βρίσκεται βορειοδυτικά της Ράφας. Σύμφωνα με τις αρχές της Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό.

«Μετά τη φρικιαστική σιωνιστική σφαγή που διέπραξε απόψε ο εγκληματικός στρατός κατοχής βάζοντας στο στόχαστρο σκηνές εκτοπισμένων, καλούμε τις μάζες του λαού μας στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ, στα κατεχόμενα εδάφη και στο εξωτερικό να σηκωθούν και να κάνουν πορεία οργής», τόνισε σε ανακοίνωσή το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Η απάντηση του ισραηλινού στρατού

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι εξαπέλυσε βομβαρδισμό με «πυρομαχικά ακριβείας εναντίον κτιριακού συγκροτήματος της Χαμάς στη Ράφα όπου επιχειρούσαν σημαντικοί τρομοκράτες του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος», προσθέτοντας ότι είναι «ενήμερος για το ότι έπαθαν κακό άμαχοι στην περιοχή και ότι το συμβάν τελεί υπό εξέταση».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος ήταν δυο αξιωματούχοι της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, ο Γιασίν Ραμπία και ο Χαλέντ Ναγκάρ. «Η επιδρομή έγινε εναντίον θεμιτών στόχων δυνάμει του διεθνούς δικαίου, με τη χρήση πυρομαχικών ακριβείας, στη βάση ακριβών πληροφοριών για τη χρήση της περιοχής από τη Χαμάς», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν και σε άλλους τομείς στη Ράφα χθες. Το νοσοκομείο του Κουβέιτ ανέφερε πως διακομίστηκαν σε αυτό τρία πτώματα, ανάμεσά τους αυτό εγκύου.

«Πρέπει να επιστρέψουν όλοι σπίτι»

Χθες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως υπέστη άλλες δυο απώλειες. Επισήμως, έχουν σκοτωθεί 289 ισραηλινοί στρατιωτικοί αφότου άρχισαν χερσαίες επιχειρήσεις στον πολιορκημένο μικρό θύλακο, την 27η Οκτωβρίου.

Νωρίτερα, το βράδυ της Κυριακής χιλιάδες Ισραηλινοί παραβρέθηκαν στην κηδεία ομήρου, του Χανάν Γιαμπλόνκα, που σκοτώθηκε την 7η Οκτωβρίου και το πτώμα του εντοπίστηκε την Παρασκευή. «Πρέπει να επιστρέψουν όλοι σπίτι», είπε η αδελφή του Αβιβίτ Γιαμπλόνκα πριν από την τελετή.

«Πείνα και δίψα»

Απελπιστική είναι και η κατάσταση που επικρατεί στον παλαιστινιακό θύλακα. Το σημείο διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, παραμένει κλειστό αφότου άρχισε η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού. Ως τις αρχές του μήνα, αυτή ήταν η βασική πύλη από την οποία εισερχόταν η ανθρωπιστική βοήθεια.

«Υποφέρουμε (…) από την πείνα, από τη δίψα, από την έλλειψη βοήθειας», είπε ο Μουάζ Αμπού Τάχα, 29χρονος Παλαιστίνιος, στην πόλη από όπου τράπηκαν σε φυγή κάπου 800.000 άνθρωποι μέσα στις τελευταίες δυο εβδομάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Η Αίγυπτος, η οποία αρνείται να ανοίξει τον τερματικό σταθμό στη Ράφα όσο κατέχουν την παλαιστινιακή πλευρά του οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε χθες πως φορτηγά με βοήθεια από την αιγυπτιακή επικράτεια μπόρεσαν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, σύμφωνα με το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Αλ Καχέρα.

Σύμφωνα με το μέσο αυτό, που θεωρείται πως έχει δεσμούς με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών, περίπου «200 φορτηγά» κατευθύνονταν προς το Κερέμ Σαλόμ. Δεν διευκρίνισε πόσα από αυτά εισήλθαν στον παλαιστινιακό θύλακο μετά τους ισραηλινούς ελέγχους.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This