Η ΕΕ επικρίνει τις κυρώσεις των ΗΠΑ για τον αγωγό του ρωσικού φυσικού αερίου

Must Read

Και ενώ η Ρωσία με τη Γερμανία ήταν σχεδόν έτοιμες να αφήσουν το ουκρανικό ζήτημα πίσω τους, προκειμένου να συνεργαστούν για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται να βάλει ένα ακόμα λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση, επικρίνοντας  σήμερα την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον των εταιρειών που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2.

«Επί της αρχής η ΕΕ είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον ευρωπαϊκών εταιρειών που επιδίδονται σε νόμιμες δραστηριότητες», ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός Nord Stream 2 έχει σκοπό να αυξήσει τις ποσότητες ρωσικού αερίου, που μεταφέρονται απευθείας στη Γερμανία.

Το έργο της κατασκευής του είναι μια επένδυση αξίας περίπου δέκα δισεκ. ευρώ που συγχρηματοδοτούν εξ ημισείας από τη μια η Gazprom και από την άλλη πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες (ÖMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper και Shell).

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επικύρωσε χθες Παρασκευή το νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε όλους όσοι συμμετέχουν στην κατασκευή του Nord Stream 2.

Η Gazprom θα δώσει 2,9 δισ. δολ. στο Κίεβο

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε λεπτομέρειες για μία νέα συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι θα καταβάλει στο Κίεβο 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να επιλυθεί η μεταξύ τους νομική διαμάχη.

Η Gazprom ανακοίνωσε επίσης, ότι όπως συμφωνήθηκε χθες με την Ουκρανία, όλες οι διεκδικήσεις του Κιέβου, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις θα αποσυρθούν.

Σύμφωνα με την ρωσική εταιρία, η Ουκρανία αναμένεται να υπογράψει ένα νομικό διακανονισμό και να αποσύρει τις διεκδικήσεις της, πριν από την 29η Δεκεμβρίου.

Για την ιστορία…

Η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε νέα συμφωνία επί της αρχής για τη μεταφορά αερίου, που θα τεθεί σε ισχύ τη 1 Ιανουαρίου 2020, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς.

Η Ουκρανία αποτελεί βασική διαδρομή για τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. «Έπειτα από πολύ εντατικές συνομιλίες, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία επί της αρχής σε όλα τα βασικά στοιχεία. Πιστεύω ότι αυτά είναι πολύ καλά και θετικά νέα για την Ευρώπη, τη Ρωσία, την Ουκρανία, για τις αγορές φυσικού αερίου και για τους πολίτες όλων των χωρών μας» είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς.

Δείτε επίσης: Ακάθεκτο το Κρεμλίνο: Ο Nord Stream 2 θα ολοκληρωθεί – Το ρωσικό φυσικό αέριο έρχεται στην Ευρώπη

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, του Ουκρανού υπουργού Ενέργειας, Ολέξι Ορζέλ, και του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, στο Βερολίνο.
Μια ημέρα πριν, κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δεσμευτεί ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύεται φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας. «Θα καταβάλουμε προσπάθειες, ώστε η Ουκρανία να είναι ικανοποιημένη με αυτή τη συμφωνία. Δεν υπάρχει λόγος να οξύνουμε την κατάσταση στον ενεργειακό τομέα. Θα συνεχίσουμε τη μεταφορά μέσω της Ουκρανίας, το ερώτημα είναι ο όγκος του φυσικού αερίου και οι ημερομηνίες του συμβολαίου» είχε σημειώσει ο Ρώσος Πρόεδρος.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι από τη Μόσχα και το Κίεβο θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Μινσκ της Λευκορωσίας για να συνεχίσουν τις συζητήσεις, καθώς δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This