Μύλος στην Λιβύη! Ο Χαφτάρ προελαύνει – Ο Ερντογάν επισπεύδει την αποστολή στρατευμάτων

Must Read

Επιταχύνονται δραματικά οι εξελίξεις στην Λιβύη και σύντομα θα βρεθούμε μπροστά στην ανάγκη να αποδείξουμε- κυβέρνηση και έθνος – πως έχουμε ακόμα τα κότσια… 

Από χθες το απόγευμα λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν οι ίδιοι οι Λίβυοι  αντικαθεστωτικοί, ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ προελαύνει και πλέον βρίσκεται μια ανάσα από το κέντρο της Τρίπολης και την ανατροπή της κυβέρνησης Σαράτζ, μαριονέτας της Άγκυρας. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ήταν προγραμματισμένη η αποστολή Τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων προς συνδρομή του Σαράτζ, για τα μέσα του Ιανουαρίου, όταν και θα είχε πλέον ψηφιστεί από την Τουρκική εθνοσυνέλευση το σχετικό νομοσχέδιο.

Έτσι σε μια προσπάθεια του να προλάβει την πτώση του φιλικού του καθεστώτος ο Ερντογάν μεταθέτει την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου αποστολής στρατευμάτων για τις 2 Ιανουαρίου.

Όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση (TRΤ), στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχει αποσταλεί ειδοποίηση από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP, μέσω της οποίας γνωστοποιείται ότι το «αίτημα» της λιβυκής κυβέρνησης αναμένεται να φτάσει στην τουρκική Βουλή τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα η ειδοποίηση αναφέρει:«Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τη Λιβύη, το αίτημα της λιβυκής Βουλής αναμένεται να έρθει στην Εθνοσυνέλευση τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου και η Εθνοσυνέλευση να συγκληθεί στις 2.00 το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Δεκεμβρίου. Επομένως θα πρέπει όλοι οι βουλευτές να προσαρμόσουν αναλόγως το πρόγραμμά τους και να έτοιμοι να παρουσιαστούν στην ημέρα και την ημερομηνία που θα οριστεί».

Παράλληλα η Άγκυρα στέλνει στην Τρίπολη παραστρατιωτικές ομάδες Ισλαμιστών από το Ιντλίμπ της Συρίας για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του Σαράτζ. Ο ίδιος ο Σαράτζ αγνοείται και ενδέχεται να έχει εγκαταλείψει την Τρίπολη.

Σε όλα αυτά η Ευρωπαϊκή Ένωση απαντάει με την αποστολή του ύπατου  εκπροσώπου  της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος σκοπεύει να μεταβεί στη λιβυκή πρωτεύουσα, Τρίπολη, στις 7 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας.

Δηλαδή η ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας και της Γαλλίας( που υποτίθεται είναι αντίθετες στο σύμφωνο Τουρκίας Λιβύης ) στηρίζουν στην πράξη το καθεστώς του Αλ Σαράτζ, ενώ η σύμμαχος της Τουρκίας, Ρωσία, στηρίζει ανοιχτά τον Χαλίφα Χαφτάρ!

Δείτε επίσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για δυο αυτοκτονίες μεταναστών – Καημός του οι «πρόσφυγες»

Η Τουρκία λοιπόν θα επιχειρήσει να μεταφέρει μέσω αέρος και θαλάσσης δυνάμεις στην Λιβύη. Αναγκαστικά τα Τουρκικά μεταγωγικά θα πρέπει να περάσουν απόν τον χώρο του FIR Αθηνών. Και εδώ είναι που  η Ελλάς θα πρέπει να αποδείξει πως πραγματικά έχει την δύναμη να το εμποδίσει αυτό.

Η Ελλάς έχει κάθε δικαίωμα να εμποδίσει την μεταφορά Τουρκικών δυνάμεων, βάσει της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων στην Λιβύη. Έχουμε το δικαίωμα του «air» και «sea policing» στον εναέριο δηλαδή και θαλάσσιο χώρο ο οποίος περιλαμβάνεται στα όρια του FIR Αθηνών και από αυτόν τον χώρο πρέπει να περάσουν οι τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις για να φτάσουν στην Λιβύη.

Σύντομα λοιπόν, θα πρέπει να δείξει η κυβέρνηση πως εννοεί την περήφανη εξωτερική πολιτική…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This