Ο Τραμπ παρουσίασε το «ειρηνευτικό» του σχέδιο για την Μέση Ανατολή

Must Read

Το πολυδιαφημισμένο από τις ΗΠΑ 80σέλιδο ειρηνευτικό σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή παρουσίασε χθες από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας δίπλα του τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ένα σχέδιο που συντάχθηκε από τον γαμπρό και σύμβουλο του προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ και τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, πρώην δικηγόρο του Οργανισμού Τραμπ, Τζέισον Γκρίνμπλατ. Είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο, κατά την αμερικανική διοίκηση, και προορίζεται να δώσει «μια ρεαλιστική λύση δύο κρατών» για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, όπως τόνισε χθες ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μάλιστα, υπογράμμιζε πως με την εφαρμογή του δίνεται η ευκαιρία ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους, αν υπάρχει εκ μέρους των Παλαιστινίων μια «σαφής απόρριψη της τρομοκρατίας», ενώ ορίζεται η Ιερουσαλήμ ως η «αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ»!

«Το όραμά μου είναι μια ευνοϊκή ευκαιρία και για τις δύο πλευρές, μια ρεαλιστική λύση δύο κρατών, που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο τον οποίο αντιπροσωπεύει ένα παλαιστινιακό κράτος για την ασφάλεια του Ισραήλ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο στην τελετή παρουσίασης, κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο βήμα προς την ειρήνη», το οποίο θα αποτελέσει μια βάση για απευθείας διαπραγματεύσεις.

Το «μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος» θα δει το φως της ημέρας μόνο υπό αυστηρές «συνθήκες», συμπεριλαμβανομένης της «σαφούς απόρριψης της τρομοκρατίας», τόνισε, προσθέτοντας πως θα μπορούσε να έχει «μια παλαιστινιακή πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ». Δεν παρέλειψε να σημειώσει πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να «αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία σε κατεχόμενα εδάφη», την έκταση των οποίων εντούτοις δεν διευκρίνισε.

Θα αναγνωρίσει τους εποικισμούς στα κατεχόμενα

Η Ουάσινγκτον θα αναγνωρίσει ως μέρος του Ισραήλ τους εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, επισημαίνοντας πως η παρουσίαση του ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή σηματοδοτεί μια «ιστορική ημέρα». Αν και έθεσε ως όρο για διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως ένα «εβραϊκό κράτος», σημειώνοντας πως το Ισραήλ θα διατηρήσει το στάτους κβο σε περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο Τραμπ. Πάντως, οι εξελίξεις πίσω στα παλαιστινιακά εδάφη προκάλεσαν αντιδράσεις.

Δείτε επίσης: «Παλεύει για την ζωή του στην εντατική ο Ντούλος», δηλώνει η αδερφή του (video)

Ήδη η Χαμάς, αντίπαλος της Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, από νωρίς το πρωί της Τρίτης ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει σε «έκτακτη» συνεδρίαση της παλαιστινιακής ηγεσίας για το σχέδιο των ΗΠΑ, ενώ χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τόσο στην πόλη της Γάζας όσο και στη Ράφα εναντίον -όπως λένε- των αμερικανοϊσραηλινών «μεθοδεύσεων» στη Μέση Ανατολή.

Άλλωστε, τόνισαν πως το αμερικανικό σχέδιο ευνοεί υπερβολικά το Ισραήλ, μια και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προσάρτηση εβραϊκών οικισμών και της κοιλάδας του Ιορδάνη, μιας αγροτικής και στρατηγικής σημασίας περιοχής που καλύπτει περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, όπως και την επίσημη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This