Πέμπτη 17/6/2021

Σε ελεύθερη πτώση τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης λόγω του COVID-19

Επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία έχει ο κορωνοϊός, καθώς πιέσεις ασκήθηκαν και χθες στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, με τις αποδόσεις τους να αυξάνονται μετά τις μαζικές πωλήσεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απογοήτευσε τις αγορές με τα μέτρα της για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον περασμένο Ιούλιο, καταγράφοντας αύξηση 20 μονάδων βάσης, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις και των γερμανικών τίτλων. Αναλυτές ανέφεραν ότι οι επενδυτές αναγκάστηκαν να πωλήσουν ακόμη και τα ομόλογα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια για να έχουν ρευστότητα.

Δείτε επίσης: Νεκρή η πρώην σύντροφος του διάσημου μποξέρ Φλόιντ Μέιγουεδερ

Η δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι «δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να μειώνει τα spreads» έπληξε πολύ τα κρατικά ομόλογα των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης, καθώς οι αγορές περίμεναν από την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια και να προσφέρει περισσότερη στοχευμένη στήριξη για τη μείωση του κόστους δανεισμού των χωρών.

Ωστόσο, η ΕΚΤ εστίασε για ακόμη μία φορά στην παροχή βοήθειας στις τράπεζες. Οι ευρωπαϊκές μετοχές, πάντως, χθες είχαν μια καλύτερη μέρα, αφού ανέκαμψαν ύστερα από το κραχ της Πέμπτης, που είχε ως αποτέλεσμα να εξανεμιστεί πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από την αξία τους. Την ίδια ώρα, σε ακόμη μία δυσοίωνη πρόβλεψη προχώρησε και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού, εκτιμώντας ότι η πανδημία θέτει σε κίνδυνο έως και 50.000.000 θέσεις εργασίας στον εν λόγω κλάδο παγκοσμίως.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ