Τουρκικό δικαστήριο επέβαλε σήμερα Τετάρτη 30 Απριλίου σ’ έναν Σουηδό δημοσιογράφο ποινή φυλάκισης 11 μηνών με αναστολή για προσβολή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά παραμένει πίσω από τα κάγκελα εν αναμονή της δίκης του για μια δεύτερη, πιο σοβαρή κατηγορία.
Ο Γιοακίμ Μεντίν, ο οποίος εργάζεται για τη σουηδική εφημερίδα Dagens ETC, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στις 27 Μαρτίου, όταν πετούσε για να καλύψει τις μαζικές διαμαρτυρίες που πλήττουν την Τουρκία.
Συνελήφθη για δύο ξεχωριστές κατηγορίες: προσβολή του προέδρου και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, και φυλακίστηκε μια μέρα αργότερα στις φυλακές Σιλιβρί της Κωνσταντινούπολης.
Αφού επέβαλε στον Μεντίν την ποινή με αναστολή, ο δικαστής διέταξε την απελευθέρωσή του, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ και την MLSA, την τουρκική ομάδα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τον υπερασπίζεται.
Αλλά λόγω της δεύτερης κατηγορίας που αντιμετωπίζει -για την οποία δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία δίκης- ο Μεντίν θα παραμείνει στη φυλακή.
Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Μεντίν συμμετείχε σε διαμαρτυρία στη Στοκχόλμη τον Ιανουάριο του 2023, όπου οι διαδηλωτές κρέμασαν ένα ομοίωμα του Ερντογάν.
Αυτό το ομοίωμα επανεμφανίστηκε μήνες αργότερα, κρατώντας μια σημαία ΛΟΑΤΚΙ+ σε ένα άρμα Κούρδων ακτιβιστών στην Παρέλαση Υπερηφάνειας της Στοκχόλμης.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο ο Μεντίν είπε ότι δεν είχε δει, οι προσβλητικές εικόνες χρησιμοποιήθηκαν για να εικονογραφήσουν πολλά από τα άρθρα του που είχε δημοσιεύσει στο διαδίκτυο.
Απευθυνόμενος στο δικαστήριο μέσω βιντεοκλήσης από τη φυλακή του Σιλιβρί, ο Μεντίν είπε ότι δεν βρισκόταν καν στη Σουηδία κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης του Ιανουαρίου.
Αν και δημοσίευσε συνδέσμους προς άρθρα που είχε γράψει σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ -η οποία αρχικά μπλοκαρίστηκε από την Τουρκία- δεν ήταν υπεύθυνος για την επιλογή των φωτογραφιών.
«Δεν ήμουν καν εκεί»
«Δεν ήμουν σε αυτήν την εκδήλωση, ήμουν στη Γερμανία για δουλειά. Δεν γνώριζα για τα σχέδια για την εκδήλωσή του και δεν κοινοποίησα καμία φωτογραφία ή βίντεο σχετικά με αυτήν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο Μεντίν στο δικαστήριο μέσω βιντεοκλήσης.
«Δεν προσέβαλα τον πρόεδρο. Μου ανατέθηκε να γράψω το άρθρο. Η φωτογραφία επιλέχθηκε από τους συντάκτες, απλώς έκανα τη δουλειά μου», είπε, ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στη σύζυγό του, η οποία είναι επτά μηνών έγκυος στο πρώτο τους παιδί.
Ο δικηγόρος του, Βεϊσέλ Οκ, κάλεσε το δικαστήριο να τον αθωώσει.
«Ο Μεντίν δεν έχει κανένα κίνητρο να προσβάλει εν γνώσει του και εκούσια τον πρόεδρο. Η διαδικασία του ΝΑΤΟ ήταν ζωτικής σημασίας για τη Σουηδία επειδή μια ρωσική επίθεση ήταν στην ημερήσια διάταξη, ανέφερε ο πελάτης μου για αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Οκ στο δικαστήριο.
«Δεν έχει καμία σχέση με τις φωτογραφίες. Απλώς μοιράστηκε την είδηση. Απαιτώ την αθώωση του πελάτη μου», πρόσθεσε ο δικηγόρος.
Πολλοί άνθρωποι, από εφήβους μέχρι δημοσιογράφους, ακόμη και μια πρώην Μις Τουρκία, έχουν κατηγορηθεί για προσβολή του προέδρου, ένα αδίκημα που χρησιμοποιείται συχνά για να καταπνίξει τη διαφωνία.
Λόγω της δεύτερης κατηγορίας εναντίον του, ο Μεντίν θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι να οριστεί η ημερομηνία της δίκης.
«Είναι αντιδημοκρατικό που καταδικάστηκε σε αυτήν την πρώτη υπόθεση και λυπούμαστε βαθιά που η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος δεν είναι αρκετή για να διασφαλίσει την απελευθέρωσή του σήμερα λόγω της δεύτερης υπόθεσης», δήλωσε ο Ερόλ Οντερόγλου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.
«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να απελευθερώσουν τον δημοσιογράφο, να ορίσουν γρήγορα ημερομηνία για τη δεύτερη δίκη και να αποσύρουν τις κατηγορίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Όλοι στην αίθουσα του δικαστηρίου συνειδητοποίησαν ότι ήταν εντελώς αθώος, το μόνο που έκανε ήταν δημοσιογραφία», δήλωσε στο AFP ο Γιόνας Σιόστεντ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο δικαστήριο της Άγκυρας.
Η Τουρκία κατατάσσεται 158η από τις 180 χώρες στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου των RSF.
«Τιμωρήθηκε» επειδή ήταν δημοσιογράφος
Η κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση είναι πολύ πιο σοβαρή. Εάν καταδικαστεί, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και εννέα ετών.
Ο Μεντίν αρνήθηκε τις κατηγορίες, με τον συν-διευθυντή της MLSA, Μπαρίς Αλτιντάς, να λέει στο AFP ότι οι ισχυρισμοί βασίστηκαν σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδησεογραφικά άρθρα και βιβλία που γράφτηκαν «αποκλειστικά ως αποτέλεσμα των δημοσιογραφικών του δραστηριοτήτων».
«Είναι ντροπή που κάποιος που ασχολείται με τη δημοσιογραφία τιμωρείται με αυτόν τον τρόπο, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη αν σκεφτεί κανείς την κατάσταση της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία», είπε αναφορικά.
Η Τουρκία συγκλονίστηκε από εκτεταμένες διαμαρτυρίες τον περασμένο μήνα για τη φυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου -του μεγαλύτερου αντιπάλου του Ερντογάν- με την αστυνομία να συλλαμβάνει σχεδόν 2.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων.
Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Σουηδία επιδεινώθηκαν όταν η Άγκυρα αρχικά αρνήθηκε να επικυρώσει την υποψηφιότητα της Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον Ερντογάν να απαιτεί καταστολή των Κούρδων μαχητών στη Σουηδία.
Η Άγκυρα τελικά υποχώρησε δύο χρόνια αργότερα.
*Φωτογραφία FB sverigesradio
Δείτε επίσης:
- Η πολιτική της οσφυοκαμψίας
- Πώς ματαιώθηκαν τα σχέδια εισβολής της Τουρκίας στην Ελλάδα – Οι οργισμένες εκρήξεις του Ερντογάν