Η Σερβία επιδιώκει να καταλήξει σε μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία φυσικού αερίου με τη Ρωσία. Η συντάκτρια της ιστοσελίδας «Energia Balkana», Γέλιτσα Πουτνίκοβιτς, λέει ότι αυτό θα διασφάλιζε την ενεργειακή σταθερότητα και θα διατηρούσε χαμηλότερες τιμές για την οικονομία και τους πολίτες. Όσον αφορά την ενεργειακή σταθερότητα, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικών Επιστημών Vinca, Πρέντραγκ Σκόμπαλι, επεσήμανε ότι το επερχόμενο συνέδριο για την ενεργειακή μετάβαση θα συζητήσει την πιθανή κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ως μακροπρόθεσμη λύση για την ενεργειακή ασφάλεια.
Η Σερβία, η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, προσπαθεί να διατηρήσει ευνοϊκές συνθήκες, ιδίως υπό το πρίσμα των ασταθών γεωπολιτικών συνθηκών και των αυξανόμενων τιμών της αγοράς.
Στη συνάντηση μεταξύ του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, με την ευκαιρία της παρέλασης για την Ημέρα της Νίκης στη Μόσχα, ένα από τα βασικά θέματα ήταν η ενέργεια, η πετρελαϊκή βιομηχανία και η πιθανότητα παράτασης της μακροπρόθεσμης σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου .
Η αρχισυντάκτρια της «Energia Balkana» Γέλιτσα Πουτνίκοβιτς επισημαίνει ότι η διατήρηση της τρέχουσας τιμής θα ήταν εξαιρετικά σημαντική για όλους τους καταναλωτές στη Σερβία – τόσο για την οικονομία όσο και για τους πολίτες.
«Το φυσικό αέριο καταναλώνεται ολοένα και περισσότερο στη Σερβία, είναι μια πράσινη πηγή ενέργειας, η οποία έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πολύ φθηνότερο όταν λαμβάνεται μέσω αγωγού φυσικού αερίου και βασίζεται σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία», δήλωσε η Πουτνίκοβιτς.
Εξηγεί ότι οι τρέχουσες τιμές στα χρηματιστήρια είναι δυσμενείς – περίπου 400 ευρώ για 1.000 κυβικά μέτρα, ενώ η Σερβία πληρώνει περίπου 275 ευρώ.
Εκτιμά ότι πρόκειται για σημαντική διαφορά και ότι αυτές οι εξοικονομήσεις επιτρέπουν στην οικονομία να είναι πιο ανταγωνιστική και στους πολίτες να έχουν πιο προσιτές τιμές.
Η εξάρτηση της Σερβίας από το φυσικό αέριο
«Η ενέργεια είναι ένα γεωπολιτικό, όχι μόνο οικονομικό, ζήτημα», δήλωσε η Πουτνίκοβιτς σχετικά με τις τρέχουσες παγκόσμιες συνθήκες, προσθέτοντας ότι μια σταθερή ροή φυσικού αερίου αντανακλά σταθερότητα.
Όπως λέει, η Ρωσία θα πρέπει να εκτιμήσει το γεγονός ότι η Σερβία δεν της επέβαλε κυρώσεις.
Όταν ρωτήθηκε αν η Σερβία διατρέχει τον κίνδυνο υπερβολικής εξάρτησης από μία μόνο πηγή, ο Δρ. Πρέντραγκ Σκόμπαλι, βοηθός διευθυντή του Ινστιτούτου Πυρηνικών Επιστημών Βίντσα, επισημαίνει ότι το φυσικό αέριο εξακολουθεί να αποτελεί βασική πηγή ενέργειας.
«Το φυσικό αέριο είναι ένα μεταβατικό καύσιμο. Η Σερβία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό, γι’ αυτό είναι σημαντικό να λάβουμε μια ευνοϊκή συμφωνία από τη Ρωσική Ομοσπονδία», επεσήμανε ο Σκόμπαλι.
Δηλώσεις της ΕΕ σχετικά με την αναστολή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου
Ερωτηθείς σχετικά με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα σταματήσει πλήρως τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027, ο Πουτνίκοβιτς επισημαίνει ότι τέτοιες ανακοινώσεις έχουν πολιτικό χαρακτήρα.
Το ίδιο, λέει, ισχύει και για την αμερικανική πίεση για την αγορά των ενεργειακών τους πόρων, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να επιβάλει τέτοιους όρους.
Πιστεύει ότι θα ήταν έξυπνο να κατασκευαστεί μια ακόμη εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου, επιπλέον της υπάρχουσας στο Μπανάτσκι Ντβορ, η οποία θα επέτρεπε στη Σερβία να αποθηκεύει και να πουλάει φυσικό αέριο σε άλλες χώρες.
Μακροπρόθεσμη ενεργειακή σταθερότητα
Ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και αναζητούνται λύσεις για βραχυπρόθεσμη σταθερότητα, σε δύο ημέρες θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι ένα διεθνές συνέδριο για την ενεργειακή μετάβαση, στο πλαίσιο του έργου «Initiate» του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» .
Στο συνέδριο θα συζητηθούν μακροπρόθεσμες λύσεις και η ενεργειακή μετάβαση των Δυτικών Βαλκανίων, δήλωσε ο Βοηθός Διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικών Επιστημών Vinca, Δρ. Predrag Škobalj.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Μαΐου στο Βελιγράδι και θα περιλαμβάνει τέσσερα πάνελ.
Το πρώτο πάνελ σύμφωνα με το echedoros.blog, θα είναι αφιερωμένο στην τρέχουσα κατάσταση και τα σχέδια των περιφερειακών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το δεύτερο θα ασχοληθεί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση, το υδρογόνο και τα νέα υλικά.
Πιθανοί πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στη Σερβία
Το τρίτο πάνελ, λέει, θα ασχοληθεί με την πυρηνική ενέργεια και την πιθανότητα κατασκευής πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Σερβία και τον ενεργειακό νόμο που θέλει να ακολουθήσει η Σερβία, δεδομένου ότι τα αποθέματα άνθρακα είναι για τα επόμενα 30 χρόνια περίπου, σημειώνει η σερβική ραδιοτηλεόραση- Rts.
*Φωτο αρχείου
Δείτε επίσης:
- Επιβλητική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για την Ημέρα της Νίκης – Επίδειξη ισχύος υπό το βλέμμα της Δύσης
- Αλεξάνταρ Βούτσιτς: Δεν λύγισε στις απειλές Ζελένσκι και στέλνει μήνυμα από τη Μόσχα