Σήμερα το απόγευμα ο Κιρ Στάρμερ θα καταθέσει στη βρετανική Βουλή τη «Λευκή Βίβλο» για το μεταναστευτικό, μέσω τις οποίας ουσιαστικά θέτει τις βάσεις για τη νέα, αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής του.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ, η απόκτηση δικαιώματος παραμονής στη Βρετανία είναι «προνόμιο που πρέπει να κερδηθεί», τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως στόχος της κυβέρνησής του είναι, μέχρι το τέλος της θητείας της (το 2029), να έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός της «καθαρής μετανάστευσης» (ο αριθμός των μεταναστών που μπαίνουν στην χώρα μείον τον αριθμό εκείνων που αναχωρούν).
“I believe we need to reduce immigration significantly”
PM Sir Keir Starmer is holding a news conference in Downing Street, setting out his plans to dramatically reduce net migration
Live updates ➡️ https://t.co/RF8qzL2sV3
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/GqsH9wKiCI
— Sky News (@SkyNews) May 12, 2025
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι τον Ιούνιο του 2024, η «καθαρή μετανάστευση» στη Βρετανία έφτασε τους 728.000 ανθρώπους, με τη -σημερινή- κυβέρνηση των Εργατικών να έχει υποσχεθεί προεκλογικά πως ο αριθμός αυτός θα πέσει στους 340.000 ετησίως. Στις σημερινές δηλώσεις του, πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει για «στόχο» ή «ανώτατο όριο» αναφορικά με τη μείωση της μετανάστευσης, παρά αρκέστηκε να υποσχεθεί ότι θα μειωθεί «σημαντικά».
Στόχος της «Λευκής Βίβλου» είναι «η μείωση της “καθαρής μετανάστευσης”, οι υψηλότερες δεξιότητες των μεταναστών που θα παραμείνουν στην χώρα και η υποστήριξη των Βρετανών εργαζομένων», ανέφερε ο Κιρ Στάρμερ και επισήμανε πως οι προτεινόμενες αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αυστηρότερες εξετάσεις αγγλικών και μείωση των προσλήψεων εργαζομένων φροντίδας από το εξωτερικό.
My government is taking back control of our borders. Here’s how. https://t.co/aaNNY3Pams
— Keir Starmer (@Keir_Starmer) May 12, 2025
Επίσης, οι μετανάστες, πριν αποκτήσουν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση για μόνιμη διαμονή, θα πρέπει να διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για 10 χρόνια. Σήμερα το όριο αυτό είναι η πενταετία. Από το συγκεκριμένο μέτρο θα εξαιρούνται άτομα που θα μπορούν να έχουν «μεγάλη συμβολή» στην οικονομία ή την κοινωνία, διευκρίνισε ο βρετανός πρωθυπουργός. Εξετάζεται δε το ενδεχόμενο να περιοριστεί η χορήγηση φοιτητικής βίζας σε πολίτες χωρών όπου υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ζητήσουν άσυλο.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η νέα πολιτική για το μεταναστευτικό θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις ανάγκες της βρετανικής οικονομίας για εργατικά χέρια από το εξωτερικό. «Η διακοπή των προσλήψεων από το εξωτερικό θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα στον τομέα», ανέφερε σχετικά διευθυντής αλυσίδας οίκων ευγηρίας, μιλώντας στο BBC.
Δείτε επίσης:
- Σάλος με βίντεο που ανάρτησε η Ζαχάροβα
- Τι περιλαμβάνει η συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας για την άρση των δασμών