28-5-2020

Μεγάλη Βρετανία: Άργησε να πάρει μέτρα αλλά έκανε την πρώτη δίκη μέσω… skype!

Γρήγορα αντανακλαστικά παρουσίασε στη Μεγάλη Βρετανία η ηγεσία της Δικαιοσύνης σε αντίθεση με την κυβέρνηση Τζόνσον, εγκαινιάζοντας εν μέσω του κορωνοϊού, την πρώτη δίκη μέσω Skype και προτρέποντας τα δικαστήρια να κινηθούν προς την κατεύθυνση των τηλεδιασκέψεων.

Ωστόσο, το πόσο ορθή μπορεί να είναι η απονομή της Δικαιοσύνης μέσω Skype, είναι το πρώτο ερώτημα που έρχεται στο μυαλό, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην εφαρμογή τέτοιον προσωρινών μέτρων λόγω συνθηκών ανωτέρας βίας εν προκειμένω πανδημίας.
Πάντως, και ο Βρετανός Πρόεδρος του Ανωτάτου δικαστηρίου της Αγγλίας, ενώ βλέπει θετικά τις «τηλεδίκες», στο μήνυμα του προς τους δικαστές διατηρεί επιφυλάξεις για τη διαδικασία αυτή στα ποινικά ακροατήρια.

Το δικαστήριο ενώπιον του οποίου αυτές τις μέρες λόγω πανδημίας διεξάγεται μία δίκη εξ ολοκλήρου μέσω Skype, είναι το Δικαστήριο Προστασίας, (Court of Protection) του Λονδίνου όπου ο δικαστής Mostyn καλείται να αποφασίσει κατά πόσον είναι προς το συμφέρον ενός 70χρονου άνδρα να διακοπεί η παροχή τροφής και νερού που λαμβάνει μέσω σωλήνα. Όσον αφορά το τρόπο διεξαγωγής της δίκης, οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας των δικαστηρίων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Πολύ αποτελεσματική διαδικασία»

Η ακροαματική διαδικασία επί τριημέρου, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι παράγοντες της δίκης (δικαστής, δικηγόροι, έντεκα μάρτυρες, τρεις εμπειρογνώμονες) αλλά και οι δημοσιογράφοι που την καλύπτουν, τοποθετήθηκαν μέσω του Skype for Business, γεγονός που επιτρέπει σε όλους να δουν και να ακούσουν τους συμμετέχοντες, καθώς και την καταγραφή της συνεδρίασης.

Δείτε επίσης: Ανεγκέφαλος influencer που έγλυψε τουαλέτα, νοσηλεύεται με κορωνοϊό (video)

Ο δικαστής αποφάσισε ότι η ακρόαση θα πρέπει να διεξάγεται μέσω Skype για να μπορεί να προχωρήσει χωρίς να διακινδυνεύσει την υγεία οποιουδήποτε από τους συμμετέχοντες, μερικοί από τους οποίους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες ή ζουν με ανθρώπους που είναι.
Στο τέλος της πρώτης ημέρας, ο δικηγόρος John McKendrick QC, ο οποίος εκπροσώπησε τον γιατρό του άνδρα, δήλωσε πως «ήταν πολύ αποτελεσματική διαδικασία και επέτρεψε την πλήρη και δίκαιη συμμετοχή όλων των μερών, χρησιμοποιώντας ένα laptop από σπίτι ή γραφείο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατεβάστε το app του newsbreak

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

Γιάννης Χ. Κουριαννίδης
Γιάννης Χ. Κουριαννίδης
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

newsbreak.gr

FREE
VIEW