31-5-2020

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν πτόησαν τον κορωνοϊό – 75 νεκροί και πάνω από 2.700 κρούσματα στην Αφρική

Πολλοί ήλπιζαν ότι εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών ο νέος κορωνοϊός δεν θα πλήξει την Αφρική. Διαψεύστηκαν. Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στις 24 Φεβρουαρίου και πλέον περισσότερες από 40 χώρες έχουν αναφέρει περισσότερα από 2.700 κρούσματα και 75 θανάτους. Περίπου οι μισές χώρες στην υποσαχάρια Αφρική εξακολουθούν να έχουν ένα περιθώριο «που στενεύει» για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού στον τοπικό πληθυσμό, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η Κένυα επιβεβαίωσε τους πρώτους θανάτους από τον κορωνοϊό, ενώ την Παρασκευή και η Νότια Αφρική ανακοίνωσε δύο πρώτους νεκρούς.

«Υπάρχει μια δραματική εξέλιξη» δήλωσε η Ματσχιντίσο Μέτι, επικεφαλής για την Αφρική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι κυβερνήσεις στην αφρικανική ήπειρο πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους να ιχνηλατήσουν όλους όσοι έχουν έρθει σε επαφή με εισαγόμενα κρούσματα, προκειμένου να τους θέσουν σε απομόνωση και να αποφύγουν την εξάπλωση της covid-19 στον τοπικό πληθυσμό.

Δείτε επίσης: Ξεπέρασαν τους 30.000 οι νεκροί παγκοσμίως από τον Covid-19! Πάνω από 21.000 τα θύματα στην Ευρώπη

«Οι χώρες πρέπει να εργαστούν για τον περιορισμό (των κρουσμάτων) ενώ παράλληλα να προετοιμάζονται για περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας» τόνισε η ίδια. Οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού να διατηρεί κοινωνικές αποστάσεις, κάτι που μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Εξακολουθούμε να έχουμε ένα περιθώριο (…) αλλά στενεύει καθημερινά, όπως μας λένε τα στοιχεία για την εξάπλωση σε περισσότερες χώρες» επεσήμανε η Μέτι. Ο Τζον Ενκεγκασόνγκ, επικεφαλής του Αφρικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, δήλωσε ότι οι Αφρικανοί ηγέτες πρόκειται να ζητήσουν από τους πιο πλούσιους εταίρους τους να τους προσφέρουν εξοπλισμό, όπως αναπνευστήρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ