Δευτέρα 2/8/2021

Βρετανική έρευνα «δείχνει» τα συμπτώματα-κλειδιά του κορωνοϊού

Η απώλεια όσφρησης ή γεύσης αποτελούν τα κύρια συμπτώματα του Covid-19 σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων. Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου (King’s), με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ, διαπίστωσαν πως έξι στους δέκα ανθρώπους (το 59%) που είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό υποστήριξαν πως είχαν αρχικά απώλεια όσφρησης ή γεύσης.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ, συνέλεξαν στοιχεία για τα συμπτώματα μέσω μιας εφαρμογής (Covid Symptom Tracker app) που ανέπτυξαν και στην οποία έδωσαν στοιχεία περίπου 400.000 χρήστες. Από αυτούς, οι 1.702 είχαν κάνει ήδη το τεστ για κορωνοϊό και οι 579 είχαν βγει θετικοί, ενώ οι 1.123 αρνητικοί.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι ειδικοί πάντως θεωρούν ότι τα στοιχεία δεν είναι ακόμη επαρκή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει έως τώρα προσθέσει αυτά τα συμπτώματα στον κατάλογο των συχνών συμπτωμάτων του Covid-19. Η απώλεια όσφρησης και γεύσης μπορεί να συμβεί και σε άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, ακόμη και στο κοινό κρυολόγημα.

Από την άλλη, οι Βρετανοί ερευνητές, που ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να εντοπίζουν ποιος συνδυασμός συμπτωμάτων είναι πιθανότερο να παραπέμπει σε μόλυνση από τον κορωνοϊό, θεωρούν ότι η απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης αποτελούν τα πιο χρήσιμα έξτρα συμπτώματα για τη διάγνωση της νόσου, αν συνδυάζονται με πυρετό και βήχα.

«Όταν συνδυάζονται με άλλα συμπτώματα, σύμφωνα με τα ευρήματά μας, οι άνθρωποι με απώλεια όσφρησης και γεύσης φαίνεται να έχουν τριπλάσια πιθανότητα να έχουν μολυνθεί από τον ιό της νόσου Covid-19 και συνεπώς θα πρέπει να αυτο-απομονώνονται για τουλάχιστον επτά μέρες, ώστε να μειώσουν την εξάπλωση της νόσου», ανέφερε ο Σπέκτορ.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ