Η Τουρκία μέσω στρατηγικών επενδύσεων και συμφωνιών στον τομέα της ενέργειας και των φυσικών πόρων προσπαθεί να αναβιώσει μία νέου είδους Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν περιορίζεται πια στα όρια της περιοχής της. Με σημαία την ενεργειακή αυτάρκεια και στόχο την παγκόσμια επιρροή, η Άγκυρα επιδίδεται σε έναν φιλόδοξο μαραθώνιο για εξασφάλιση ενεργειακών και ορυκτών πόρων σε όλο τον πλανήτη: από αμερικανικό LNG και αφρικανικό ουράνιο, μέχρι πετρέλαιο στη Νοτιοανατολική Ασία.
Μόνο μέσα στο 2025, η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνίες εξόρυξης και έρευνας σε τρεις ηπείρους, με την πιο πρόσφατη να αφορά την Ομάν, ενώ η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Botas προετοιμάζεται να αναβαθμιστεί σε διεθνή trader.
Πολιτική με γεωτρύπανα
Πρόκειται για ένα μοντέλο που θυμίζει έντονα την Κίνα της δεκαετίας του 90, όταν οι κρατικές της επιχειρήσεις έμπαιναν δυναμικά σε αναπτυσσόμενες χώρες. Όμως, σε αντίθεση με την Κίνα, η Τουρκία επιχειρεί αυτό το γεωστρατηγικό άνοιγμα χωρίς την ίδια οικονομική δύναμη, υποδομή και εμπειρία. Σύμφωνα με αναλυτές, το σχέδιο είναι εξαιρετικά φιλόδοξο αλλά εμπεριέχει σοβαρά ρίσκα, ειδικά όταν πρόκειται για κρατικό χρήμα που επενδύεται σε αγορές υψηλής αβεβαιότητας.
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO ήδη δραστηριοποιείται σε Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Ιράκ και Τουρκία, ενώ επεκτείνεται σε Λιβύη, Πακιστάν, Ουγγαρία, Μαυριτανία και Μαλαισία.
- Στο Σουδάν μελετά κοιτάσματα χρυσού,
- Στο Νίγηρα, η Άγκυρα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πολιτική αστάθεια και την έξωση της γαλλικής Orano για να εξασφαλίσει πρόσβαση στο ουράνιο.
Από εισαγωγέας, trader
Το πιο προχωρημένο νέο έργο βρίσκεται στη Σομαλία, όπου τουρκικό ερευνητικό πλοίο ολοκλήρωσε επτάμηνη αποστολή. Εάν τα ευρήματα είναι θετικά, η Τουρκία αποκτά αποκλειστικά δικαιώματα παραγωγής, με την περιοχή να προστίθεται στον χάρτη των ενεργειακών της προτερημάτων.
Παράλληλα, επεκτείνεται ο στόλος γεωτρυπάνων, με αγορά δύο νέων πλοίων από τη Νορβηγία αξίας περίπου 245 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα.
Η Botas μετατρέπεται από απλός εισαγωγέας σε ενεργειακό διαπραγματευτή, έχοντας υπογράψει συμβόλαια LNG που της δίνουν έλεγχο μεταφοράς. Φήμες αναφέρουν ότι ετοιμάζει γραφείο στην Ελβετία, δίπλα στους μεγαλύτερους traders του κόσμου.
Αυτό θα δώσει στη χώρα πρόσβαση σε αγορές πέραν των κύριων προμηθευτών της (Ρωσία, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν) και εν δυνάμει ρόλο προμηθευτή, γεγονός που αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική της θέση.
Αυτό που επιδιώκει η Άγκυρα είναι προφανές: ενεργειακή αυτονομία, εξωτερική πολιτική επιρροή, αλλά και δίκτυα εξάρτησης. Όπως παρατηρεί το Atlantic Council, πρόκειται για διπλωματία μέσω ενέργειας που στοχεύει να ανεβάσει τη χώρα στα επίπεδα περιφερειακής υπερδύναμης.
Από ελληνική σκοπιά, η διείσδυση της Τουρκίας σε κρίσιμες περιοχές της Μεσογείου, της Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Όχι μόνο ως οικονομικός ανταγωνιστής, αλλά και ως παράγοντας ασταθούς επιρροής, ιδίως όταν αξιοποιεί καθεστώτα ή καταστάσεις που λειτουργούν εκτός διεθνούς πλαισίου.
Δείτε Επίσης:
Η τουρκία ενεργεί. Οι ραγιαδοπροδότες λουφάζουνκαι εξαγγέλουν πάρκα εντός των 6 ναυτικών μιλίων που έτσι κι αλλοιώς άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας. Φόρεσαν τις κόκκινες κυλότες τους και χορεύουν τσιφτετέλια τα γιουσουφάκια….