Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

Άνοδος των κακόβουλων δραστηριοτήτων με θέμα τον κορωνοϊό

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Ενώ η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού και να βρει τη θεραπεία που θα βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους, hackers απ’ όλο τον κόσμο εκμεταλλεύονται το ενδιαφέρον για την παγκόσμια επιδημία για τη διάδοση κακόβουλων δραστηριοτήτων, εξαπολύοντας εκστρατείες ανεπιθύμητης αλληλογραφίας (spam campaigns) που σχετίζονται με την έξαρση του ιού.

Συγκεκριμένα, η Check Point Research, σε έκθεση της διαπιστώνει ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020, η πιο σημαντική καμπάνια κακόβολου σκοπού με θέμα τον κορωνοϊό υλοποιήθηκε στην Ιαπωνία, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που εστάλησαν υποτιθέμενα από πάροχο υπηρεσιών πρόνοιας.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αναφέρονταν στη μετάδοση της επιδημίας του κορωνοϊού σε διάφορες ιαπωνικές πόλεις και ενθάρρυναν τους χρήστες να ανοίξουν το έγγραφο που ήταν συνημμένο, για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες. Όταν το έγγραφο άνοιγε, το trojan Emotet κατέβαινε στον υπολογιστή του χρήστη.

Δείτε επίσης: Ριάλιτι για καλό σκοπό: «Αναγεννά» γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο, κόβοντάς τους… δεκαετίες!

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί η εμφάνιση ενός σημαντικού αριθμού νέων ιστοτόπων, που καταχωρήθηκαν με domains σχετικά με τον ιό. Σύμφωνα με την Check Point, από τον Ιανουάριο του 2020 έχουν καταγραφεί παγκοσμίως πάνω από 4.000 domains που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Απ’ αυτούς τους ιστότοπους, το 3% διαπιστώθηκε ότι είναι κακόβουλοι και ένα επιπλέον 5% κατατάσσονται ως ύποπτοι. Συνεπώς, τα sites που σχετίζονται με τον κορωνοϊό είναι 50% πιο πιθανό να είναι κακόβουλα σε σχέση με τα υπόλοιπα, που καταχωρήθηκαν την ίδια περίοδο.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παναγιώτης Λιάκος
Παναγιώτης Λιάκος
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Χρήστος Μπολώσης
Χρήστος Μπολώσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ