Δευτέρα 21/6/2021

Το DNA «άγνωστος οδηγός» για το αν θα προσβληθούμε από τον κορωνοϊό

Άγνωστο παραμένει ποιος μπορεί να προσβληθεί από τον κορωνοϊό, καθώς αυτό καθορίζεται από το DNA του καθενός, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γενετικής του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου, Κώστα Τριανταφυλλίδη, ο οποίος εκτίμησε ότι τον Ιούνιο θα έχουμε ένα αποτελεσματικό φάρμακο σε μορφή χαπιού.

«Το DNA μας παίζει ρόλο στο αν θα προσβληθούμε από τον κορωνοϊό και πόσο βαριά θα είναι τα συμπτώματα, είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες», είπε ο καθηγητής και εκτίμησε ότι οι δοκιμές που γίνονται σε 1.000 άτομα, θα είναι σε θέση τον Ιούνιο μετά από αξιολογήσεις, να δώσουν το πρώτο αποτελεσματικό φάρμακο που θα είναι σε χαπάκι, ενώ για το εμβόλιο θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά περισσότερο, καθώς απαιτούνται ακόμα από εννέα μήνες ως ένας χρόνος.

Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, εξήγησε αναλυτικά πώς είναι ο ιός και πώς λειτουργεί:

«Γνωρίζουμε όλη τη μορφή του ιού, είναι σαν στέμμα με ακτίνες. Η πρωτεΐνη του ιού πηγαίνει στον υποδοχέα της μεμβράνης κυττάρων μας και οι δύο πρωτεΐνες έχουν μεγάλο βαθμό συγγένειας. Το γονίδιο έχει βρεθεί ότι εκφράζεται σε καρδιά, νεφρά, πνεύμονες και αρτηρίες. Το συγκεκριμένο γονίδιο είναι πολυμορφικό, θα πρέπει άρα να είναι μία πιθανή εξήγηση γιατί υπάρχουν παράξενα αποτελέσματα, δηλαδή υγιή άτομα να προσβάλλονται. Με το AIDS, αν έχεις μία συγκεκριμένη γενετική σύσταση δεν προσβάλλεσαι καθόλου από τον ιό ή αν προσβάλλεσαι δεν έχεις τόσο σοβαρά συμπτώματα, μήπως γίνεται το ίδιο με τον κορωνοϊό;», αναρωτήθηκε ο κ. Τριανταφυλλίδης στον FOCUS FM.

Δείτε επίσης: Στο Τόκιο πάνε για ποτό μετά την δουλειά παρά τον συναγερμό: Ρεκόρ κρουσμάτων σε μια μέρα

Το ανησυχητικό είναι ότι, σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής, ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο να υπάρξει και δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Γι’ αυτό και όλοι ελπίζουν η επιστήμη να δράσει ταχύτατα και να μας δώσει τις απαραίτητες ασπίδες προστασίας. Για την ώρα, ο κ. Τριανταφυλλίδης επανέλαβε αυτό που συστήνουν όλοι οι ειδικοί παγκοσμίως ως την μόνη ατομική λύση.

Να μένουμε στο σπίτι, αν βγούμε να τηρούμε μεταξύ μας απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων, όταν είμαστε κοντά σε ανθρώπους να φοράμε μάσκα και να μη ανταλλάσσουμε χειραψίες. Φυσικά, με την επιστροφή μας στο σπίτι, η πρώτη κίνηση πρέπει να είναι το πλύσιμο των χεριών προτού αγγίξουμε οτιδήποτε.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ