Ακόμη κι αν δεν ισχύει κανένα από τα σενάρια συνωμοσίας, που έτσι κι αλλιώς φαντάζουν εξωπραγματικά, για τον τρόπο δημιουργίας και διάδοσης του κορωνοϊού, το μόνο σίγουρο είναι πως όλα τα κέντρα εξουσίας (πολιτικά, επιχειρηματικά, επιστημονικά) προσπαθήσουν αυτή τη στιγμή να εκμεταλλευτούν την κρίση για να προωθήσουν την ατζέντα τους.
«Ποτέ μην αφήνεις μια κρίση να πάει χαμένη» έλεγε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, σκιαγραφώντας με τον πιο απτό τρόπο πώς διαχειρίζονται αυτές τις στιγμές οι άνθρωποι που καθορίζουν τις τύχες των λαών.
Η υγειονομική κρίση του Covid-19 συμβαίνει παράλληλα με την εξέλιξη της Τεχνολογικής Επανάστασης, της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης όπως έχει ονομαστεί, η οποία άρχισε με την ευρεία χρήση των υπολογιστών και του ίντερνετ και σταδιακά άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ζουν και εργάζονται δισεκατομμύρια άνθρωποι.
Οι βιομηχανικοί κολοσσοί που έχουν στηθεί γύρω από την τεχνολογία, τη βιοτεχνολογία και τη νευροτεχνολογία είναι βέβαιο πως θεωρούν αυτή την πιο κατάλληλη στιγμή για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους, πλασάροντας ως αναγκαία για την επιβίωση του ανθρώπου τη μαζική χρήση νέων τεχνολογιών.
Η είδηση των τελευταίων ημερών πως η Apple και η Google συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα λογισμικό για smartphones το οποίο θα μπορεί να γνωστοποιεί στον χρήστη αν έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που προσβλήθηκε από κορωνοϊό το επιβεβαιώνει, εγείροντας παράλληλα ερωτήματα για την πιθανότητα κατάχρησης προσωπικών δεδομένων.
Από την άλλη, τα κέντρα πολιτικής εξουσίας γνωρίζουν πως αυτή είναι επίσης η καλύτερη στιγμή για να επιβάλουν πιο σκληρά μέτρα ελέγχου. Και κάπως έτσι μπήκε ξαφνικά στον εγχώριο και παγκόσμιο διάλογο η τρομακτική ιδέα της εμφύτευσης μικροτσίπ στο ανθρώπινο σώμα, φυσικά για το καλό μας, δηλαδή για τον έλεγχο της πανδημίας.
Σε μέγεθος ρυζιού
Η ύπαρξη και η δοκιμή τέτοιων εμφυτευμάτων δεν είναι καινούργια είδηση. Τον Μάιο του 2018, για παράδειγμα, έγινε γνωστό ένα από τα πρώτα μαζικά πειράματα σε πληθυσμό, πάνω στη χρήση της τεχνολογίας εμφύτευσης μικροτσίπ στον άνθρωπο.
Η βγαλμένη από οργουελικό σκηνικό είδηση ανέφερε πως 3.000 εργαζόμενοι στη Σουηδία, και μάλιστα στο Mindshare, ένα διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, δέχτηκαν να τους εμφυτευτεί στο χέρι τους ένα μικροτσίπ σε μέγεθος ρυζιού. Με αυτό οι εργαζόμενοι αρχικά μπορούσαν μόνο να ανοίγουν την πύλη της εταιρείας όπου εργάζονται, περνώντας το χέρι τους μπροστά από τη μαγνητική αναγνώριση.
Σταδιακά, όμως, άρχισαν να το χρησιμοποιούν και για άλλες εργασίες, όπως για να αποθηκεύουν τα ηλεκτρονικά εισιτήρια του τρένου. Σε ρεπορτάζ, ωστόσο, που πραγματοποίησε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων για το θέμα ο Σουηδός μικροβιολόγος Μπεν Λίμπερτον προειδοποιούσε:
«Όσο περισσότερα δεδομένα αποθηκεύονται σε μία μονάδα, όπως τα μικροτσίπ, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας. Το θέμα δεν είναι εάν ένα μικροτσίπ μπορεί να ανιχνεύσει ένα ιατρικό πρόβλημα. Το θέμα είναι ποιος θα χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες και πότε».