ΑΡΧΙΚΗΚΟΣΜΟΣΠάει τουρνέ ο Ζελένσκι: Αθήνα για φυσικό αέριο, Παρίσι για Rafale, Μαδρίτη για… την Guernica

Πάει τουρνέ ο Ζελένσκι: Αθήνα για φυσικό αέριο, Παρίσι για Rafale, Μαδρίτη για… την Guernica

Ταξιδάκια του Ουκρανού Προέδρου εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράς

Περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Αθήνα, Παρίσι, Μαδρίτη) ξεκινάει ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, την ώρα που νιώθει τον κλοιό γύρω του να στενεύει εξαιτίας του γιγαντιαίου σκανδάλου διαφθοράς που διαλύει την κυβέρνησή του, φτάνοντας ακόμα και στο πολύ στενό του περιβάλλον.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος βλέπει τον έναν μετά τον άλλον τους υποστηρικτές του να… λακίζουν και τα δυτικά ΜΜΕ που μέχρι πρόσφατα τον αποθέωναν τώρα να τον αποκαθηλώνουν, θα βρεθεί διαδοχικά σε Ελλάδα, Γαλλία και Ισπανία, αναζητώντας συμπαράσταση, υλική και ψυχολογική βοήθεια και ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.

Ζελένσκι στην Αθήνα, Ζελένσκι στο Παρίσι, Ζελένσκι στη Μαδρίτη. Ούτε ο… Σαράφης της θρυλικής διαφήμισης να ήταν!

Στην Αθήνα

Όπως έχουν τα πράγματα τη δεδομένη στιγμή, ο Ζελένσκι αναμένεται στην Αθήνα στις 16 Νοεμβρίου για να υπογράψει μεγάλη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με την ελληνική Κυβέρνηση, όχι μόνο για τον χειμώνα, αλλά και στρατηγικά μακροπρόθεσμα, όπως είπε ο ίδιος σε βίντεο-ανάρτησή του.

Θα έχει και τις «απαραίτητες» συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία όπου θα συζητηθούν και θέματα που λογικά θα τα μάθουμε από τα ουκρανικά και όχι από τα ελληνικά ΜΜΕ.

Στο Παρίσι

Στις 17 Νοεμβρίου ο Ουκρανός Πρόεδρος πάει στο Παρίσι, όπου θα βρεθεί για ένατη φορά από το 2022 και το ξεκίνημα των συγκρούσεων με τη Ρωσία. Φαίνεται ότι η «αγκαλιά» του Εμανουέλ Μακρόν είναι ιδιαίτερα ζεστή και γι’ αυτό την προτιμά ο Ζελένσκι!

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας στη βίντεο-ανάρτησή του, «προετοιμάζουμε την παράδοση άλλων συστημάτων αεράμυνας υψηλής απόδοσης, ενισχύοντας έτσι την πολεμική μας αεροπορία. Προετοιμάζουμε μια σημαντική συμφωνία με τη Γαλλία και είμαι πεπεισμένος ότι θα την οριστικοποιήσουμε σύντομα. Είναι μια ιστορική συμφωνία».

Κατά πληροφορίες, η ιστορική συμφωνία στην οποία αναφέρθηκε θα αφορά την προμήθεια μαχητικών Rafale, πιθανώς χρηματοδοτούμενη από το πρόγραμμα PURL του ΝΑΤΟ.

Όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα JDD (Le Journal du Dimanche) μια πηγή κοντά στην γαλλική Dassault, όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι «γίνονται συζητήσεις» αλλά πρόσθεσε ότι η κατασκευάστρια εταιρεία ήταν «έτοιμη» να εκπληρώσει μια ουκρανική παραγγελία!

Ζελένσκι, Μακρόν, Παρίσι, Αθήνα, Μαδρίτη
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι (αριστερά) και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απευθύνονται σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Συνασπισμού των Προθύμων, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, Γαλλία, 4 Σεπτεμβρίου 2025. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL

Στη Μαδρίτη

Την Τρίτη 18 Νοεμβρίου, ο Ουκρανός Πρόεδρος θα επισκεφθεί το Κογκρέσο των Αντιπροσώπων στη Μαδρίτη, όπου και θα εκφωνήσει μια σύντομη ομιλία.

Θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Βουλής Φρανσίνα Αρμενγκόλ, καθώς και από τον Πρόεδρο της Γερουσίας, Πέδρο Ρολάν.

Στην τρίτη επίσκεψή του στην Ισπανία τα τελευταία δύο χρόνια, ο Ζελένσκι θα συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος θα επαναβεβαιώσει την πλήρη υποστήριξη της Μαδρίτης στην Ουκρανία και την ανάγκη να συνεχιστεί η πίεση στη Ρωσία. Ως εκεί.

Ο Ζελένσκι θα επισκεφθεί επίσης το Εθνικό Μουσείο-Κέντρο Τέχνης «Βασίλισσα Σοφία» και θα… φωτογραφηθεί μπροστά στην τοιχογραφία της Guernica του Πικάσο, σύμβολο του αγώνα κατά του πολέμου.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak
Εγγραφή

Διαβάστε επίσης