Να μην αφήσει καμία αμφιβολία για την αναλγησία που τον διακρίνει, θέλησε για άλλη μια φορά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, ακόμα και από τη θέση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, δεν έχει χάσει ίχνος από την σκληρότητα που τον χαρακτήριζε ως υπουργό Οικονομικών της χώρας του.
Αυτή τη φορά, ο «Δρ. Θάνατος», μιλώντας στην «Offenburger Tageblatt», δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος, γιατί «οι πολίτες σχηματίζουν την εντύπωση ότι το κράτος αναλαμβάνει όλα τα έξοδα» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού!
«Το κράτος όμως», προειδοποίησε ο Σόιμπλε, «δεν μπορεί να δώσει για οικονομική βοήθεια και κοινωνικές παροχές περισσότερα χρήματα, από αυτά που αντιστοιχούν στο πραγματικό μέγεθος της οικονομίας».
Τι κι αν η πλειονότητα των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων δοκιμάζονται σκληρά υπό το βάρος του πολυήμερου lockdown. Η… ευαισθησία του Σόιμπλε αφορά μόνο στις αγορές και η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει στο ζύγι με την επιχειρηματικότητα και τους «σφιχτούς» προϋπολογισμούς.
Ή, όταν μπαίνει, χάνει.
Έτσι, ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής επισήμανε πως, η λύση βρίσκεται στις «κοινές αποφάσεις» για την ανάκαμψη της οικονομίας τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη. Επέμεινε δε, πως πρέπει να ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για το κατά πόσο η ανθρώπινη ζωή και υγεία έχουν απόλυτη προτεραιότητα, τονίζοντας πως «υπάρχει στάθμιση και αλληλοπεριορισμός στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Υπενθύμισε, έτσι, και τις προ μερικών ημερών δηλώσεις του πως «δεν είναι με απόλυτο τρόπο ορθός ο ισχυρισμός, ότι όλα υποχωρούν για την προστασία της ζωής».
Γερμανοί βιομήχανοι κατά Μέρκελ
Υπό το πρίσμα των δηλώσεων του Σόιμπλε, δεν προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός πως οι βιομήχανοι επιχείρησαν προχθές να… τραβήξουν το αφτί της Άνγκελα Μέρκελ, για την χασούρα τους! Ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), εξέφρασε την ανησυχία του για τα περιοριστικά μέτρα, ζητώντας, παράλληλα, από την κυβέρνηση να εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο για την επιστροφή στην «κανονικότητα».
Όπως τόνισε ο επικεφαλής του BDI, Ντίτερ Κεμπφ, «κάθε εβδομάδα του lockdown στοιχίζει στη γερμανική οικονομία ένα διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γερμανικός Σύνδεσμος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (BVMW), ο οποίος, σε ανοιχτή επιστολή προς την Άνγκελα Μέρκελ, απηύθυνε σαφές μήνυμα: «Προχωρήστε σε άρση του lockdown, πριν να είναι πολύ αργά»!