Με έντονες εσωτερικές αντιδράσεις υποδέχεται η Γερμανία τον προσωρινό πρόεδρο της Συρίας και πρώην Τζιχαντιστή ηγέτη Αμπού Μοχάμεντ Αλ Τζολάνι (μετονομασθείς σε Αχμέντ αλ-Σαράα). Η επίσκεψη του 43χρονου ισλαμιστή ηγέτη, ο οποίος αναρριχήθηκε στην εξουσία στα τέλη του 2024 μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ από την τρομοκρατική οργάνωση HTS, σηματοδοτεί μια αμφιλεγόμενη προσπάθεια της Δαμασκού για διπλωματική επαναπροσέγγιση με τη Δύση.
Germany rolls out the red carpet for Syria’s new president, former al-Qaeda leader Al-Sharaa pic.twitter.com/d098xG3L1B
— Chay Bowes (@BowesChay) March 30, 2026
Το δίλημμα της γερμανικής πολιτικής σκηνής
Παρά το «κόκκινο χαλί» που στρώνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι αντιδράσεις είναι έντονες. Ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Χακάν Ντεμίρ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, υπογραμμίζοντας το σκοτεινό παρελθόν του Σύρου ηγέτη. Μιλώντας στο Deutschlandfunk, ο Ντεμίρ χαρακτήρισε τον Τζολάνι ως έναν «ισλαμιστή» που δεν έχει αποστασιοποιηθεί από τις ρίζες του, υπενθυμίζοντας πως μέχρι πριν από δύο χρόνια οι ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει με το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Μια αγωγή δεν σε κάνει δημοκράτη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ντεμίρ.
Η ατζέντα Μερτς – Αλ-Σαράα
Στην κορυφή της ατζέντας κατά τη συνάντηση με τον Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς αναμένεται να βρεθούν δύο κρίσιμα ζητήματα. Η διαχείριση της επιστροφής των Σύρων υπηκόων στην πατρίδα τους και η παροχή βοήθειας για την αναστήλωση μιας χώρας που παραμένει καθημαγμένη από τον πολυετή εμφύλιο, έναν χρόνο μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
Ανθρώπινα δικαιώματα και μειονότητες ως προϋπόθεση
Ο Χακάν Ντεμίρ έθεσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί η γερμανική διπλωματία, τονίζοντας ότι η εμπλοκή του Βερολίνου πρέπει να στοχεύει στην «εξασφάλιση της ευημερίας του λαού εκεί και σεβόμενη τα δικαιώματα των μειονοτήτων».
Ο Γερμανός πολιτικός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη των Χριστιανών, των Αλαουιτών, των Δρούζων και των Κούρδων στη νέα Συρία, επισημαίνοντας:
«Αυτά είναι όλα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεγάλη σαφήνεια. Και η Γερμανία πρέπει επίσης να πει: Φυσικά, θα υποστηρίξουμε την ανοικοδόμηση, φυσικά, θα παράσχουμε αναπτυξιακή βοήθεια, αλλά πρέπει να συνδέεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων».
Λίγες μόλις μέρες μετά το πογκρόμ σε Ελληνορθόδοξη κοινότητα
Να θυμίσουμε ότι η επίσκεψη Τζολάνι στη Γερμανία, έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά το πογκρόμ εκατοντάδων Τζιχαντιστών, με τη συνοδεία της αστυνομίας του συριακού καθεστώτος, κατά της Ελληνορθόδοξης κοινότητας Αλ-Σουκαϊλαμπίγια της κεντρικής Συρίας, όπου καταστράφηκαν εκατοντάδες περιουσίες, θρησκευτικά σύμβολα και απήχθησαν Χριστιανοί κάτοικοι.
Στα παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τη συμβολή της αστυνομίας του Τζολάνι, η οποία με οχήματα που έχουν αγοραστεί με λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετέφερε τους ισλαμιστές τρομοκράτες για να ολοκληρώσουν το «έργο του Αλλάχ».
❗️⚠️🇸🇾 – BREAKING: HTS terrorists launch armed assault on the Christian town of Suqaylabiyah in Hama province, Syria.
HTS-aligned militants from nearby Qalaat al-Madiq stormed the majority-Christian community, vandalizing homes and businesses, smashing a statue of the Virgin… pic.twitter.com/cdeizNwvXY
— 🔥🗞The Informant (@theinformant_x) March 28, 2026
Δείτε επίσης:
- Φαραντούρης σε Μερτς και φον ντερ Λάιεν: «Μην πέσετε στην παγίδα Τζολάνι – Η συνάντηση δεν πρέπει να είναι ευγενική»
- Το πογκρόμ κατά χριστιανών από το καθεστώς Τζολάνι – Νύχτες έντασης στη Δαμασκό και τη δυτική Συρία







