Ρεσιτάλ αχαριστίας του Βαγγέλη Βενιζέλου κατά του πρωθυπουργού

Ο Μητσοτάκης παίρνει ρίσκο που πάει για αυτοδυναμία και οδηγεί τη ΝΔ σε πολιτική απομόνωση

Must Read

Μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να εγκαταλείψει την στρατηγική της αυτοδυναμίας έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι είναι ρίσκο και ουσιαστικά υπονομεύει την δυνατότητα συνεργασίας της ΝΔ με άλλα κόμματα αν δεν έχει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε τηλεοπτική συνέντευξή του επεσήμανε ότι «το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο. Το ρίσκο είναι ή αυτοδυναμία του κατά τις δημοσκοπήσεις πρώτου κόμματος ή μία αδυναμία συνομιλίας και συνεννόησης, η οποία μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα για τη χώρα».

«Εάν αρνείσαι τη συζήτηση ως πρώτο κόμμα, με το σενάριο των δημοσκοπήσεων στις πρώτες εκλογές, αν χρειαστεί συζήτηση στις δεύτερες επειδή δεν έχεις αυτοδυναμία, πώς θα αντιδράσουν τα κόμματα που τα έχεις αγνοήσει και παρακάμψει στην πρώτη εφαρμογή του άρθρου 37, δηλαδή δεν έχεις κάνει χρήση των διερευνητικών εντολών και δεν έχεις συνομιλήσει μαζί τους;», ήταν το ερώτημα που έθεσε.

Ο διάλογος είναι αποκαλυπτικός για τη πολιτική απομόνωση στην οποία εκτιμά ότι ο Κ. Μητσοτάκης οδηγεί την ΝΔ:

Γ. Κουβαράς: Όλα κρίνονται από τη μεγαλύτερη εικόνα. Θέλω να έρθουμε, πριν κλείσουμε, στα δικά μας. Είμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές, θεωρείτε ότι μπορεί και πρέπει να προκύψει κυβέρνηση από τις πρώτες κάλπες με απλή αναλογική και εάν συμβεί αυτό, με ποιον Πρωθυπουργό, με τον αρχηγό του πρώτου κόμματος;

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ μπορώ να σας δώσω μία απάντηση η οποία είναι θεσμική. Οι εκλογές γίνονται για να εκφραστεί η βούληση του εκλογικού σώματος και για να σχηματιστεί κυβέρνηση, αυτό λέει το άρθρο 37 του Συντάγματος. Εάν δεν έχουμε απόλυτη πλειοψηφία, που δεν θα έχουμε λόγω εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής, θα δοθούν οι λεγόμενες διερευνητικές εντολές.

Γ. Κουβαράς: Ναι, αλλά εδώ είναι τα δεδομένα πολύ συγκεκριμένα, δηλαδή υπάρχουν συγκεκριμένα κόμματα…

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά το θέμα είναι εάν σεβόμαστε το Σύνταγμα ή εάν το καταστρατηγούμε.

Γ. Κουβαράς: Σύμφωνοι, αλλά, φαντάζομαι, δεν πιστεύετε ότι μπορεί να συγκυβερνήσουν η Νέα Δημοκρατία με το ΣΥΡΙΖΑ. Ευ. Βενιζέλος: Όχι, αλλά αυτή τη στιγμή, εάν θέλετε να μιλήσουμε αμιγώς πολιτικά, παρότι το Σύνταγμα έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη συνοχή της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, έχουμε διατυπωμένες τρεις προτάσεις. Η μία πρόταση είναι αυτή που είπε αναλυτικά σε εσάς ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα.

Γ. Κουβαράς: Αυτοδυναμία.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτοδυναμία πάση θυσία. Άρα, ούτε διερευνητικές εντολές την πρώτη φορά, ούτε συζήτηση για συνεργασία, πάμε στις δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική και «θα είμαι αυτοδύναμος». Το σενάριο να μην υπάρχει αυτοδυναμία και τη δεύτερη φορά δεν το εξετάζουν. Άρα δεν έχουμε πρόταση συνεργασίας από πλευράς Νέας Δημοκρατίας.

Γ. Κουβαράς: Αυτό είναι, λοιπόν, το ένα σενάριο.

Ευ. Βενιζέλος: Η Νέα Δημοκρατία δεν θα κάνει χρήση των διερευνητικών εντολών, δεν συνομιλεί με κανένα κόμμα, δεν θέλει καμία συνεργασία, θέλει μία μονοκομματική, αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Γ. Κουβαράς: Το σενάριο της κυβέρνησης των ηττημένων πώς το ακούτε;

Ευ. Βενιζέλος: Το σενάριο της κυβέρνησης των ηττημένων δεν το έχει διατυπώσει κανείς πλην της Νέας Δημοκρατίας ως κριτική, ως κριτική απέναντι σε ένα σενάριο που δεν έχει διατυπωθεί, γιατί είδα ότι ο κ. Τσίπρας στην Καρδίτσα την Κυριακή είπε ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και θα γίνει «κυβέρνηση συνεργασίας των νικητών, κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων των νικητών». Αυτό λέει, δεν μιλά για «κυβέρνηση των ηττημένων».

Γ. Κουβαράς: Ναι, αλλά επειδή μιλάμε επί τη βάσει δημοσκοπήσεων…

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά δεν το είπε.

Γ. Κουβαράς: Επειδή μιλάμε επί τη βάσει δημοσκοπήσεων…

Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχει ειπωθεί πάντως.

Γ. Κουβαράς: Μάλιστα.

Ευ. Βενιζέλος: Και έχουμε την τρίτη πρόταση που είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ότι το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος ο Ανδρουλάκης, από ό,τι έχω δει, θα προτείνει προγραμματική συμφωνία με βάση τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών, είναι οι εκλογές της χώρας.

Γ. Κουβαράς: Άρα θα προτείνει συμφωνία με όλα τα κόμματα;

Ευ. Βενιζέλος: Με όλα τα κόμματα αλλά χωρίς το πρώτο κόμμα δεν γίνεται.

Γ. Κουβαράς: Άρα;

Ευ. Βενιζέλος: Όμως εάν αρνείσαι τη συζήτηση ως πρώτο κόμμα, με το σενάριο των δημοσκοπήσεων στις πρώτες εκλογές, αν χρειαστεί συζήτηση στις δεύτερες επειδή δεν έχεις αυτοδυναμία, πώς θα αντιδράσουν τα κόμματα που τα έχεις αγνοήσει και παρακάμψει στην πρώτη εφαρμογή του άρθρου 37, δηλαδή δεν έχεις κάνει χρήση των διερευνητικών εντολών και δεν έχεις συνομιλήσει μαζί τους;

Γ. Κουβαράς: Κατανοητό, αλλά θέλω να σας ρωτήσω τι προτείνει το τρίτο κόμμα.

Ευ. Βενιζέλος: Θέλω να πω το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο. Το ρίσκο είναι ή αυτοδυναμία του κατά τις δημοσκοπήσεις πρώτου κόμματος ή μία αδυναμία συνομιλίας και συνεννόησης, η οποία μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα για τη χώρα.

Γ. Κουβαράς: Κατά την άποψή σας νομιμοποιείται πολιτικά το τρίτο κόμμα να προτείνει μία συνεργασία με το τρίτο κόμμα, εφόσον μου λέτε ότι χωρίς το πρώτο κόμμα δεν μπορεί να υπάρξει, με άλλον Πρωθυπουργό από τον αρχηγό του πρώτου κόμματος;

Ευ. Βενιζέλος: Θα σας απαντήσω με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα το πρώτο κόμμα παίρνει τον Πρωθυπουργό, το δεύτερο κόμμα παίρνει τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών και ούτω καθεξής. Όμως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βλέπω ότι λέει, «δεν μας ενδιαφέρουν τα πρόσωπα καθόλου, μας ενδιαφέρει η προγραμματική συμφωνία επί της ουσίας». Φυσικά τα πρόσωπα έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Εδώ όμως δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για πρόσωπα, ούτε καν για προγράμματα, γιατί εδώ αποκλείεται η συζήτηση, αποκλείεται η συμφωνία, αποκλείεται η συνεργασία εξ ορισμού με την υπόθεση ότι θα υπάρχει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, λόγω ενισχυμένης αναλογικής. Εάν δεν υπάρξει;

Γ. Κουβαράς: Μάλιστα, είναι ένα εύλογο ερώτημα αυτό. Τώρα, θέλω να τελειώσουμε με κάτι άλλο.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι απλώς ένα εύλογο ερώτημα, εγώ πιστεύω ότι πρέπει να αναζητούνται και μεταξύ των κομμάτων οι βαθύτερες συναινέσεις και υπάρχει έδαφος για βαθύτερες στρατηγικού χαρακτήρα συναινέσεις υπέρ της εθνικής προοπτικής, διότι υπάρχουν και πολλά θέματα στα οποία υπάρχει συμφωνία.

Γ. Κουβαράς: Μιλάτε για συναίνεση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ; Μιλάτε για αυτά τα δύο κόμματα;

Ευ. Βενιζέλος: Σε όλα, όχι για όλα, και με τη Νέα Δημοκρατία, αλίμονο. Στη δική μου σκέψη δεν αποκλείεται καμία δύναμη του λεγόμενου συνταγματικού δημοκρατικού φάσματος και μάλιστα του ευρωπαϊκού φάσματος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This